Apartamente de vânzare în Suceava: Este o soluție cumpărarea pe firmă a unei locuințe? (P)

Te-ai uitat printre anunțurile de apartamete de vânzare în Suceava și, cum ai deja o firmă, poate te întrebi dacă nu ar fi mai bine să achiziționezi astfel spațiul. Ce trebuie să știi în acest caz: dacă alegi să cumperi o proprietate imobiliară pe societate, vei întra pe regimul de taxare inversă, adică nu îți va fi facturat TVA-ul.

Acesta va fi facturat de către societate doar când vinde mai departe către o persoană fizică sau societate neplătitoare de TVA.

Este într-adevăr un beneficiu imens din punctul de vedere al cash-flow-ului. Nu numai că nu vei plăti TVA-ul standard sau pe cel redus de 5% (valabil doar pentru persoane fizice), dacă proprietatea s-ar încadra la TVA-ul redus, ci nu plătești nici un TVA la achiziție. Există totuși o plata prin autocompensare, mecanism numit taxare inversă.

Să vedem dacă și din alte puncte de vedere este într-adevăr o soluție bună:

Condițiile pentru încadrarea la TVA-ul redus și scopul locuinței

În primul rând, ca să te califici la taxare inversă, trebuie să achiziționezi pe o societate plătitoare de TVA. Dacă vei cumpăra pe o societate neplătitoare de TVA, vei fi obligat la plata TVA-ului standard de 19%.

Apoi, din punct de vedere al impozitului pe proprietate, scopul folosirii este cel care dictează impozitul, scopul putând fi rezidențial sau non-rezidențial. Non-rezidențial îl vei mai găsi și sub denumirea de comercial.

Fiind vorba de o locuință, indiferent cine o folosește (proprietarul sau chiriașul), scopul de cele mai multe ori va fi rezidențial. În acest caz te vei încadra pe impozitul de bază, care poate fi între 0.2 și 0.4% pe an.

De asemenea, ține cont de faptul că ești obligat la evaluarea proprietății în scop fiscal la fiecare 3 ani.

Care sunt scenariile de folosire a locuinței cumpărate?

Orice cheltuială pe care o faci și e deductibilă este în scopul desfășurării activității economice: închiriere, revânzare, beneficiu salarial sau sediu. Prin urmare, orice proprietate pe care o vei cumpăra va trebui să se încadreze la unul dintre aceste scopuri.

Dacă alegi să o închiriezi, vei fi obligat să închiriezi cu TVA. Altfel, dacă vei închiria cu scutire de TVA, atunci autoritățile fiscale îți vor imputa TVA-ul dedus la valoarea de achiziție, ajustat cu 1/20 pentru fiecare an de utilizare a proprietății în scopuri netaxabile (adică cât timp ai avut proprietatea închiriată cu scutire de TVA).

Dacă o cumperi pentru revânzare și proprietatea stă goală până la momentul revânzării, costurile cu utilitățile și întreținerea sunt tratate drept „cheltuieli' de stocare. Acest fapt înseamnă o creștere a valorii de achiziție a bunului imobil, la fel ca și taxele notariale sau alte amenajări care se mai fac în vederea revânzării. Iată un alt beneficiu notabil.

Dacă proprietatea va fi ocupată de un angajat al companiei, atunci aceasta va fi considerată beneficiu salarial și va fi taxată în acord cu un beneficiu salarial (taxele salariale în vigoare pe o chirie medie).

Proprietatea mai poate fi utilizată ca locuință de serviciu și, în funcție de suprafețele pravăzute în lege, se poate închiria cu TVA prin opțiune la preț de piață. În acest ultim caz, în mod evident, tratamentul ca beneficiu salarial nu își mai are locul.

Ține cont că amortizarea se face pe o perioada între 40-60 de ani, deci în cazul impozitului pe profit, beneficiul deducerii se fracționează pe această perioada.

În concluzie, cumpărarea unei locuințe pe firma este o soluție care îți relaxează cash-flowul, dar numai dacă respecți normele fiscale și declari adevăratul scop al folosirii acesteia.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial