Mesagerii ploii (carte)

In Albania secolului al XV-lea, razboiul bate la usa. Locuitorii cetatii de scaun si-au ales soarta. Nu au primit pacea otomana, pe care solia sultanului le-o promitea in schimbul abjurarii, iar acum asteapta riposta neintarziata a imperiului. Iar odata cu primavara soseste si imensa armata turca, inaintand lenes si inexorabil spre fortareata.

Capitularea, se pare, nu e decat o chestiune de timp. Dar acest timp, infim in durata istoriei, este nesfarsit pentru cei prinsi in inclestarea in care se infrunta doua lumi. Stelele consultate de astrolog raman tacute. Imamii prevestesc victoria, iar poetul orb plange in versuri prapadul.

Unde e adevarul? Ce sa scrie cronicarul ostirii? Un lucru e sigur: indiferent de care parte se va inclina balanta in saptamanile, apoi lunile de asediu si de arsita, cadentate de bubuitul innebunitor al tobelor, si eroii, si lasii vor avea aceeasi soarta.

„Un roman-cronica de un realism perfect si nemilos, tensionat, transformat in mit de bogatia simbolurilor si amintindu-ne astfel de Troia“ – Le Monde

„In acest roman, descoperim un nou Kadare, mai complex si mai nelinistit. Povestea sa se desfasoara pe doua planuri: o reconstructie istorica extrem de amanuntita si un plan liric, in care elementul magic potenteaza amploarea epica a subiectului. Aici avem putin Stendhal in vizita la Hölderlin“ – Le Point

„O parabola cutremuratoare despre nebunia si ororile razboiului, din care nimeni nu iese invingator“ – The London Review of Books

Ismail Kadare s-a nascut in 1936 in orasul albanez Gjirokaster, a absolvit Filologia la Tirana si si-a continuat studiile la Institutul de Literatura Maxim Gorki din Moscova. A debutat la optsprezece ani cu un volum de poezie, Inspiratii juvenile, caruia ii urmeaza in 1957 un al doilea, Visari. Trecerea la proza o face in 1963 cu romanul Generalul armatei moarte, care-i aduce notorietatea internationala. In anii urmatori publica numeroase volume de povestiri si romanele: Cetatea (1970), a carui versiune definitiva, necenzurata, apare in 1994 in Franta cu titlul Mesagerii ploii, Cronica in piatra (1971), O capitala in noiembrie (1974), Amurgul zeilor stepei (1976; Humanitas Fiction, 2009), Iarna marii insingurari (1977), Aprilie spulberat (1978), Podul cu trei arcade (1978), Palatul Viselor (1981; Humanitas, 2007), roman interzis de regimul lui Enver Hodja, Concert la sfarsitul toamnei (1988).

In 1990 Kadare primeste azil politic in Franta si pana in 2001 locuieste la Paris. In tot acest timp ii apar romanele Piramida (1991), Umbra (1994; Humanitas Fiction, 2008), Spiritus (1996), Florile inghetate din martie (2000).

In 2001 Kadare se intoarce in Albania, pastrandu-si locuinta de la Paris. Continua sa scrie romane care se bucura de succes atat in Europa, cat si peste Ocean: Fiica lui Agamemnon (2003), Succesorul (2003), Vremea nebuniei (2005), Accidentul (2008).

Ismail Kadare este si autorul unor eseuri, scrieri de memorialistica, precum si al cartii-document Moartea care ne-a unit (1998), despre evenimentele tragice din fosta Iugoslavie.

De mai multe ori nominalizat la Premiul Nobel, detinator a numeroase premii si distinctii literare, Ismail Kadare este recompensat in 2005 cu prestigiosul International Man Booker Prize.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies