BULGARIA, așa cum nu ți-o imaginezi

Puțini cunosc zona de Nord-Vest a Bulgariei… pentru că ani de zile ne-a atras frumosul lor litoral aranjat cu dichis sau cel mult pitorescul Veliko Târnovo, ori poate misticul sat Basarabov, locul de naștere al Sfântului Dimitrie, ocrotitorul Bucureștiului. Dar mai sus și mai spre vest, puțin s-au aventurat. Relieful care se deschide uimitor în fața ta începând cu localitatea Vrața este cuprins cât vezi cu ochii de Parcul Natural Vrața ce se întinde pe o suprafață de peste 30.000 de hectare la aproximativ 110 kilometri de Sofia. O bucată sănătoasă de pământ cu dealuri, câmpii și munți, nederanjată timp de secole, unde își află casa numeroase specii de fluturi și păsări ocrotite prin lege. Oriunde te uiți, privirea captează un potențial tablou… Oameni de-ai locului sunt puțini, mai mult e natură și Dumnezeu în ea.

Peștera LEDENIKA

Peștera Ledenika este una dintre cele mai frumoase peșteri din Bulgaria, situată în partea de nord-vest a Balcanilor Stresherski, în inima Muntelui Vrața, la 16 km de orașul cu același nume. Peștera a fost deschisă pentru turiști pentru prima dată în 1961. În 1962 a fost proclamată reper natural. Temperatura în peșteră variază de la –7 grade C la –15 grade Celsius, iarna și până la 8 grade vara. Umiditatea aerului este de 92%. În interiorul ei trăiesc 53 de specii rare, printre care și insecta Lighthater cea care urăște lumina', dar care s-a adaptat atât de bine la întuneric, încât dacă iese la lumină, moare pe loc.
În timpul iernii și primăvara, peștera este încântătoare cu decorațiile ei naturale de țurțuri cristaline de la care îi și provine numele.
Peștera este deschisă tot timpul anului și există ghizi care te ajută cu informații interesante, turul durează o oră, iar traseul acoperă 350 m din galerii.
Cea mai faimoasă parte a peșterii este Camera de Concerte. Aici totul este maiestuos și unic fiind și locul ideal pentru concerte simfonice. Plimbarea începe cu sala numită Antecamera – partea cea mai de jos a peșterii, în care se formează sculpturile de gheață, iar de aici treci prin diferite pasaje ca de basm care duc pe pasarele atent amenajate, scări, cămăruțe printre stalagmite și stalactite, unde la final ajungi de unde ai plecat, dar năucit de frumusețea formelor naturale care te înconjoară.
Fan Fact: Există undeva prin tenebrele peșterii un lac mic superficial, care conform unei legende, îndeplinește dorința oricui își răcorește mâna în apele sale.
Unde te cazezi: În orașul Vărșeț există hotelul ATA Hotel SPA care are piscină interioară și exterioară, plus numeroase facilități de wellness și relaxare.

Belogradchik Rocks

Stâncile Belogradchik păzesc maiestuoase întreaga regiune, iar oamenii locurilor au dat nume fiecărei forme ghicite în pietrele imense create de vânt și ploi, șlefuite de mișcările tectonice și modificate de fluctuațiile de temperatură.
Formațiunile din piatră cu forme de creaturi mitice, de oameni, animale și păsări din gresie și calcar, cu impresionante coloane de rocă ce au format o cetate naturală, al cărui potențial defensiv a fost exploatat încă din cele mai vechi timpuri, sunt cunoscute astăzi drept Cetatea Belogradchik.
Cetatea Belogradchik, construită printre și cu ajutorul stâncilor, adaugă un element de mister și istorie peisajului. Construcția originală e veche, de pe vremea când romanii, în secolul al III-lea d.Hr. luau toate măsurile pentru a proteja transportul de mărfuri și aur de pe pământurile tracice. Această fortificație timpurie a fost situată pe cea mai înaltă parte și inaccesibilă a stâncilor fiind folosită pe tot parcursul perioadei bizantine pentru supravegherea regiunii înconjurătoare.
Împăratul Justinian I a făcut modificări suplimentare la Belogradchik în timpul secolului al VI-lea d.Hr., cu toate acestea, invaziile slave din Peninsula Balcanică au dus la distrugerea cetății, lăsând Belogradchik o ruină abandonată până în perioada de reconstrucție în secolul al VII-lea d.Hr. și Evul Mediu. Ivan Strațimir, țarul bulgar din Vidin, a extins vechea cetate în secolul al XIV-lea, făcând Belogradchik al doilea ca importanță după cetatea capitală a țarului, Baba Vida. După bătălia dezastruoasă de la Nicopole din 1396, otomanii au mărșăluit spre Vidin și l-au capturat pe Ivan Strațimir, întemnițându-l pe țar la Bursa, înainte de a-l executa.

Experiența de cinci stele: Fine Dining – ONA

Undeva, pe la mijlocul satului Sta­kevți, într-o fostă casă bătrânească recondiționată cu ștaif, se ascunde restaurantul care poate primi lejer prima stea Michelin a Bulgariei, și asta datorită talentatului chef și proprietar, un tânăr pe nume Filip Zachariev (foto bulină) care a călătorit cât pentru două vieți și a lucrat în diverse bucătarii de prin Scandinavia, ajungând să fie bucătarul șef al celui mai nordic restaurant din lume, situat în incredibilul loc Svalbard.
Restaurantul lui din N-Vestul Bulgariei se numește ONÁ și înseamnă Ea, în bulgara veche. Meniul este unul rafinat și cuprinde 7 feluri de mâncare, însoțite de vinuri din regiune. Filip este conștiincios, îți prezintă minunile care ies din mâinile lui, într-un mod riguros, știe că în spatele fiecărui fel de mâncare este o muncă aproape alchimică, te iscodește să-ți vadă reacțiile și pare că dă în fața ta un examen important, pe care nu vrea să-l piardă. Iar asta te responsabilizează și pe tine, căutătorul de gusturi, aventuri și experiențe culinare. Categoric, seara la restaurantul ONA va fi greu de uitat…

Cetatea Vidin – Baba Vida

Una dintre cele mai bine păstrate cetăți medievale din Bulgaria este un simbol al orașului Vidin.
Cetatea din Vidin, cunoscută cu numele de Baba Vida este situată pe malul Dunării în Nord-Vestul Bulgariei și are o legătură istorică semnificativă cu noi încă din Evul Mediu. Datorită poziției sale strategice pe Dunăre, Baba Vida a servit ca punct de apărare important împotriva invaziilor și centru de control al navigației pe fluviu. Aceasta a influențat direct și zonele din proximitate, inclusiv țara noastră.
Există mai multe teorii și povești legate de originea numelui, dar cea mai răspândită și acceptată este legenda care relatează povestea unei prințese numite Vida ce se presupune că a trăit în zonă în timpurile medievale. Astăzi, Baba Vida funcționează ca un muzeu și ca o atracție turistică majoră în Vidin. Vizitatorii pot explora turnurile și zidurile cetății, pot participa la tururi ghidate și pot viziona diverse expoziții care povestesc istoria cetății și a regiunii. În timpul verii, cetatea găzduiește evenimente culturale, inclusiv festivaluri medievale și reconstituiri istorice. (Mulțumiri dlui. Vladimir Krastev pentru informații).

Bononia Estate & Winery

Regiunea Vidin, situată în nord-vestul Bulgariei, pe malul Dunării, are un climat și un sol favorabile viticulturii, ceea ce contribuie la calitatea strugurilor și, implicit, a vinurilor produse. Apariția unui Resort de cinci stele care asigură cazare, degustări de vinuri și experiențe culinare exclusiviste este cel mai frumos compliment pe care zona întinsă a faliei ce străjuiește Dunărea o putea oferi turiștilor căutători de sens, răspunsuri și confort. Vizita la această cramă poate oferi o perspectivă amplă asupra tradiției vinicole din regiunea Vidin și asupra soiurilor specifice de struguri cultivate acolo, cum este Gamza.

Premierele cinematografice din iunie și iulie 2024

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din timp liber