Cafeaua și desertul, o combinație câștigătoare: 3 rețete de dulciuri cu cafea

Majoritatea consumatorilor de cafea iubesc și deserturile, pentru motive care au fost demonstrate științific. Un desert bun nu este niciodată doar dulce, având nevoie de obicei de mai multe arome – ca amăreala și aciditatea cafelei – pentru a fi pus cu adevărat în valoare și a fi echilibrat. Experiența combinării cafelei cu deserturile poate avea mai multe rezultate pozitive, de la interacțiunea socială, care promovează creșterea nivelului de dopamină din creier  – o substanță chimică ce ne ajută să ne simțim mai bine – până la beneficiile reale ale cofeinei pentru organism. Pe de altă parte, cofeina atenuează receptorii pentru substanțele dulci, acesta fiind motivul pentru care multă lume își dorește o prăjitură alături de o cafea. Și acesta este și motivul pentru care nu trebuie să te simți vinovată dacă ți se face poftă de ceva dulce atunci când îți bei cafeaua. Deserturile cu cafea sunt o modalitate excelentă de a beneficia de gustul dulce și de calitățile cofeinei. Iată mai jos trei deserturi simple și delicioase pe care le poți savura alături de cei dragi.

Beneficiile cafelei

În afară de plăcerea gustului binecunoscutei băuturi preparate doar din cafea boabe și apă, acest aliment are numeroase beneficii pentru sănătate, cu condiția să nu faci exces:

  • Cafeaua reduce efectele leziunilor hepatice, protejând ficatul. Potrivit unor studii, persoanele care consumă alcool și cafea în mod regulat au un risc mai scăzut de ciroză hepatică. 
  • Cafeaua crește nivelul de dopamină, un hormon responsabil cu starea de fericire generală. Totuși, un consum mai mare de două căni pe zi crește riscul de anxietate. 
  • Cafeaua conține antioxidanți, substanțe care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, care pot provoca deteriorarea celulelor. 
  • Cafeaua îmbunătățește memoria pe termen scurt, contribuind la stimularea mentală. 
  • Cafeaua este un excelent ingredient cosmetic: poate fi folosită pentru exfolierea pielii, eliminarea pungilor de sub ochi, a acneei și celulitei. 

Motivele prezentate mai sus sunt suficiente pentru a consuma cafea zilnic, în doze moderate.

Trei rețete de desert cu cafea

Ai mai jos trei rețete de dulciuri potrivite pentru a fi savurate în sezonul rece.

Mocha cheesecake 

Această prăjitură cu brânză este bogată și cremoasă și îți va satisface cu siguranță pofta de cafea și de dulce. 

Ingrediente: 

  • Crustă
    • 2 și 1 / 4 căni de firimituri de biscuiți cu ciocolată
    • 5 linguri de unt topit
    • 3 linguri de zahăr alb tos
    • 1 linguriță de cafea instant
  • Cremă:
    • 3/4 cană smântână lichidă grasă
    • 2 linguri de cafea instant
    • 500 g cremă de brânză tip Philadelphia
    • 1 și 1/4 cană de zahăr brun
    • 3/4 cană zahăr alb tos
    • 2 linguri de făină
    • 5 ouă
    • 1 cană smântână clasică
    • 2 lingurițe extract de vanilie
    • 1/2 linguriță sare
  • Topping: 
    • 1/4 cană smântână lichidă grasă
    • 50 g ciocolată tocată grosier

Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 160 ° C. Unge o tavă de tort cu ulei. Amestecă ingredientele pentru crustă, pune-le în tavă și tasează-le cu o lingură pe fund și pereți. Coace 8-10 minute, până se întărește. Pentru umplutură, combină într-un bol 3/4 de cană de smântână lichidă și 2 linguri de cafea instant, apoi pune totul pe baie de aburi până se omogenizează. Într-un bol mare, bate cu mixerul, la viteză medie, crema de brânză și cele două tipuri de zahăr, adaugă făina, apoi ouăle, pe rând, smântâna, vanilia, sarea și cafeaua răcită. Umple crusta și coace 1 oră și 40 de minute sau până când prăjitura este închegată. Lasă cheesecake-ul la frigider pentru cel puțin patru ore, după ce s-a răcit. Combină ingredientele pentru topping și pune-le pe baie de abur, amestecând până se omogenizează. Toarnă sosul peste prăjitură și las-o la frigider un sfert de oră înainte de a o servi. 

Cremă de tort cu cafea

Folosește această cremă pe un tort sau o tartă din ciocolată, pentru a accentua gustul.

Ingrediente:

  • 1 cană unt nesărat, înmuiat
  • 50 g ciocolată
  • 2 linguri cafea instant
  • 4 căni de zahăr pudră
  • 2 linguri lapte
  • 1 linguriță extract de vanilie

Mod de preparare: Într-un castron mare, mixează untul până devine spumă. Adaugă ciocolata topită, cafeaua instant și vanilia și amestecă bine. Adaugă treptat zahărul, câte o cană, mixând la viteză medie. La final, adaugă laptele și bate amestecul la viteză medie până ce crema devine ușoară și pufoasă.

Fursecuri cu cafea

Acești biscuiți fragezi cu unt aromatizați cu cafea sunt înmuiați pe jumătate în ciocolată, pentru un plus de savoare.

Ingrediente:

  • 1 lingură cafea instant
  • 1 lingură de apă clocotită
  • 1 cană unt
  • 3/4 cană zahăr tos
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 2 și 1/4 căni de făină
  • 150 g ciocolată albă

Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 160 ° C. Într-un bol mic, dizolvă cafeaua în apă și lasă deoparte. Într-un castron mediu, bate untul, zahărul și vanilia cu un tel sau un mixer. Adaugă făina și cafeaua și amestecă până ce aluatul este omogen. Pune aluatul, învelit în folie alimentară, la frigider, timp de o oră. Întinde apoi aluatul pe o suprafață pudrată cu făină – foaia având grosimea de 3 milimetri – și taie biscuiții în formele preferate. Pune-i pe o tavă neunsă și coace-i 8-10 minute sau până când se rumenesc foarte ușor. Lasă-i la răcit timp de 5 minute pe un grătar, apoi scufundă-i, dacă dorești, în ciocolată topită. 

De la un cheesecake decadent la fursecuri fragede, cafeaua poate fi o modalitate foarte bună de a aromatiza un desert, care să-i satisfacă atât pe pasionații de dulciuri, cât și pe cei care iubesc băutura energizantă.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Mega Image

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial