Arborele genealogic al familiei – ce iti dezvaluie

Arborele genealogic al familiei – ce iti dezvaluie

O mai buna cunoastere a relatiilor de familie, chiar si la o distanta de cateva generatii, te poate ajuta sa afli mai multe despre personalitatea si destinul tau.

Genograma este un mod particular de construire a arborelui genealogic. Practic, este o reprezentare grafica a familiei, surprinzand relatiile de rudenie existente, dar si informatiile esentiale despre membrii familiei.

Asa cum anuntam in articolul din numarul trecut, genograma sau genosociograma este un instrument-cheie in teoria si terapia de tip transgenerational, intrucat ofera o imagine de ansamblu asupra unei familii, surprinzand particularitatile acesteia; avand in fata genograma cuiva, putem observa cu usurinta o serie de similitudini in descrierea unuia sau a altuia dintre membri, unele tipare emotionale sau comportamentale, un anumit tip de eveniment sau date semnificative care se repeta.

Pentru a ne fi cu adevarat de folos, genograma trebuie sa contina informatii despre membrii unei familii si relatiile lor din cel putin trei generatii.

De regula, informatiile despre familie care ne intereseaza pentru construirea genogramei pot fi de trei tipuri:
1 date demografice – varsta, data nasterii, datele deceselor, locul unde au trait, profesiile membrilor, tipul de educatie, statutul social, cel financiar;
2 informatii de tip functional – modul in care se manifesta fiecare membru din punct de vedere emotional, comportamental, medical. Astfel de informatii ne arata ce fel de persoana era respectivul/a, cum era ca om. In plus, sunt relevante aspecte precum consumul excesiv de alcool, bolile, modul in care se comporta persoana in situatii importante. Evident, aceste informatii vor fi mai degraba subiective, spre deosebire de cele demografice, care sunt obiective. Putem afla lucruri interesante legate de originea culturala si etnica, statutul socio-economic, apartenenta religioasa, profesie, hobbyuri, dar si caracteristicile de personalitate, care au relevanta pentru membrii familiei, regulile si caile de a face fata situatiilor mai dificile. Este important sa se ceara informatii despre functiile si rolurile pe care le are fiecare membru in familie; de aceea, merita data atentie si poreclelor.
3 informatii privind evenimentele critice – este foarte important de stiut care sunt acele evenimente care presupun schimbari majore in persoana si familie, cum ar fi: schimbarile de relatie (concubinaj, casatorie, eventual casatorii succesive, vaduvie, divort, decese sau nasteri), esecurile, reusitele, accidentele, traumele, situatia socio-istorico-economica prin care au trecut persoanele respective (de exemplu, fuga, dezradacinarea, razboiul, experienta lagarului sau a inchisorii).

Exemple concrete
Pentru a intelege mai clar dinamica transgenerationala, pentru a ne convinge de existenta ei si de mecanismele pe care le implica, am provocat doua voluntare sa ia parte la un grup de analiza, pe marginea propriilor genograme.

Voluntarele noastre sunt: Alexa, 24 de ani, necasatorita (implicata intr-o relatie de durata); Alina, 23 de ani, necasatorita (implicata si ea, la randul ei, intr-o relatie de durata).

Primul pas firesc in acest demers de analiza il constituie construirea genogramelor. Pentru inceput, o perioada de timp, fetele au avut ca tema sa adune cat mai multe informatii despre familiile lor. Apoi ne-am intalnit pentru a construi genogramele si pentru a analiza dinamica transgenerationala particulara, a fiecareia dintre ele.

Ne-am "jucat", colorand pe cate o foaie de bloc de desen, desenand, treptat-treptat, pe fiecare membru cunoscut al familiei. Apoi fetele au povestit pe rand istoriile personajelor desenate si, incet-incet, au inceput sa se lege unele informatii, parca prinzand contur, consistenta.

Fiecare dintre ele a sesizat noi aspecte, pe care nu le constientizase pana atunci, remarcand si ecoul acestora in propria ei viata de zi cu zi.

Principalele teme care s-au conturat din analiza genogramelor au fost legate de credinte, traditii si superstitii (puterea sugestiei si autosugestiei); roluri masculine versus roluri feminine (confuzia de roluri si efectele ei); tipuri diferite de feminitate si masculinitate; averea familiei; relatia fuzionala; relatiile interetnice; traumele trans-generationale (pierderea averii, dezradacinarea, razboiul, experienta lagarului).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate