Călătorie de neuitat la Buenos Aires

Sejururi aventuroase, croaziere, răsfăţ în doi, escapade cu toată familia, romantism, peisaje inedite, tradiţii şi locuri necunoscute… Planifică-ţi relaxarea!

shutterstock_24426679Cut

De vei ajunge vreodată la Buenos Aires, poate că vei simți, ca mine, că ai nimerit într-un oraș al contrastelor puternice. Un oraș unde luxul poate fi năucitor, unde străzile largi și arhitectura înaltă amintesc de New York. Dar și un oraș unde periferia și unele fețe triste cu trăsături andine îți vor împrumuta o melancolie pe care nu ți-o doreai. Cu toate că melancolia e un fapt real și pro-dusul cultural argentinian prin excelență, iar tangoul e expresia acestei melancolii…

shutterstock_86717551Cut

Tangoul e un dans popular născut la periferia orașului, în acele barrios, medii obscu-re și dubioase, pline de cuțitari și prostituate. Cum a ajuns atât de popular? Asta am încercat eu să îmi explic venind aici. Am pornit la drum cu gândul de a găsi oameni, dansatori de vârste diferite ca să-i întreb, cu flerul meu de jurnalist, cum mai e treaba cu tangoul…

Dar să zicem că sunteți ca și mine, turiști care au la dispoziție… vreo trei zile. Ați ajuns la Buenos Aires, ați călătorit cam 20 de ore cu avionul (eu am venit cu Air France și KLM, legăturile sunt cele mai bune și personalul simpatic. Sau ați putea să vă mutați aici… glumesc, e cam greu să vă cumpărați ceva, e o metropolă scumpă.

Dar viața în Buenos Aires e mai mult decât agreabilă. E un oraș cu multe parcuri și verdeață, localnicii se mândresc cu al lor „ciudad verde. Trebuie neapărat să vă plimbați în Rosedal, unde se găsesc toate speciile de trandafiri din lume, cu lacuri artificiale și piste de alergare. Ce să vizitați? Vă voi spune doar impresiile mele din primele două zile de turistă la Buenos Aires.

shutterstock_52988278CutPăi o luați hai hui prin oraș și musai ajungeți în Lavalle și Calle Florida, că  acolo se dansează tango în stradă (și se dansează bine, dar nu faceți greșeala să confundați acrobațiile tinerilor de pe Calle Florida cu tangoul salon).

Tango salon e calm și mult mai discret, ce se dansează pe Calle Florida e pentru ochii turișilor. După ce ați schimbat bani (e un curs alternativ la cel oficial, mai bun pentru turiști, tolerat de stat) și v-ați clătit nițel ochii cu tangoul mainstream, mergeți în La Boca. Pentru că Buenos Aires, cel din textele lui Borges, acolo se află.

Adică tangoul, respirația, melancolia, splendoarea decadentă și obrăznicia de acolo vin. Fiți atenți la buzunare, căci e o zonă sigură doar între 10 am și 6 pm.

În La Boca veniți musai cu  aparat de fotografiat, căci nu vă veți sătura de culoarea acestui loc pitoresc, în nuanțe țipătoare, cu colțuri ascunse și decorate baroc, lăsate în paragină ce îți evocă poezia în proză a descrierilor lor Gabriel Garcia Marquez. Sărăcia și mizeria la fel. La Boca e cartierul boemilor care îți cântă tango pentru câțiva peso.

Aici ai parte de experiența argentiniană autentică. Tango, empanadas, aerul marin (de fapt e Rio de la Plata), splendoare și decadență. Te vor seduce dansatorii de tango să faci câte o poză cu ei. Mai ales domnii știu să fie seducători (dar îți vor cere apoi cei 60 de peso cuveniți că te-ai nemurit cu așa un macho în fotografie…) Însă eu zic să le dai. Sunt oameni care din așa ceva trăiesc și poate că nu e corect, dar câte șanse mai ai să apari cu barbați impecabil îmbrăcați, fie ei și dansatori săraci de tango în La Boca?!

shutterstock_60551281Cut

Am avut ocazia să stau de vorbă cu Nito și Elba Natalia Sottile, doi maeștri de tango argentinian de o venerabilă vârstă. Ei mi-au spus că ceea ce atrage la tango în continuare e ideea că te duci la o petrecere de tango (milonga) îmbrăcat impecabil, ca pe vremuri, așa cum azi oamenii nu mai fac. Eleganța absolută a tangoului face farmecul acestuia.

Nu am uitat că nu ai timp. Așadar revino din La Boca și Caminito la Plaza de Mayo, de unde poți ajunge ușor pe jos la teatrul Colòn. Eu zic să nu ratezi teatrul acesta căci mie mi-a dat o senzație religioasă.

Frumos… e puțin spus. Splendid. Complicat, cu simboluri masonice și mitice în orice colțișor. E și teatrul moravurilor epocii, unde lumea bună nu intra pe aceeași ușă cu prostimea, unde trebuia să știi pe ce sofa să te așezi, că altfel erai taxat de needucat, unde veneau în spații ascunse văduvele orașului (în perioada de doliu de doi ani, tradiție importată de la spanioli pentru care argentinienele au așa, o mare recunoștință…) Și e locul despre care Pavarotti a spus că are acustica perfectă.

shutterstock_123725314Cut

Orice greșală ar face cântând, se aude… Și dacă tot suntem pe terenul culturii și eleganței, dă o fugă înainte de ora 19 la Muzeul Evita. Știu, e un clișeu, dar merită. Vei vedea de ce femeia aceasta născută săracă a reușit să devină un simbol. Cum și-a construit ea imaginea impecabilă într-o vreme când ideea de brand personal nu exista.

De o eleganță care ar impresiona pe oricine Eva Peron știa să se facă iubită. A transformat reședințe bogate în adăposturi pentru mame singure, lucru care a făcut-o nepopulară între bogați, dar adorată de cei simpli. Fascinată de tot ce e vintage, nu mă mai dădeam plecată de la rochiile și pălăriile ei…

Autor: Iuliana Alexa

Redactor-şef Psychologie

Vezi şi Nazaret – cele mai frumoase locuri de vizitat!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vacanta