Magazinul de cadouri tradiționale și artizanat Învie Tradiția are o misiune unică de a sprijini meșteșugul românesc și producătorii locali. Știm cu toții cât de greu este în zilele noastre să găsim produse autentice și de calitate. În România pare că acest lucru este din ce în ce mai dificil.
Magazinul de cadouri tradiționale și artizanat Învie Tradiția are o misiune unică de a sprijini meșteșugul românesc și producătorii locali. Știm cu toții cât de greu este în zilele noastre să găsim produse autentice și de calitate. În România pare că acest lucru este din ce în ce mai dificil. Aceasta vine pe fondul economiei de consum, când tot mai mulți producători caută să facă economie la costuri. Comercianții caută să aducă produse cât mai ieftine, de cele mai multe ori din țări foarte îndepărtate. Și cetățenii de rând văd pe zi ce trece o scumpire dar și o alterare continuă a calității produselor.
Care ar fi soluția? Acum mai bine de cinci ani a apărut în România proiectul Învie Tradiția care își propune să conserve produsele românești. Să le aducă în prim plan și să le pună în valoare. Pentru că România are o moștenire atat culturală și etnografică foarte valoroasă. Și la fel, avem producători locali, alimente de calitate, ferme, podgorii și livezi cu soiuri foarte bune. Și ar fi păcat să nu le punem în valoare. Oamenii trebuie să conștientizeze că dacă nu ne vom orienta pe producția și consumul intern, riscăm să pierdem această bogăție. Este foarte important sa cumpărăm de la cei care produc langa noi, de la o brutărie locală, de la o fermă din apropiere.
Pornit de la ideea de a sprijini meșterii populari, care sunt la ultima generație pentru cele mai multe meșteșuguri, proiectul reunește acum și mulți producători locali. Am rugat inițiatorii proiectului sa ne răspundă la câteva întrebări.
Ideea de proiect a venit foarte natural. Observăm pe zi ce trece o împuținare a obiectelor și meșteșugurilor din zona natală. Dacă pitoreasca zonă a Moldovei acum 20 de ani era plină de tradiții, acum vedem, din păcate multe mai puține. Iar multe din ele conservate parcă într-o formă sterilă, fără să exprime bogăția de altădată. Așadar ne-am gândit dacă putem face ceva sa ajutăm la această zonă. Am pornit pedestru prin țară să vedem ce meșteri populari mai sunt pe la noi. Am mers așadar la târguri meșteșugărești, în atelierele artizanilor, am întâlnit oameni minunați. Și împreună cu ei am început să ne gândim la un proiect de conservare a meșteșugului românesc. De documentare și de conștientizare a oamenilor că dacă nu începem sa ne orientăm spre consumul intern vom pierde aceste bogății.
Am ajuns așadar în principalele centre meșteșugărești și am început încet încet să ne facem temele. Să descoperim această zonă, să aflăm care sunt problemele și ce soluții putem avea. Am plecat la drum cu un magazin online în anul 2017, care reunește astăzi mai bine de 2000 de produse de artizanat și artă populară. Alte categorii importante sunt cadourile tradiționale românești, obiectele din lut și ceramică, țesătura sau portul tradițional. Este practic o lume a meșteșugului născut la sat actualizată și reunită într-un catalog unic și foarte vast. Pentru că trebuie să menționăm cu achiziția de produse românești oferă foarte multe avantaje.
Da, desigur, cu timpul am integrat și partea de producători locali pentru a oferi cât mai multe avantaje clienților noștri. Cei în căutarea unui cadou unic de artă populară pot găsi un catalog foarte variat, care combină produsele de artizanat cu bunătăți din bucătăria tradițională românească.
Totodată, s-a creat și o colecție de îmbrăcăminte pentru tineri, constând în tricouri și hanorace cu motive tradiționale. Cu personaje din folclorul românesc și cu motive unice. Articolele vestimentare sunt gândite de designeri tineri și realizate din materiale de cea mai bună calitate. Pe lângă acestea găsim bineînțeles și ii tradiționale, brâuri și alte accesorii realizate de țăranii români și de meșterii populari. Mai găsim ștergare, covoare, carpete, servicii de masă și alte elemente de țesătură. Apoi avem coșuri de nuiele, lădițe din lemn, cuiere, scăunele și scaune de picnic realizate în ateliere de tâmplărie ale meștrilor noștri.
Dar cea mai importantă zonă rămâne cea de cadouri tradiționale. Putem spune fără discuție că avem avantajul de a fi cel mai mare magazin online de cadouri tradiționale românești. Pentru că reunim mii de produse, care pot fi combinate în fel și chip. De altfel, am și combinat o parte din ele, constând în coșuri cadou și pachete cadou unice, pentru diverse ocazii, Crăciun și Paște, zile de naștere, părinți, bunici, parteneri de afaceri și nu numai.
Putem spune că am încercat și că am reușit în parte să ne ținem de misiunea proiectului Învie Tradiția. Cel mai important lucru a fost acela de a genera venituri pentru meșterii populari. Astfel încât să convingem generațiile noi că este o zonă pe care merită să o preia. Este lesne de înțeles că meșterii populari sunt oameni ca fiecare dintre noi. Cei mai mulți dintre ei practică meșteșugul pentru a-și asigura traiul de zi cu zi. Practic din asta trăiesc și generațiile noi văzând multă muncă ce se depune și veniturile mici nu sunt așa atrase. Noi ne-am dorit să arătăm că românii încă iubesc produsele locale și că nu vor să le piardă. Și să convingem copii și nepoții meșterilor să preia această bogăție de la părinții și nepoții lor și să o dea mai departe. Ar fi tare păcat să pierdem această mare bogăție.
Și nu o putem păstra decât cu ajutorul fiecăruia dintre voi. De aceea, vă încurajăm puternic să mergeți la meșteri populari, să le treceți pragul atelierelor, să îi cunoașteți și să vedeți ce oameni minunați sunt. Apoi să le cumpărați produsele și să-i încurajați să dea meșteșugul mai departe, pentru ca și copiii și nepoții noștri să se poată bucura de el. Pentru cei care nu aveți cum să ajungeți la artizani acasă, că invităm să treceți pragul magazinului online Învie Tradiția și să vedeți ce produse minunate ies din mâinile meșterilor populari. Apoi, cand aveți de făcut un cadou, sau chiar și pentru utilitatea casei, sa nu ezitați să cumpărați produse românești. Numai astfel vom rămâne uniți și vom crea împreună un viitor sustenabil și frumos pentru generațiile care vor veni.