Avantajele gătitului: cum ne ajută această activitate să combatem stresul și problemele mintale

Avantajele gătitului: cum ne ajută această activitate să combatem stresul și problemele mintale

Beneficiile emoționale ale gătitului au fost studiate de oamenii de știință din întreaga lume și, în prezent, multe clinici de specialitate folosesc terapia prin gătit ca tratament pentru vindecarea persoanelor care au tulburări de dispoziție.

Când ai o zi proastă, primul gând este să te cuibărești în pat și să încerci să uiți toate problemele. Uneori, acest lucru te ajută să scapi de stres și să înlături gândurile negative, însă, sunt și momente când ai nevoie de activități recreativ, care să îți distragă atenția și să te ajute să îți recapeți energia.

Gătitul ca terapie

Efectele gătitului asupra stării de sănătate au fost subliniate în mai multe studii realizate în întreaga lume. Aceste cercetări au arătat că gătitul terapeutic poate îmbunătăți calitatea vieții. Potrivit oamenilor de știință, gătitul are efecte surprinzătoare asupra stării de spirit. 

Așadar, cu ajutorul acestei activități recreative, vei reuși să mănânci sănătos, dar și să menții sub control problemele mintale și să elimini stresul. Când gătești, te concentrezi asupra pașilor pe care trebuie să îi urmezi, conform rețetei, pentru a obține preparatul dorit și uiți de gândurile negative, mai susțin cercetătorii.

Gătitul este o activitate care se învață, așadar, nu trebuie să fii dezamăgit dacă nu obții cele mai bune gusturi de prima dată când intri în bucătărie. Răsfoiește o carte de bucate pentru începători sau urmărește rețetele video pe care bucătarii le publică în mediul online și nu va trece mult timp până vei putea crea propriile rețete. 

Însă, este important să ai bucătăria bine echipată cu electrocasnicele și ustensile care vor face ca gătitul să fie mai simplu: de la oale, tigăi, seturi de cuțite și linguri până la cuptor, blender și o masina de spalat vase.

Iată câteva motive pentru care gătitul poate fi cea mai bună activitate pentru a înlătura stresul și pentru a te relaxa.

Aromaterapia combate stresul

Condimentele și ingredientele aromatice sunt benefice în lupta cu stresul. De exemplu, atunci când folosești ceapă sau usturoi, tendința este să te concentrezi asupra aromei. Studiile asupra aromaterapiei au arătat că mirosul poate reduce nivelul de cortizol, cunoscut sub numele de „hormonul stresului. 

Gătitul te ajută să îți testezi creativitatea

Gătitul este o artă. Când te ghidezi după o rețetă, îți dorești să obții cele mai bune rezultate, însă, a găti înseamnă și a-ți testa creativitatea. Cu cât gătești mai mult, cu atât ești mai dornic să încerci rețete noi, să adaugi diferite ingrediente și arome. Când îți exerciți creativitatea, grija și gândurile tale se focalizează pe felul de mâncare pe care vrei să îl prepari. Astfel, vei evada din gândurile cotidiene și, la sfârșit, te vei simți mai bine.

Gătitul pentru prieteni îți creează o stare de bine

Aparte de procesul de gătit și de rezultatul final, mai este un aspect care face ca această activitate să fie benefică pentru sănătatea mintală, respectiv altruismul. Când gătești pentru prieteni și familie, te simți fericit. Nu doar că petreci timp împreună cu ei, dar, la final, le oferi și un „cadou gastronomic. Timpul petrecut împreună cu cei dragi și complimentele pe care le primești pentru mâncarea gătită vor alunga stresul și anxietățile și îți vor da o stare de bine. Gătitul altruistic reprezintă, în multe culturi, o modalitate de a crea legături cu alți oameni: gătești pentru a celebra un moment special, pentru a arăta că îți pasă de persoanele aflate în situații dificile sau, pur și simplu, pentru a-i hrăni pe cei nevoiași. 

Oamenii care își fac timp să ducă la bun sfârșit proiecte mici, dar creative se simt mai relaxați și mulțumiți de ei înșiși, sunt mai fericiți și așteaptă cu nerăbdare să vadă ce le rezervă următoarea zi. Gătitul poate fi un astfel de proiect, pe care îl poți începe chiar acum.

Sursă foto: Jack Frog/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Badabum

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Advertorial