Avocata Mihaela Olaru ne învață cum se trăiește “Viața fără violență”

mihaela olaru

După 12 ani de succes în mai multe domenii ale dreptului, o avocată din Capitală a decis să se implice în lupta împotriva violenţei domestice, acest flagel național care distruge vieţi şi familii şi ale cărui victime sigure sunt mai ales femeile şi copiii.

Mihaela Olaru este preşedinta Asociaţiei „Viaţa fără Violenţă', are puţin peste 44 de ani și o carieră strălucită, a cărei singură autoare este. Vorbeşte liniştit – cu o cuminţenie molcomă, ca de om care a văzut şi a trăit multe – despre proiectele pe care le-a gândit de la un capăt la altul şi care îşi propun să combată şi să prevină flagelul violenţei din şcoli şi familii:

„Sunt un om care pune mult suflet în ceea ce face, care este atât avocat, cât şi psiholog pentru clientul său şi dincolo de care îşi administrează dosarele cu profesionalismul şi devotamentul cu care lupt pentru cazurile mele; din păcate, profesia mi-a oferit şi ocazia de a mă lovi de foarte multe cazuri sociale.

Educaţie juridică pentru elevi

mihaela olaru -viata fara violenta

Am avut ocazia de a cunoaşte durerile şi suferinţele celor aflaţi în nevoie, de a vedea atâta violenţă în foarte multe familii, dar şi foarte mulţi copii care cad victime ale violenţei domestice. Mi-am promis atunci că voi face tot ce pot pentru apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale acestora, pentru ca tinerii, femeile, copiii să trăiască într-o lume mai sigură, mai bună, mai dreaptă. Şi am considerat că a venit momentul să mă implic prin crearea unei organizaţii care să aibă ca principal obiectiv lupta împotriva violenţei'.

Aşa s-a născut, în 2012, Asociaţia „Viaţa fără Violenţă', o organizaţie nonprofit unde Mihaela a convins să i se alăture mulţi specialişti, jurişti, psihologi, poliţişti, profesori şi părinţi, care şi-au propus cu toţii să vină în sprijinul oamenilor prin activităţi social-umanitare şi educative. Proiectele Mihaelei urmăresc diminuarea progresivă a violenţei fizice, verbale, pshiologice, sexuale şi economice, prin educaţie, prin consiliere juridică, psihologică, dar şi prin oferirea unor servicii de asistenţă socială adaptată fiecarui beneficiar în parte.

„Viaţa fără Violenţă' este un program destinat prevenirii şi combaterii violenţei în şcoli, este un proiect de educaţie juridică adresat eleviilor, profesorilor şi părinţilor.

Campanii cu tabere şi premii

Timp de patru ani consecutiv, am adunat la aceeaşi masă reprezentanţii mai multor instituţii ale statului şi specialişti: avocaţi, judecători, procurori, poliţişti, psihologi, specialişti în comunicare şi împreună am reuşit să mergem în şcoli şi să vorbim cu elevii.

Toate aceste activităţi s-au desfăşurat pe bază de voluntariat, iar în toţi aceşti ani am reuşit să interacţionăm cu câteva mii de elevi din București, Ilfov, Prahova, Ploieşti şi Giurgiu, scopul fiind acela de a dezvolta noi abilităţi şi cunoştințe despre informarea legislativă în vigoare, informarea asupra pedepselor, cât şi conștientizarea şi responsabilizarea elevilor, determinându-i să se implice în aceste campanii, ei fiind mesagerii noştri în şcoala lor, în grupul de prieteni, pe stradă, acasă şi oriunde se manifestă violenţa', spune preşedinta asociaţiei.

mihaela olaru le vorbeste elevilor

Și adaugă că, în egală măsură, elevii au primit diplome de participare în proiect şi diplome de merit, iar cei care au realizat cele mai bune campanii de prevenire a violenţei au fost premiaţi cu tabere la mare de către cei de la Proedus din Primăria Capitalei.

Ideile Mihaelei, puse în practică, au surprins prin schimbarea de abordare adusă şi au prins în rândul elevilor prin noutate, prin faptul că erau interactive şi prin inventivitate: „Un alt obiectiv extrem de important este acela de a fi introdusă şi predată în şcoli materia de curs: educaţie juridică.

Pentru prevenirea unor fapte şi acte prin care poate fi încălcată legea, este necesar ca elevii să ştie: ce drepturi şi ce obligaţii au în societate; că răspund penal de la vârsta de 14 ani; care sunt limitele de când faptele lor devin infracţiuni; ce măsuri educativ-preventive, privative sau neprivative de libertate se pot lua, atunci când încalcă legea; că „nimic nu te absolvă de necunoaşterea legii'.

Stop violenței în școli!

Ştim foarte bine cu toţii că, din păcate, fenomenul violenţei în şcoli este o realitate ce nu poate fi neglijată. Elevii nu sunt informaţi că de la vârsta de 14 ani răspund penal pentru faptele lor, că răspunderea este personală şi că părinţii sau cei care îi au în grijă răspund până la vârsta de 18 ani doar pentru pagubele pricinuite de acţiunile lor'.

Proiectul antiviolenţă al Mihaelei Olaru este, de fapt, un mesaj către toţi cei care doresc să sprijine demersurile făcute pentru siguranţa copiilor noştri, iar Asociaţia „Viaţa fără Violenţă' a primit, de doi ani încoace, distincţia „Cel mai bun partener', pentru susţinerea activităţii de prevenire a criminalităţii.

„De asemenea, asociaţia noastră derulează activităţi educaţionale împreună cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, destinate reinserţiei sociale atât a persoanelor care execută sancţiuni privative de libertate, cât şi a persoanelor care execută măsura educativă a internării într-un centru educativ sau de detenţie. Şi îmi doresc să creez o platformă prin intermediul căreia să putem să asigurăm educaţia juridică a cetăţeanului', adaugă Mihaela Olaru.

mihaela olaru si fiicele ei

Mihaela Olaru și fiicele ei – o viitoare pianistă și un viitor profiler

Puterea schimbării e în noi

Este un drum greu şi o misiune dificilă, fiindcă vrei să schimbi mentalităţi, tipare, cutume, spune Mihaela, dar cei din asociaţie nu vor renunţa, căci întocmai ca la picătura chinezească, important este rezultatul. Faptul că tinerii, femeile sunt surprinşi plăcut de ceea ce aud – de faptul că află că nu sunt singuri, că există soluţii, că cineva îi ajută – aşa, pas cu pas, se naşte schimbarea în fiecare.

Mihaela ştie că puterea de a schimba este la îndemâna fiecăruia dintre noi şi curajul de a încerca începe întotdeauna cu tine. Că pentru asta ai nevoie doar de ambiţie, de sete de cunoaştere şi de încredere în ceea ce poţi şi vrei. „Îmi aduc aminte cum am implicat-o şi responsabilizat-o pe fiica mea cea mare în activităţi sociale şi i-am insuflat în acest fel spiritul civic şi cum mă consultam de multe ori cu ea – era elevă în clasa a X-a pe atunci.

Fiindcă punctul ei de vedere conta foarte mult pentru mine şi al meu pentru ea. Acum este studentă în Anglia şi studiază criminologie-psihologie, lucrează şi se întreţine singură, face voluntariat în cadrul universităţii, unde studiază şi sper să fie, la un moment dat, unul dintre cei mai buni profileri din România. Aşa că, dragi părinţi, să nu uităm că noi suntem modele pentru idealurile copiilor noştri, iar obiectivele noastre le vom vedea împlinite prin ei.

Cât despre mine, dacă m-aş mai naşte o dată, aş face acelaşi lucru. Nimic nu se compară cu zâmbetul unui copil care înţelege să separe binele de rău, cu mulţumirile unui părinte care îşi vede odrasla reaşezată pe calea dreaptă, cu telefonul primit de la oameni care mă roagă să vin şi la copiii lor, la şcoala din localitatea lor', mai spune iniţiatoarea proiectului antiviolenţă.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Arhiva personală a Mihaelei Olaru

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate