„Arme“ pentru femei

Cifrele de mai sus se refera doar la Capitala, dar sunt, probabil, la fel de valabile pentru orice oras mare din Romania. Citindu-le, ramai cu un gust amar, o clara senzatie de amenintare si cu o intrebare foarte serioasa: ce-i de facut?

Cazurile inregistrate de Politia Romana plaseaza talhariile pe primul loc al violentelor comise impotriva femeilor, pe cel de-al doilea, atacurile cu violenta comise asupra femeilor singure, fie pe strada fie in propria casa si abia pe cel de-al treilea loc se afla violul. In ultimii ani, au crescut cazurile de rapire a femeilor din plina strada si de traficare a lor, insa aceasta agresiune este executata doar de bande organizate.

Intre teorie si practica: Expertii serviciilor de prevenire a criminalitatii identifica cateva cauze generale pentru care femeile devin preponderent victime ale violentei stradale: neatentia, limbajul corpului sau tinutele prea provocatoare si mersul in locuri nepotrivite, la ore nepotrivite.

Ar trebui desigur ca acesti „factori favorizanti“ sa fie evitati , dar sunt situatii in te afli fortuit intr-o situatie neprevazuta sau intr-una in care nu exista alternativa si trebuie sa stii ce poti face pentru a evita sau a rezista unui atac. De fapt, femeile atacate chiar daca nu poarta la ele o arma legala de autoaparare, de tipul pistolului, spray-ului iritant sau electrosocului, au la dispozitie o serie de arme la care poate nu s-au gandit, dar care sunt de efect si le pot scoate din incurcatura. Pentru ca, asa cum o arata statisticile si cum o spun chiar po­litistii, cel mai bun aparator sunt, deocamdata, ele insele. Ce trebuie tinut minte?

Ca sa previi atacul: Urmeaza un curs de autoaparare sau fa cat se poate de mult sport. Evita zonele de risc, locurile pustii si parcurile intunecoase. Intr-o zona necunoscuta si potential periculoasa (mai ales daca este intuneric), este fundamental sa-ti pastrezi sangele rece, sa nu te pierzi. Foloseste un limbaj al corpului care sa arate curaj, caci un agresor va miza intotdeauna pe vulnerabilitatea si teama ta. Pazeste-ti spatele. Cu alte cuvinte, fii atenta permanent unde te afli, ce se petrece in jurul tau si daca este cineva care pare sa te urmareasca.

Mascheaza-ti cat poti de bine teama: mergi hotarata, nu privi in pamant, ci in fata, cu privirea concentrata si statura dreapta. Balanseaza bratele: asta arata ca stii exact ce ai de facut si ca nu esti ezitanta. Nu iesi la plimbare noaptea, mai ales la ore tarzii. Nu te imbraca provocator. Mergi, pe cat posibil, insotita.

Evita sca­rile, mai ales noaptea: sunt un loc perfect de atac. Urca in lift doar daca nu este ocupat de cineva suspect, dar nu te aseza niciodata in colt, ci in mijloc, langa usa, ca sa poti iesi imediat. Nu purta ostentativ bijuterii, telefoane mobile sau alte obiecte de valoare. Tine poseta in fata corpului, cu o mana peste sistemul de inchidere si lipita de trup, astfel incat sa o simti in cel putin trei puncte (sold, mana, umar).

Urca pe scari si renunta la lift, mai ales daca acesta nu are bec sau trebuie sa-l folosesti impreuna cu o persoana necunoscuta. Nu stationa in masina pierzand vremea cu retusatul machiajului sau cu vorbitul la telefon; imediat ce ai intrat in autoturism, blocheaza portierele si demareaza. Nu accepta niciodata sa urci in masina unui strain.

In cazul unui atac: Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa incerci sa eviti agresorul. La prima suspiciune ca ar fi ceva in neregula, nu ezita nici o secunda: striga dupa ajutor sau fugi.

Dusmanii atacatorilor sunt zgomotul si lumina. Daca te simti urmarita, nu intra in panica, cauta locurile aglomerate, pentru ca atacatorul sa-ti piarda urma, si cere ajutor.

Improvizeaza rapid o reactie care sa-l surprinda total pe agresor, una la care sa nu se astepte. Incearca pe cat posibil sa te retragi. Arunca-ti privirea in jur, ca sa identifici cai de ocolire sau de refugiu, iar, in cazul in care este posibil, prima ta alegere trebuie sa fie intotdeauna fuga.

La atacurile directe, nu intra in panica, incearca sa-ti stapanesti emotiile si nu pleca de la ideea ca el este mai puternic decat tine. Nu forta ta conteaza, ci viteza si surprinderea agresorului. Nu-l jigni si nu-l ameninta, pentru a nu-i accentua pornirile violente.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate