Bisericile Bucovinei, unice in lume

Va propunem o vizita la bisericile din incinta manastirilor fortificate din Bucovina, recunoscute ca valori culturale inestimabile.

Pictarea exterioara in fresca a constructiilor bisericesti este ceva cu totul neobisnuit. Artistii locali au imbinat intr-un mod ingenios scenele religioase cu cele istorice, elementele mitologice cu cele folclorice, stilul architectural local cu cele bizantin si gotic, in adevarate capodopere ale artei medievale romanesti.

Stilul lor arhitectural, farmecul arhaic al picturilor, colectiile de obiecte de arta bisericeasca din muzeele manastirilor, dar si decorul natural, care te indeamna la tihna si meditatie, au adus Bucovinei “Marul de Aur” 1975, oferit de Federatia Internationala a Ziaristilor si Scriitorilor de Turism.

Voronet si Humor Orasul
Gura Humorului, aflat la 35 km de Suceava, constituie reperul pentru doua dintre cele cinci monumente recunoscute de UNESCO: Manastirea Voronet (la 5 km) si Humor (la 4 km). Manastirea Voronet, ctitorita de Stefan cel Mare la 1488, este recunoscuta pentru tonalitatea fondului picturilor murale exterioare (albastrul de Voronet) si pentru compozitia majora “Judecata de Apoi”, de pe peretele de apus, care i-a atras denumirea de Capela Sixtina a Orientului.

Manastirea Humor, situata pe valea raului Humor, a fost inaltata la initiativa lui Petru Rares. Aici apare o inovatie arhitecturala: pridvorul deschis. Pictura – realizata cu o dominanta rosu-caramiziu, de pictorul Toma (in 1535) – este cea mai veche din Bucovina. In biserica sunt pastrate icoane de mare valoare si strana domneasca, sculptata in lemn, a familiei lui Petru Rares, cu capul de bour pe spatar.

“Judecata de Apoi”, aflata pe peretele vestic al Bisericii Voronet Interiorul bisericii Manastirii Moldovita – bolta pronaosului se sprijina pe opt arce.

Moldovita
Din Campulung Moldovenesc (67 km de Suceava) se poate ajunge la Manastirea Moldovita. Aceasta are aspect de cetate, cu ziduri groase de peste un metru si inalte de cinci, cu trei turnuri de aparare. O particularitate a bisericii este pridvorul deschis, cu cinci arcade; pictura murala exterioara are dominanta galbena. In curtea manastirii se mai afla clisarnita (secolul al XVII-lea), folosita ca locuinta domneasca, apoi episcopala sau scoala de copisti; acum este muzeu.

Cei ce sunt pasionați de astfel de locașuri, pot găsi informații utile despre mănăstirea Frăsinei, mănăstirea Radu Vodă sau mănăstirea Bârsana.

Manastirea Sucevita are ziduri de peste sase metri inaltime si patru turnuri de aparare. Manastirea Putna, prima dintre ctitoriile lui Stefan cel Mare, este supranumita Ierusalimul Romaniei.

Arbore si Sucevita
De la Radauti (37 km nord-vest de Suceava) se poate ajunge la Biserica Arbore si la Manastirea Sucevita.

Biserica Arbore (10 km de Radauti), ctitoria lui Luca Arbore, din anul 1502, are pictura exterioara predominant verde. Constructia bisericii, bine proportionata, atrage atentia prin firida din exterior, in partea vestica, unde se afla fresca “Geneza”. In interior se gaseste cel mai important monument funerar in stil gotic din Moldova.

Manastirea Sucevita (20 km de Radauti) este situata la poalele Obcinei Mari. Forma originala a picturii are dominanta verde-rosu. Pentru picturile sale, Sucevita este considerata “Testamentul artei moldovenesti”.

Pictura exterioara a bisericii Manastirii Sucevita a fost ultima executata cronologic si este cel mai bine pastrata pana astazi. In muzeul Manastirii Moldovita sunt pastrate jiltul sculptat in lemn al lui Petru Rares, cu stema cu cap de bour a Moldovei, si trofeul “Marul de Aur”.

Alte minuni din epoca marilor voievozi
In zona se mai afla cateva manastiri importante: Bogdana, Dragomirna si Sf. Ioan cel Nou.

La Manastirea Putna se afla mormintele domnitorului Stefan cel Mare si ale sotiilor sale, iar in apropiere – schitul Daniil Sihastrul, cu o chilie sapata in piatra.

In muzeele din incinta manastirilor
Aici gasesti manuscrise caligrafiate pe foi de pergament, impodobite cu miniaturi colorate, tiparituri din secolele trecute, broderii, obiecte de cult din argint, piese de mobilier sculptate in lemn, icoane, obiecte de podoaba. Bisericile insesi sunt adevarate muzee. L

a Manastirea Humor exista o catapeteasma sculptata in lemn de tisa si icoane din secolul al XIV-lea. Manastirea Moldovita pastreaza in muzeu carti rare, epitafe din secolul al XV-lea, iar catapeteasma sculptata in lemn este pictata si aurita. In muzeul de la Sucevita se afla acoperaminte de mormant din matase, cusute cu fir de aur si impodobite cu siraguri de perle, un epitaf cu 10.000 de margaritare, broderii de mare finete si depozitul de icoane vechi al judetului Suceava.

Jiltul domnesc de la Voronet este considerat o capodopera a sculpturii in lemn. Tot la Voronet, catapeteasma din lemn de tisa, aurita, are incrustatii reprezentand pasari, spice, struguri. O cruce de ceremonie – sculptata in lemn de cedru si ferecata in argint, provenita din biserica de la Voronet (daruita de mitropolitul Grigore Rosca in 1553), cu 33 de scene reprezentand ciclul Patimilor si principalele sarbatori – se afla in colectia Manastirii Sf. Ioan cel Nou (Suceava).

Colectia de broderii de la Putna este extrem de valoroasa. Un Tetraevangheliar din 1609, scris pe pergament si decorat cu icoane, se afla in muzeul de la Dragomirna.

Turnul Manastirii Humor

Intre adevar si legenda
Clopotele de la Voronet au fost daruite de Stefan cel Mare. Turnate in mai 1488, din bronz, argint si aur, au un timbru grav, dar placut. Se spune ca, daca sunt trase cu indemanare, rostesc numele marelui voievod.

Crucea alba din apropierea Manastirii Putna e asezata chiar pe locul din care domnitorul a tras cu arcul, insemnand locul viitorului locas sfant. Fresca bisericii de la Putna, pictata initial cu aur, s-a sters din 1760, iar cea de la biserica Manastirii Sf. Ioan cel Nou a ramas numai pe fatada sudica, pe o suprafata redusa. Se spune ca la ridicarea Manastirii Sucevita ar fi participat si o femeie, care cara piatra intr-un car tras de bivoli.

Artizanul frescelor de aici a cazut de pe schela, lasand pictura exterioara neterminata – peretele vestic este nezugravit. In scrierile lui Ion Neculce apare undeva o referire la casele domnesti de la Sucevita, unde s-ar afla o avere fabuloasa.

Refacuta in repetate randuri, Manastirea Putna pastreaza in forma sa originala Turnul Tezaurului, unde au fost gazduiti trei nopti Mihai Eminescu, Ion Slavici si Ciprian Porumbescu. De altfel, in Evul Mediu, centrul de cultura de la Putna era considerat drept unul dintre cele mai importante institutii de cultura din estul si sud-estul Europei.

Alte atractii turistice
La Gura Humorului poti vizita Muzeul etnografic si Parcul dendrologic, la Campulung Moldovenesc – Muzeul Lingurilor, unic in tara, si Muzeul Arta lemului. In Radauti, cunoscut pentru ceramica de Marginea si Kuty, exista un muzeu al tehnicii populare bucovinene, Catedrala Ortodoxa, casa-atelier Colibaba si Herghelia, cu cele mai reusite exemplare de cai pursange.

Informatii si posibilitati de cazare
– ANTREC, filiala Suceava – tel. 0230/37.13.06, fax 0230/37.13.06, email: [email protected]
– Best Western Bucovina-Club de Munte – tel. 0230/20.70.00, 20.70.01, 20.70.02 (www.bestwesternhotels.ro/bucovina)
– Asociatia Comitetul Local OVR-Vama, Suceava (30 de pensiuni) – tel. 0230/34.04.88,31.26.45
– SC. George Turism SRL – tel. 0230/31.45.67

Text si foto: Steliana Preda

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta