Tumultul valurilor (carte)

Marea ce scalda plajele insulei Utajima nu este un dusman, ci doar o forta in fata careia oamenii trebuie sa stie cand sa-si plece fruntea si cand sa se razvrateasca. Tot marea le asigura insa supravietuirea locuitorilor insulei.

Din adancurile ei se ridica plasele pline cu peste, in adancurile ei plonjeaza cautatoarele de perle, aducand la lumina zilei comori delicate. Shinji este un tanar pescar care-si intretine mama si fratele dupa ce tatal le-a fost rapit de valurile nemiloase pentru ca echipajul barcii sale a nesocotit legile nescrise ale navigatiei.

Tanara Hatsue, fiica lui Terukichi Miyata, cel mai instarit om din Utajima, se intoarce pe insula pentru a deveni cautatoare de perle, iar marea ii aduce astfel impreuna pe cei doi. Insa tatal lui Hatsue are planuri mari pentru fata lui, iar iubirea tinerilor pare condamnata. Vor reusi cei doi sa infrunte interdictiile si prejudecatile unei lumi traditionale? Sau tocmai atasamentul fata de valorile stravechi si infruntarea lui Shinji cu marea il vor face pe Miyata sa cedeze?

De trei ori nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatura, prozatorul, poetul si dramaturgul Yukio Mishima este unul dintre scriitorii japonezi emblematici ai secolului trecut. Confesiunile unei masti (Humanitas, 2003), care il propulseaza in randul celor mai cunoscuti scriitori ai noii generatii.

Mishima incepe astfel o cariera literara fulminanta, publicand in ritm constant romane, printre care se numara: Tumultul valurilor (1954), Templul de aur (1956; Humanitas, 2000), Dupa banchet (1960; Humanitas, 2004), Soare si otel (1970; Humanitas, 2008). Zapada de primavara (1968; Humanitas Fiction, 2009), primul volum al tetralogiei Marea fertilitatii, este urmat de romanele Cai in galop (1969), Templul zorilor (1970) si Ingerul decazut (1970).

Autor prodigios, Yukio Mishima a scris numeroase povestiri si treizeci si trei de piese de teatru. Intreaga viata a lui Mishima a fost marcata de preocuparea obsesiva pentru codul onoarei samurailor (vezi eseul sau Calea samuraiului, aparut in 1967; Humanitas, 2007). Aceasta il va impinge in 25 noiembrie 1970, ziua in care incheie ultimul volum al tetralogiei Marea fertilitatii, la gestul sinuciderii rituale prin seppuku.

„Mishima este unul dintre acele genii care se nasc o data la trei sute de ani. In ceea ce priveste talentul, imi este cu mult superior“ – Yasunari Kawabata

„Asemenea pescuitorilor de perle, cititorii vor descoperi in acest roman, dincolo de exotismul Orientului, farmecul suav si atemporal al primei iubiri“ –  Kirkus Reviews

„O poveste de dragoste atat de universala, incat s-ar putea petrece oricand si oriunde“ –  San Francisco Chronicle

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...

EVA.RO
Recomandari
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor