Apartament de 3 camere în Brașov sau casă? La ce să fii atent dacă te decizi să cumperi teren pentru o locuință

Apartament de 3 camere în Brașov sau casă? La ce să fii atent dacă te decizi să cumperi teren pentru o locuință

Ai tot stat în dubii dacă să cumperi un apartament de 3 camere în Brașov și, până la urmă, ai ajuns să iei în considerare și varianta unei case pe pământ'. Dacă tot ai ajuns în acest punct, te întrebi de ce să nu o iei de la zero, adică să cumperi teren și să construiești tu, astfel încât rezultatul final să se muleze 100% pe gusturile tale.

 

Totuși, sunt niște factori de care trebuie să ții cont. Nu e suficient că un teren să aibă un preţ bun şi să se afle exact în zona în care ne dorim să ne construim o casă. Pentru a cumpăra un teren, mai sunt o serie de factori importanţi care trebuie luaţi în calcul înainte de a bate palmă cu un proprietar.

 

La fel ca tine, din ce în ce mai mulţi oameni doresc să termine cu viaţa la bloc şi să se bucure de avantajele statului la curte. Mai ales în condiţiile actuale, când preţurile au scăzut cu până la 80% faţă de perioada de boom a pieţei imobiliare, iar materialele de construcţie s-au mai ieftinit şi ele. Atenţie, însă, un teren care, la început, pare alegerea perfectă, poate ascunde o mulţime de inconveniente!

 

Nu puţine au fost situaţiile când cumpărătorii nu au verificat cu atenţie toate aspectele care ţîn de achiziţia unui teren şi s-au trezit că nu pot construi pe el ceea ce aveau în minte sau, mai rău, nu au putut construi deloc.

Cumpăr unde sunt utilităţi trase sau nu?

Cele mai căutate sunt loturile de teren care au un minimum de utilităţi sau care au conducta de gaze şi stâlpii de curent cât mai aproape, pentru o racordare mai uşoară şi mai ieftină. Ideal este să aibă şi canalizare, acces la liniile telefonice, cablu TV şi Internet.

 

În general, cei care lasă oraşul în urmă pentru o casă într-o zonă mărginaşă caută să scape de zgomot. Astfel că foarte important este că terenul să nu fie în apropierea unei şosele circulate sau lângă o stradă foarte aglomerată. În afară de gălăgia pe care o fac maşinile, curţile în apropierea acestui gen de străzi se umplu de praf.

 

De asemenea, lotul ideal este în apropierea unei păduri, dar nu mai aproape de 150 de metri.

Risc de inundaţie

Un alt aspect demn de luat în calcul este că terenul să nu fie inundabil în caz de ploi. Specialişții în construcţii şi imobiliare ne sfătuiesc că atunci când ne cumpărăm un teren, acesta nu trebuie să fie situat în albia unui râu sau în apropierea unei ape unde se deversează reziduuri. Este recomandat că solul să fie stabil şi nesurpabil.

 

Pentru acest lucru este indicat un studiu geofizic – în funcţie de acesta se calculează şi fundaţia casei.

 

De asemenea, sunt necesare şi informaţii legate de nivelul apei subterane (litologia solului). Oricum, este foarte important studiul geologic premergător proiectului.

Forma terenului contează

Dimensiunile terenului reprezintă o altă latură de luat în seamă. Un teren aproape de perfecţiune ar trebui să aibă cel puţîn 1.000 metri pătraţi, consideră cei mai mulţi dintre clienţi. Astfel se poate repartiza zona casei, a grădinii, o zonă cu pomi fructiferi sau decorativi.

 

Sigur că se construiesc case şi pe terenuri mai mici, iar proprietarii sunt mulţumiţi, însă, indiferent de suprafaţă, contează formă terenului. Dacă este îngust, în afară de faptul că are o deschidere mică, se va construi „de-a lungul”, casă luând o formă dreptunghiulară.

 

De asemenea, nu este de neglijat faptul că se prevede o distanţă faţă de imobilele vecine – spaţiul faţă de stradă şi de limita din spate a proprietăţii.

Se poate construi pe terenul cumpărat?

Până la încheierea tranzacţiei este recomandat să se cunoască starea terenului şi încadrarea în intravilan construibil. Atenţie! Poate fi intravilan, dar neconstruibil. De aceea este indicat să se solicite un certificat de urbanism informativ, înainte de achiziţionarea terenului. Prin acest certificat, autorităţile fac cunoscute cumpărătorului (sau celui care solicită actul) elementele privind regimul juridic, economic şi tehnic al terenurilor şi construcţiilor deja existente şi stabilesc cerinţele urbanistice care trebuie îndeplinite.

 

Înainte de alegerea unui teren ar fi bine să vă consultaţi şi cu un arhitect, care vă va spune dacă puteţi ridică pe el sau nu casă pe care o aveţi în cap. În funcţie de formă terenului veţi şti exact ce tip de proiect veţi putea alege.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial