Fanaticii (carte)

Cartea aduna zece portrete, dintre unul colectiv, al cercetatorilor de la Institutul Cnatacuzino. Sunt zece posibile filme, scrise alert, cu atmosfera vie si cu savoare (dar fara risipa) stilistica. Personalitati pe care le cunoastem mai mult sau mai putin sunt aici privite de foarte aproape, din intimitatea complexitatii lor umane.

Autorul nu se eschiveaza de atitudine personala, dar lasa un rol important marturiilor obtinute din proximitatea personajelor sale, amintirile si aprecierile celor care ii cunosc mai bine si care i-au insotit o vreme pe eroii cartii pe drumul afirmarii sociale.

Fiecare deschidere de capitol poarta amprenta felului in care personajul central este perceput de autor si – coincidenta? – de noi, toti. Marcel Iures afiseaza toata reticenta lui la mediatizare dar si o mare provocare la spargerea inhibitiei si victoria dialogului. Doctorul Raed Arafat intra direct in scena, dinamic si intransigent. Monica Macovei apare intr-un prim cadru cu indoiala si responsabilitatea asumarii unui rol pe care l-a primit pe neasteptate: acela de ministru al justitiei. Mircea Dinescu se lasa asteptat si povestit in conacul lui de pe malul Dunarii. Si tot asa…

„Fanatic este un cuvant periculos si poate fi manevrat fara riscuri doar in mediul steril al corectitudinii politice. Dar, in timp ce scriam despre personajele acestei carti, i-am descoperit nuantele si surprizele ascunse. Oamenii pe care ii veti intalni in paginile de fata sunt uniti prin devotamentul lor patimas fata de o idee, un vis sau un anumit proiect. Fie ca sunt buni, fie ca sunt rai, in adancul fiintei lor arde acel foc care degaja suficienta energie pentru a schimba lumea din jur.“
Vlad Mixich

Materialele au fost publicate, in majoritatea lor, in revista Esquire si pe Hotnews.ro, din 2008 pana in 2011.

Vlad Mixich s-a nascut in 1979 la Baia Mare. A absolvit Facultatea de Medicina din Timisoara, are o specializare in psihoterapie. A castigat Premiul Deustche Welle penru Tineri Jurnalisti si, de atunci, este jurnalist. In 200, a primit din partea Freedom House premiul Cel mai bun Tanar Jurnalist al Anului. A fost bursier la Marshall Fund si al Carter Center din Statele Unite. Este corespondent al Deustche Welle in Romania si publica texte in Dilama Veche, Esquire si Gazeta de Sud.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...

EVA.RO
Recomandari
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor