Avertisment privind cancerul la vezica urinară: picioarele umflate ar putea semnala un stadiu avansat al bolii

Simptomele precoce în cancerul la vezica urinară includ sânge în urină, dar care sunt semnalele clare atunci când boala a progresat?

În România, în anul 2020 un număr de 1769 de oameni și-au pierdut viața având diagnosticul de cancer la vezica urinară. Ca și în cazul multor tipuri de cancer, există mai multe semne de avertizare la care este important să le acordați atenție.

Chirurgii oncologi descriu majoritatea cazurilor de cancer la vezică urinară (mai mult de 70 la sută din ele) ca fiind superficiale. Asta înseamnă că celulele canceroase stau pe căptușeala vezicii urinare și nu invadează peretele vezicii urinare și pot fi împărțite în tumori de grad scăzut și de grad înalt.

Tumorile superficiale, de grad scăzut, sunt rareori grave, deși pot provoca simptome problematice și au șanse mari de recidivă.

Tumorile de grad înalt au un risc mult mai mare de a evolua către o boală invazivă musculară, care este o boală mult mai semnificativă și necesită tratamente mai invazive.

Simptome inițiale de urmărit

  • Sânge în urină
  • Durere – aceasta este de obicei o senzație de arsură la urinat
  • Durere în partea inferioară a spatelui sau burtă
  • Urinare frecventă

Dacă observați oricare dintre aceste simptome, este important să consultați medicul de familie, astfel încât o trimitere și un diagnostic să poată fi puse cât mai repede posibil. Există o serie de simptome pe care le puteți resimți dacă tumora canceroasă ajunge într-un stadiu avansat.

Simptome în stadiu avansat

  • Dureri pelvine
  • Pierdere în greutate neintenționată
  • Dureri osoase
  • Umflarea picioarelor

Una dintre cele mai frecvente cauze ale cancerului vezicii urinare este fumatul și expunerea la fumul de țigară.

Cum este tratat cancerul la vezica urinară

Îndepărtarea transuretrală a tumorii vezicii urinare – Acesta este tratamentul inițial oferit în cazul în care cancerul vezicii urinare a fost detectat suficient de devreme. Un chirurg îndepărtează tumora din vezică folosind o cameră trecută prin uretră. Acest lucru se face în mod normal sub anestezie generală, dar poate fi adesea făcut și cu anestezie locală.

Cistectomia (îndepărtarea vezicii urinare) – Aceasta se face de obicei în cazurile cu risc ridicat și agresive. Odată îndepărtată vezica urinară, urina trebuie să fie trecută și colectată fie printr-o stomă de pe peretele abdominal numită urostomie, fie printr-o pungă specială creată dintr-o bucată de intestin numită neovezică.

Radioterapia – Pe măsură ce radioterapia a devenit mai avansată, ea a devenit din ce în ce mai bună în tratarea cu succes a bolilor invazive musculare. De fapt, rata de succes a tratamentului este acum adesea la egalitate cu intervenția chirurgicală, dar cu beneficiul suplimentar de conservare a vezicii urinare.

Chimioterapia – Aceasta este folosită în mod obișnuit înaintea cistectomiei și radioterapiei pentru a crește ratele de vindecare ale tratamentului.

Cum se simte cu adevărat un nodul la sân când ar putea fi cancer?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din #NUcancerului