Bisericile Bucovinei, unice in lume

Va propunem o vizita la bisericile din incinta manastirilor fortificate din Bucovina, recunoscute ca valori culturale inestimabile.

Pictarea exterioara in fresca a constructiilor bisericesti este ceva cu totul neobisnuit. Artistii locali au imbinat intr-un mod ingenios scenele religioase cu cele istorice, elementele mitologice cu cele folclorice, stilul architectural local cu cele bizantin si gotic, in adevarate capodopere ale artei medievale romanesti.

Stilul lor arhitectural, farmecul arhaic al picturilor, colectiile de obiecte de arta bisericeasca din muzeele manastirilor, dar si decorul natural, care te indeamna la tihna si meditatie, au adus Bucovinei "Marul de Aur" 1975, oferit de Federatia Internationala a Ziaristilor si Scriitorilor de Turism.

Voronet si Humor Orasul
Gura Humorului, aflat la 35 km de Suceava, constituie reperul pentru doua dintre cele cinci monumente recunoscute de UNESCO: Manastirea Voronet (la 5 km) si Humor (la 4 km). Manastirea Voronet, ctitorita de Stefan cel Mare la 1488, este recunoscuta pentru tonalitatea fondului picturilor murale exterioare (albastrul de Voronet) si pentru compozitia majora "Judecata de Apoi", de pe peretele de apus, care i-a atras denumirea de Capela Sixtina a Orientului.

Manastirea Humor, situata pe valea raului Humor, a fost inaltata la initiativa lui Petru Rares. Aici apare o inovatie arhitecturala: pridvorul deschis. Pictura – realizata cu o dominanta rosu-caramiziu, de pictorul Toma (in 1535) – este cea mai veche din Bucovina. In biserica sunt pastrate icoane de mare valoare si strana domneasca, sculptata in lemn, a familiei lui Petru Rares, cu capul de bour pe spatar.

"Judecata de Apoi", aflata pe peretele vestic al Bisericii Voronet Interiorul bisericii Manastirii Moldovita – bolta pronaosului se sprijina pe opt arce.

Moldovita
Din Campulung Moldovenesc (67 km de Suceava) se poate ajunge la Manastirea Moldovita. Aceasta are aspect de cetate, cu ziduri groase de peste un metru si inalte de cinci, cu trei turnuri de aparare. O particularitate a bisericii este pridvorul deschis, cu cinci arcade; pictura murala exterioara are dominanta galbena. In curtea manastirii se mai afla clisarnita (secolul al XVII-lea), folosita ca locuinta domneasca, apoi episcopala sau scoala de copisti; acum este muzeu.

Manastirea Sucevita are ziduri de peste sase metri inaltime si patru turnuri de aparare. Manastirea Putna, prima dintre ctitoriile lui Stefan cel Mare, este supranumita Ierusalimul Romaniei.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Vacanta