„Povestile Reginei Maria a Romaniei”, in dar de Craciun


„Povestile Reginei Maria a Romaniei”
cuprinde treisprezece basme scrise de Majestatea Sa Regina Maria, toate inspirate de dragostea Reginei pentru Romania si poporul roman. Basmele au fost publicate pentru prima data in limba romana in anul 1923 sub titlul „Cartea de basme a Reginei Maria”.

Regina Maria a Romaniei, nepoata Reginei Victoria a Angliei si verisoara primara a Tarului Nicolae al II-lea al Rusiei, era renumita pentru frumusetea ei, pentru inteligenta, simt diplomatic, altruism si pasiune pentru arta, poezie si filozofie. Consoarta Regelui Ferdinand I si mama regelui Carol al II-lea al Romaniei a fost supranumita „Regina inimilor” sau „Mama ranitilor” datorita dragostei si daruirii pe care le-a aratat in timpul Primului Razboi Mondial.

Dincolo de multiplele actiuni de caritate intreprinse, Majestatea Sa a ramas in memoria romanilor si pentru talentul de a scrie. Opera sa literara este vasta, cuprinzand cateva romane sentimentale, volume de povestiri, povesti si basme pentru copii si cu un jurnal in doua volume, „Povestea vietii mele".

„…Chiar din copilarie eram inzestrata cu o vie imaginatie, si imi placea sa spun povesti surorilor mele. Mai tarziu, incepui sa spun povesti copiilor mei. Atat de limpede vedeam tot ce povesteam, incat faceam pe ascultatorii mei sa rataceasca impreuna cu mine… Intr-o zi imi spuse fetita mea, Elisabeta: Mama, ar trebui sa scrii toate astea… Esti nascuta ca sa scrii basme!“ marturisea Regina Maria a Romaniei in „Povestea vietii mele” (vol. II, Editura Eminescu, Bucuresti, 1991).

Volumul „Povestile Reginei Maria” reinvie farmecul clipelor de intimitate pe care Majestatea Sa le petrecea povestind cu cei cinci copii. Cartea are un format original, ce incearca sa sublinieze, prin fotografii sugestive, povestea familiei Reginei. Astfel, in volum apar ilustratii cu Regina Maria a Romaniei, Regele Ferdinand I, cei cinci copii ai acestora – Carol (viitorul rege Carol al II-lea), printul Nicolae, principesele Elisabeta, Maria si Ileana si printul Mihai (viitorul rege Mihai I al Romaniei, nepotul Reginei Maria si fiul lui Carol al II-lea).

Toate povestile au un pronuntat fundal romanesc si reflecta apropierea Reginei Maria de Romania. Unele sunt povesti moralizatoare, crestine – „Cartea Minunata a Parintelui Simion”, „Samanta intelepciunii” si „Baba Alba” -, altele sunt povesti intructiv-optimiste – „De coada cometei” este, de exemplu, o initiere ludica in astronomie, cu un mesaj moralizator.

In timpul Primului Razboi Mondial, Regina Maria a mers pe front alaturi de doamnele de la curte pentru a ingriji soldatii romani raniti. Emotiile resimtite aici sunt reflectate si in tonul unora dintre povesti: povestirea „Orfana" prezinta in mod direct experienta foametei din timpul razboiului si suferinta soldatilor.

Cea de a 13-a poveste a volumului, adaugata de Curtea Veche Publishing in aceasta editie, este un eseu autobiografic al Reginei Maria, intitulat „Copila cu ochi albastri". In 1931, Ileana, fiica cea mica a Reginei, se marita cu Arhiducele Anton de Austria si pleaca din tara. Regina reia, in acest eseu, istoria familiei sale, vorbeste despre copiii ei si despre vremurile grele ale razboiului. In acest fel, autobiografia Reginei se intretese cu povestile ei, pe care, cel mai probabil, le-a spus de multe ori, inainte de a le scrie, propriilor copii.

ASR Principesa Margareta a Romaniei declara, recitind „Povestile Reginei Maria”, ca „Talentul de scriitor al Reginei Maria nu apare altcum decat firesc. Frumoasa, inteligenta, cu farmec si temperament debordante, strabunica mea a adus literaturii romane nu numai un avant si o incurajare parinteasca, dar si condeiul unui nou scriitor regal. Toate cartile ei sunt impetuoase, puternice, sensibile si spontane, de la paginile de jurnal pana la suavele povesti pentru cei mici si mari”.

Volumul este editat in conditii speciale si este disponibil atat in librarii la pretul de 40 lei, cat si pe site-ul editurii, www.curteaveche.ro, cu o reducere de 15%.

Citeste Poveste de Craciun, din volumul „Povestile Reginei Maria a Romaniei”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...

EVA.RO
Recomandari
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor