Când este recomandat să mergi cu copilul pentru prima dată la un ortodont?
Ultimele studii publicate ne arată că la 80% din populația României se confruntă cu probleme dentare, iar principala cauză este lipsa educației pentru sănătate orală.
Dacă adulții de astăzi ar fi fost învățați încă de la o vârstă fragedă cu vizitele la stomatolog și cu regulile corecte de igienă orală, probabil că lucrurile ar fi stat diferit. Nu ne-am mai fi situat la coada clasamentului la nivel european, la capitolul igienă dentară (în condițiile în care 70% dintre europeni au o dantură sănătoasă).
Prima vizită a copilului la medicul stomatolog, la vârsta de 1 an
Nu putem corecta greșelile din trecut, însă mulți dintre adulții care se confruntă cu probleme dentare au la rândul lor copii și este important să nu se repete aceleași greșeli. Igiena dentară în rândul celor mici ar trebui începută încă de la apariția primului dintre, iar Academia Americană de Stomatologie Pediatrică (AAPD) recomandă ca prima vizită a celui mic la un medic stomatolog pediatru să aibă loc cel târziu la vârsta de un an. Cu cât vizitele la stomatolog vor începe mai devreme, cu atât copilul va deveni mai relaxat, se va împrieteni cu medicul său, va prinde încredere în el și cel mai important, va crește fără acea frică de dentist. La vârsta de 7 ani, va merge din plăcere și la medicul ortodont, pentru a vedea dacă totul este în regulă cu dantura sa.
Prima vizită a copilului la medicul ortodont, la vârsta de maxim 7 ani
Asociația Internațională a Ortodonților recomandă ca prima vizită a copilului la un medic ortodont ar trebui să aibă loc în jurul vârstei de 7 ani. La această vârstă, medicul poate să identifice probleme cu mușcătura (mușcătura deschisă sau adâncă), dar și înghesuirile dentare, toate putând fi corectate extrem de ușor cu aparat dentar. În unele cazuri, medicul poate anticipa posibile afecțiuni dento-maxilare și atunci e nevoie de o monitorizare periodică pentru o intervenție rapidă.
Iată câteva semne de anomalii dento-maxilare pe care părinții le pot observa la cei mici:
- Mușcătură incorectă – dinții de sus acoperă prea mult dinții de jos sau invers, dinții se întâlnesc chiar pe muchie, etc.
- Există dificultăți la masticație sau dificultăți de pronunție,
- Copilul suge degetul, are obiceiul de a roade diverse obiecte sau de a-și mușca obrazul,
- Se observă o înghesuire a dinților sau din contră, un spațiu prea mare între dinți,
- Dinții permanenți încă nu au erupt până la vârsta de 7 ani.
În cazul în care observi unul dintre aceste semne la cel mic și încă nu ai ajuns cu el la un control la medicul ortodont, sfatul nostru este să programezi unul cât mai curând. Cu cât se intervine mai rapid, cu atât problemele se rezolvă mai ușor. Cel mic va crește cu o dantură sănătoasă, dar și cu obiceiuri orale ce îi va aduce un zâmbet frumos. Învață copilul încă de la o vârstă fragedă cu vizitele la stomatolog și cu o igienă orală riguroasă și hai să schimbăm statisticile și să formăm împreună o generație de adulți fără probleme dentare!