Artroza umărului: ce este, când apare și cât de gravă este

Odată cu înaintarea în vârstă, apar și afecțiunile medicale pe care le știm cu toții și care afectează serios calitatea vieții unei persoane. Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni la persoanele de peste 60 ani este artroza. Aceasta apare de obicei la genunchi, brațe sau umăr și este o boală care aduce o cantitate mare de durere și disconfort nu numai la mers sau activități fizice, ci și în perioada de repaus. 

Această afecțiune este majoritară între bolile reumatice, cu un procent covârșitor de 70% și este deseori întâlnită la ambele sexe. Se mai numește și osteoartrita, osteoartroza sau artroza deformantă deoarece inflamează una sau mai multe articulații și conduce la modificarea formei zonei afectate, a falangelor, de exemplu. De cele mai multe ori, in cazuri avansate, este necesar controlul și ținerea sub observație a aceste afectiuni într-o clinica de ortopedie.

Artroza umărului

Una dintre cele mai frecvente forme de artroză este artroza umarului. Este consecința degenerărilor ireversibile ale cartilajelor sau consecința unor traumatisme foarte puternice în această regiune. Cartilajele au roluri de adeziune a oaselor. Fără existența cartilajelor și a ligamentelor, nu am reuși să facem mișcări line și foarte precise. 

În primele stadii ale artrozei umărului suprafața cartilagiilor devine mult prea moale. În stadiile următoare, acesta se poate fisura, apoi poate deveni foarte fragil și deteriorat. În ultimul stadiu, cartilajul de la nivelul acestei articulații poate să dispară și oasele vor veni, în felul acesta, în contact direct. Acesta este motivul principal datorită căruia apar durerile foarte supărătoare. 

Simptomele artrozei umărului

Medicii ortopezi susțin faptul că, simptomele artrozei umărului sunt direct proporționale cu gradul de uzură al acestei articulații. Simptomul major este durerea, bienînțeles. Ea poate apare în partea anterioară, laterală sau în spatele umărului și se poate manifesta în repaos sau doar atunci când facem mișcări de diferite tipuri. Poate iradia în braț și se poate accentua atunci când ridicăm greutăți, de asemenea.

Amorțeala este un alt simptom caracteristic. Se poate instala și un grad mai redus de mobilitate a umărului, precum și încordarea mușchilor. Mai sunt comune zgomotele ciudate la nivelul articulațiilor, pe care medicii le numesc crepitații.

Indiferent de semnele care vor apare, este important să mergi de urgență la medicul specialist ortoped. Există multe suplimente alimentare care pot împiedica din timp evoluția bolii. 

Tratament

Pentru început, tratamentul unei astfel de afecțiuni medicale constă în metode non-medicale. Este vorba despre exerciții de mobilizare a articulației afectate și despre modificarea stilului de viață obișnuit. Mișcările simple au drept scop mobilizarea articulației iar schimbarea stilului de viață este imperios necesară pentru a nu suprasolicita articulația afectată de boala degenerativă. Dacă apar durerile, poți aplica la nivel local o pungă de gheață sau ceva rece. Gheața are capacitatea de a reduce durerile, vei constata singur. Exista pacienți pentru care căldura are un efect foarte bun antialgic. În funcție de cum te vei simți, alege una dintre cele două metode de diminuare a durerilor, pentru că sunt foarte supărătoare. 

Poți apela și la medicamente care elimină durerile. Acestea trebuie prescrise, însă, de medic. Și nu este deloc bine să faci abuz de ele. 

Se pot realiza și injecții cu diferite substanțe, chiar la nivelul articulației. Injectarea de cortizon, medicamente antialgice sau acid hialuronic va avea drept rezultat, ameliorarea durerilor și creșterea mobilizării articulației afectate mult. În situația în care nici una dintre aceste metode nu mai este eficientă, se poate recurge și la o intervenție chirurgicală complexă. 

Pentru mai multe detalii poți vizită site-ul clinicii ortopedicum.ro – experți în operații ligamente încrucișate și alte afecțiuni ale genunchiului și umărului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial