Apartamente de vânzare în Ploiești: Imobilele noi se vor scumpi, chiar dacă traversăm o perioadă dificilă

Ușa de la intrare în casă influențează viitorul locatarilor

Criza generată de pandemia COVID-19 a  afectat grav foarte multe domenii de activitate din România, multe afaceri fiind nevoite să își inchidă porțile sau să lucreze la capacitate mult mai scăzută. Nu este însă și cazul dezvoltatorilor imobiliari, unde șantierele au funcționat la fel ca în perioada de dinaintea pandemiei. Așadar, dacă ești în căutare de apartamente de vânzare în Ploiești și speri că acestea vor fi mai ieftine, află că asta nu se va întâmpla în următoarea perioadă.

Singura diferență este că a scăzut numărul vizionărilor de apartamente noi, din cauza restricțiilor de circulație generate de starea de urgență.

Cu toate că multe persoane au intrat in șomaj tehnic în această perioadă sau, mai rău, au rămas fără un loc de muncă, deci practic veniturile lor au scăzut considerabil, dezvoltiliari spun că nu vor micșora prețurile apartamentelor nou construite si a caselor.

Și asta pentru că, spun ei, prețul unei locuințe este dat de valoarea terenului, de materialele folosite, precum și de costul cu forța de muncă. Or, toate acestea nu s-au ieftinit în această perioada. Din contră, unele prețuri chiar au crescut, astfel că în perioada următoare apartamentele și casele nou construite se vor scumpi.

Locuințele noi se ridică la foc continuu

Șantierele dezvoltatorilor imobiliari nu au fost oprite, nici măcar încetinite, în perioada pandemiei. Totul a funcționat la fel ca și înainte,a declarat pentru SpotMedia.ro Adrian Pandelescu, vicepreședintele Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis (ADIRU).

În schimb, a scăzut numărul vizitatorilor, dar nu pentru că aceștia nu au mai fost interesați de achiziționarea unei locuințe noi, ci pentru că au existat restricțiile de circulatie, precizează Adrian Pandelescu.

Iar odată ce restricțiile au fost ridicate clienții s-au prezentat în număr mare să vizioneze apartamente noi pe care vor să le cumpere.

Prețurile apartamentelor noi nu scad. Iată de ce

În ceea ce privește prețurile apartamentelor sau vilelor nou construite, Adrian Pandelescu spune că acestea nu vor scădea, pentru că „marja de profit nu permite o ieftinire în acest moment'.

„Prețurile nu au involuat, nu înregistrăm o scădere a prețurilor, încercăm să ponderăm pe cât putem, să discutăm cu dezvoltatorii, pentru că o parte dintre materiale au fost deja achiziționate, blocurile au fost construite la un cost de producție, iar marja de profit nu permite o ieftinire în acest moment„, afirma vicepreședintele Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis.

Mai mult, potrivit acestuia, prețurile locuințelor vor înregistra o creștere în perioada următoare, pentru că niciuna dintre componentele care duc la construcția lor nu s-a ieftinit.

Tendința dezvoltatorilor este una de creștere, pentru că materialele nu s-au ieftinit. Costul unei locuințe este dat de achiziția terenului, de materiale și costul cu forța de muncă, ce implică dezvoltarea unui bloc sau al unui ansamblu rezidențial. Niciuna din aceste componente nu s-a ieftinit.

Nu a venit nimeni la muncă să spună ‘nu imi mai plătești salariul întreg, îmi plătești la jumătate, niciun furnizor de materiale de construcții nu a spus ‘reduc toate prețurile la jumătate, nimeni care are un teren în proprietate nu a spus ‘îl dau la jumătate. Nu, nu vorbim despre așa ceva.

Nu vorbim despre o criză, așa cum a fost ea definită în 2007-2008. Este o altă situație, este o situație de stagnare, de conservare a tuturor deciziilor și repoziționare a lor', a completat Adrian Pandelescu.

Apartamentele noi și-au păstrat clienții

Vicepreședintele ADIRU mai spune că nu au existat, până acum, situații în care cei care au achitat avansul pentru cumpărarea unei locuințe să ceară banii înapoi și să renunțe la achiziționarea acesteia.

Și asta pentru că sunt cazuri în care locuințele vor fi finalizate peste luni bune, iar cei care în momentul de față au venituri mai mici din cauza crizei se gândesc că situația lor financiară se va redresa până când vor trebui să achite prima rată la bancă.

Sunt clienți care nu doresc să renunțe la aceste apartamente. Cu siguranță există și cazuri ici-colo, unde sunt situații de forță majoră, unde a rămas un membru al familiei fără serviciu sau nu are siguranța serviciului odată cu aceste limitări ale anumitor domenii de activitate de a se reîntoarce în câmpul de muncă și este posibil ca acești clienți să își dorească să solicite avansurile înapoi.

Dar din feedback-ul pe care îl avem de la clienți, aceștia doresc în continuare achiziția bunului. Noi avem termene de finalizare și anul viitor în ianuarie sau la sfârșitul acestui an, sunt și termene pentru vara anului viitor și până atunci există elemente suficiente să aștepte să vadă ce se întâmplă.

Nu este o decizie imediată pe care să o iei astăzi, în condițiile în care ai timp suficient să te angajezi, dacă nu îți mai găsești loc de muncă la fostul angajator. Perioada este suficient de lungă încât să se regleze aceste sincope.

Nu putem spune că au sunat telefoanele, toată lumea să își ceară banii înapoi și să renunțe la apartamente. Nicidecum„, a menționat vicepreședintele Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis.

Profilul cumpărătorului nu s-a schimbat în pandemie

Odată cu starea de urgență impusă de pandemia generată de COVID-19, românii au fost nevoiți să se autoizoleze în propriile locuințe. Pentru multe familii cu doi sau mai mulți copii, care locuiesc în apartamente cu două camere, unele chiar fără balcon, situația nu a fost una tocmai ușoară.

Așadar, această izolare din timpul pandemiei a schimbat profilul cumpăratorului? A crescut numărul celor care vor să achiziționeze apartamente noi mari cu terase, apartamente cu gradina sau chiar vile?

Răspunsul este însă „nu', dar nu pentru că nu și-ar dori un spațiu mai mare în care să locuiască, ci pentru că nu își permit. Vicepreședintele ADIRU a precizat că cei care își permiteau înaintea pandemiei să achiziționeze un apartament mai mare sau o casă o vor face și acum.

Însă cei care nu au aveau posibilități acum, cu atât mai mult nu își vor permite o astfel de achiziție.

„Există o tendință a clienților, dar ea a fost și înainte, de a-și cumpăra o proprietate mai mare. Achiziția unei locuințe cu curte, cu teren, cu terasă mai mare costă mai mult, asta este clar. Iar dacă tu ca și client nu îți permiți sau nu căutai înainte o asemenea proprietate, este clar că nimic nu s-a putut îmbunătăți, mai ales în această perioadă.

Cine își permitea înainte să achiziționeze o casă nouă o va face și acum. Dar pentru un client să sară de la un apartament de două camere de o valoare de 50.000 sau 60.000 de euro la o vilă de 130.000 sau 140.000 de euro nu este ceva facil.

Cautări au fost, s-a uitat lumea după apartamente cu terasă, apartamente cu grădină, case cu grădină, dar acestea au un cost, pe care nu toată lumea îl poate acoperi', a conchis Adrian Pandelescu.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial