Apartamente de vânzare în Brașov. Amânarea majorării plafonului pentru TVA 5% „echivalează cu o dezamăgire post-electorală pentru numeroase familii”

Ușa de la intrare în casă influențează viitorul locatarilor

Majorarea plafonului maxim de aplicare pentru cota redusă de TVA de 5% de la 450.000 de lei (echivalentul a circa 92.000 de euro) până la 140.000 de euro a fost una dintre cele mai așteptate măsuri anunțate în 2020. Cei care își căutau apartamente de vânzare în Brașov sau oriunde altundeva în țară deja își făcuseră socotelile. Numai că intrarea sa în vigoare a fost amânată pe ultima sută de metri pentru 2022, printr-o ordonanță de urgență.

Iată cum vede antreprenorul Ovidiu Șandor decizia Guvernului. „Găsesc că e o situație nefericită ca după doar câteva săptămâni de la aprobarea în Parlament a unei prevederi bune pentru oameni să o dăm la întors printr-o ordonanță de urgență.

Rămâne în vigoare o legislație care discriminează familiile tinere din marile orașe pentru care accesul la o locuire de calitate este astfel limitat. Echivalează cu o dezamăgire post-electorală pentru numeroase familii', a declarat antreprenorul și fondatorul Mulberry Development.

Mai mult, această măsură poate fi asimilată unei creșteri discriminatorii de taxe, mai spune acesta. „Într-o perioadă instabilă, Guvernul ar trebui să fie garantul stabilității. Astfel de gesturi, adoptarea unei măsuri pe 31 decembrie, denotă ezitare', a mai spus Șandor, dezvoltatorul proiectului ISHO din Timișoara.

Creșterea plafonului maxim până la care poate fi aplicată cota redusă de TVA de 5% este o măsură despre care s-a discutat mult în ultimii ani în rândul celor din domeniul imobiliar, în condițiile în care moneda națională s-a devalorizat, iar prețurile locuințelor au urmat o tendință ascendentă.

De altfel, doar de la prezentarea proiectului de lege și până recent, cursul leu/euro a ajuns de la 4,8432 la 27 mai la 4,8710 în 5 ianuarie, conform BNR. Prețul mediu al apartamentelor scoase la vânzare în România a crescut și el, din mai și până la sfârșitul lui 2020, de la 1.348 de euro/mp la 1.371 de euro/mp.

Se dorea inițial, prin această inițiativă legislativă, modificarea plafonului de preț de la 450.000 de lei la 750.000 de lei, sumă pe care inițiatorul o estima a fi echivalentă cu circa 160.000 de euro, exclusiv TVA. În cele din urmă, proiectul a fost respins de Senat, iar Guvernul a dat un punct de vedere negativ la adresa sa. S-a motivat că majorarea plafonului de la 450.000 la 750.000 de lei „ar depăși obiectivul urmărit de reglementarea comunitară și națională în cauză, respectiv caracterul social al locuinței a cărei livrare ar putea beneficia de cota redusă de TVA', dar și că „aplicarea prevederilor inițiativei legislative ar genera un impact negativ asupra veniturilor din TVA, estimat la -0,2 miliarde de lei pentru anul 2021, respectiv -0,3 miliarde de lei pentru anul 2022'.

Proiectul a fost amendat și suma redusă cu circa 20.000 de euro, la 140.000 de euro. În octombrie, inițiativa legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților, iar la mijlocul lunii noiembrie a fost promulgată de președinte, cu termen de intrare în vigoare 1 ianuarie 2021.

Chiar înainte de noul an, majorarea pragului pentru TVA de 5% până la 140.000 de euro a fost amânată prin ordonanță de urgență pentru 2022.

Cum se traduce însă în cifre amânarea majorării plafonului pentru TVA 5%? În Bucureşti, de pildă, aproximativ 11% din oferta totală de locuinţe din 2020 noi se încadrau pentru această reducere.

Pentru o locuinţă de 140.000 de euro, de exemplu, diferenţa de la TVA de 19% la 5% este de aproape 20.000 de euro.

Sunt foarte, foarte mulţi clienţi care au semnat antecontracte pentru apartamente mai mari, care au avut o căutare mai mare datorită contextului pandemiei. Se aşteptau la acest beneficiu, al TVA-ul de 5%. Pentru orice client o diferenţă de peste 10.000 de euro este de cele mai multe ori un motiv întemeiat de a renunţa la tranzacţie.', a explicat reprezentantul unei companii de consultanță imobiliară.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial