Zâmbetul tău este o cel mai frumos dar pe care poți să-l oferi celor din jur. De asemenea, el este ca o carte de vizită care spune nenumărate lucruri atât despre personalitatea ta, cât și despre atitudinea pe care o ai față de propria persoană. Dacă ai un zâmbet frumos și luminos, înseamnă că îți place să ai grijă de propria sănătate și ești o persoană pe care se pot baza și cei din jur. Pe de altă parte, dacă ai un zâmbet deteriorat, sunt șanse mari ca oamenii să nu te perceapă așa cum îți dorești. Dar chiar și în astfel de situații există soluții, iar una din cele mai simple dintre ele o reprezintă coroanele dentare.
O coroana dentara este un dispozitiv protetic fix, care acoperă și protejează un dinte degradat, decolorat sau care nu este perfect aliniat. De obicei, coroanele dentare sunt confecționate din materiale dure precum porțelan sau ceramică și pot fi proiectate pentru a se potrivi ca formă și culoare cu dinții naturali. Coroanele dentare pot fi, de asemenea, fabricate și din alte materiale, cum ar fi rășina, oțelul inoxidabil sau chiar aur.
Coroanele sunt, de asemenea, utilizate pentru a fi fixate pe implanturile dentare, o altă procedură care poate ajuta la înlocuirea dinților lipsă. Dacă îți lipsește mai mult de un dinte, dentistul îți poate recomanda chiar și o punte dentară. De asemenea, coroanele dentare sunt recomandate și după un tratament de canal sau un tratament la microscop pentru protejarea dintelui tratat.
O coroană dentară poate fi utilizată pentru a-ți îmbunătăți sănătatea orală și pentru a acoperi o serie de defecte cosmetice pe care la poate avea un dinte.
Coroana dentară poate fi folosită pentru a oferi suport și stabilitate unui dinte deteriorat. De asemenea, aceasta poate fi folosită pentru a umple golurile lăsate în urma unui dinte extras.
Coroanele dentare pot fi folosite și pentru a restaura dinții fracturați sau crăpați. De asemenea, ele îmbunătățesc aspectul dinților cu diferite probleme de aspect.
Un alt avantaj al coroanelor dentare este durabilitatea lor. Majoritatea oamenilor se pot bucura de un dinte natural până la 5-15 ani sau chiar și întreaga viață dacă îl îngrijesc corespunzător.
Procedura de montare a coroanei dentare necesită două vizite la dentist. În timpul primei vizite, vor fi efectuate radiografii ale gurii pentru a se obține o imagine clară a poziției dinților în gură, mai ales a celor din jurul dintelui tratat. Dacă există o infecție sau dintele care urmează să primească o coroană este cariat, atunci s-ar putea să fie nevoie de un tratament de canal.
După tratarea dintelui, dentistul va reduce dimensiunea dintelui deteriorat, Pe urmă se va lua o amprentă pentru a crea o matriță cât mai precisă a gurii. Coroana se realizează apoi din porțelan sau ceramică în așa fel încât să se potrivească cât mai bine cu restul dinților. Majoritatea pacienților vor opta pentru o coroană temporară până ce este finalizată cea permanentă, mai ales dacă este vorba de un dinte din față. Odată fce coroana finală este gata, ea se așează peste restul de dinte natural și se cimentează pentru rămâne pe loc.
Ca orice procedură, există unele dezavantaje ale coroanelor dentare. În primul rând, stomatologul trebuie să pilească și să modeleze dinții afectați. În timp ce materialele folosite pentru a face coroane sunt puternice și durabile, ele se pot totuși deteriora de-a lungul timpului. Uneori, fisurile mici pot fi reparate, dar dacă există mai multe fisuri sau chiar găuri, atunci s-ar putea să fie necesară înlocuirea acesteia.
Dacă cimentul dentar folosit pentru a ține o coroană în loc să deteriorează, acesta poate permite bacteriilor să se dezvolte sub coroană. Coroanele slab montate devin mobile și chiar cad. În cele din urmă, există și pacienți care se plâng că au devenit mai sensibili la temperaturi reci și calde după ce au primit o coroană dentară, dar utilizarea unei paste de dinți speciale poate rezolva eficient această problemă.