Apartamente de vânzare în Cluj: Câți ani trebuie să munceșți pentru a-ti permite așa ceva

Apartamente de vânzare în Cluj: Câți ani trebuie să munceșți pentru a-ti permite așa ceva

Bucureștenii trebuie să lucreze 8,3 ani pentru a plăți un apartament, dacă ar pune toți banii deoparte. În cazul clujenilor, asta se întâmplă în 11,2 ani, a constănțenilor, în 10,6 ani și a craiovenilor, în 9,8 ani.

Cam asta e situația când e vorba despre apartamentele de vânzare din Cluj, Capitală, Constanța sau Craiova.

O analiză recentă arată că prețurile apartamentelor ar putea să mai crească și anul viitor, dar în mod cert va veni și o corecție.

Comparativ cu țările din jur, prețurile de pe piața imobiliară românească cresc mai lent. În Cehia și Ungaria, de exemplu, prețurile cresc mai rapid pe fondul unor randamente mai mici la depozite, oamenii preferând să-și scoată banii din bancă pentru a-i dirija către achiziții imobiliare.

Vânzătorii țin foarte mult la preț, ceea ce ar mai putea dura un an sau doi, până când o posibilă contracție a pieței în întreaga Europa ar putea avea loc. Drept pentru care vor să profite și întind coarda cât timp mai au ocazia.

Specialiștii susțin că prețul corect pe metrul pătrat nou construit nu ar trebui să depășească 1.200 de euro.

Cum știi care e prețul corect pentru ține

Cât despre raportul optim între salariu și prețul apartamentului, care să nu ne pună sub presiune ratele, părerile împrumutătorilor (ale bancherilor) sunt variate – unii spun că nu ar trebui să țintim un apartament care să depășească de 3 ori salariul nostru anual, în vreme ce alții sunt de părere că ne-am putea întinde și la un preț reprezentând salariul pe 4 ani, dar nu mai mult de 5 ani.

Momentan, cei mai avantajați sunt locuitorii din Reșița care doresc să-și achiztioneze un apartament. Urmează, în ordine, Giurgiu, Târgoviște. Drobeta Turnu Severin, Alexandria, Slobozia, Botoșani, Iași, Sibiu, Suceava, București, Pitești, Miercurea Ciuc, Brașov, Timișoara, Craiova, Constanța și Cluj-Napoca.

70% dintre apartamentele din Cluj-Napoca sunt cumpărate de localnici, cu bani ținuți la 'saltea'

Conform unei analize realizate anul trecut, 67% dintre cumpărătorii de apartamente de vânzare din Cluj sunt din același județ.

Valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare, anul trecut, a fost de aproape 642 mil. euro, mai mult decât dublă comparativ cu anul 2014.

În anul 2018, valoarea totală a tranzacțiilor a crescut cu 8% față de anul precedent, respectiv cu 41% față de anul 2016. Ponderea cea mai semnificativă din totalul de 642 mil. euro a reprezentat-o apartamentele, cu 64% din total.

Prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor tranzacționate în anul 2018 a fost de 1.287 euro/mp, cu 8% mai mare față de prețul mediu pe metru pătrat de 1.211 euro/mp, înregistrat în anul 2017.

Achizițiile imobiliare finanțate din credite bancare în anul 2018 au fost de 33% din valoarea totală tranzacționată, față de 31%, în anul 2017. Achizițiile persoanelor fizice (81% din valoarea tranzacționată) au fost finanțate în proporție de peste 80% din surse proprii.

Achizițiile persoanelor juridice au reprezentat 19% din valoarea tranzacțiilor, fiind finanțate predominant prin credite, în proporție de 92%.

66% dintre cumpărători provin din județul Cluj, pe când aproape 32% vin din alte județe ale țării, iar sub 2% provin de peste granițe.

Cele mai scumpe proprietăți

Soporului este strada cu cele mai valoroase (~45,7 mil. euro) și numeroase tranzacții (672 tranzacții).

La polul opus, cartierul cu cele mai puține tranzacții, este cartierul Făget, iar cel cu cele mai puțin valoroase tranzacții este cartierul Bulgaria.

Cel mai des au fost tranzacționate apartamente cu suprafețe utile cuprinse între 35 și 55 mp. 67% din tranzacțiile cu proprietăți imobiliare sunt finanțate din surse proprii.

Cea mai scumpă casă tranzacționată este localizată în centru, în zona străzii Moților, tranzacția fiind încheiată la 650 mii euro. Cel mai scump teren a fost tranzacționat în cartierul Borhanci, la 400 mii euro.

Mănăștur a rămas cartierul cu cele mai multe tranzacții (1.032 tranzacții), iar Centrul a fost, în 2018, cartierul cu cele mai valoroase tranzacții (~73,6 mil. euro).

Dezvoltatorii imobiliari spun că locuințele se vor scumpi și în 2020

60% dintre dezvoltatorii imobiliari din Cluj cred că, în 2020, locuințele se vor scumpi cu până în 10% pe mp, arată un studiu recent.

Pe de altă parte, circa 30% dintre aceştia consideră că preţurile vor stagna în acelaşi interval, iar 10% sunt de părere că vor scădea.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial