Anul sabatic. Pe cand si la noi?

Sa nu te mai duci la serviciu cateva luni sau chiar un an fara sa-ti pierzi locul de munca si fara sa ajungi falita! Ti se pare un vis? Nu, anul sabatic chiar se intampla si este o practica des intalnita in Occident.

In principiu, anul sabatic este un concediu fara plata, acor- dat la cerere. Poate dura de la trei luni, la un an (in unele cazuri chiar mai mult), in functie de disponibilitatea companiei de a se putea dispensa de serviciile persoanei respective. Reprezinta o pauza in cariera pentru care, in stra-inatate, angajatii opteaza din ce in ce mai des.

La origini a fost o sarbatoare religioasa
Eugen Dumbrava, senior consultant la portalul www.hr-romania.ro, unul dintre cele mai complexe sisteme de informare si de operare in domeniul Resurselor Umane din Romania, spune ca anul sabatic reprezinta "o adaptare laica a unei sarbatori religioase in care oamenii erau deprinsi sa acorde un timp de odihna pamantului si, implicit lor, vietii personale, in conditiile in care principala lor activitate era aceea de a lucra pamantul". Practic, inca din Antichitate, oamenii au realizat ca "in viata exista lucruri mai importante decat munca in sine, si anume: relatiile, familia, viata cetatii, viata spirituala, natura". In timp, practica anului sabatic s-a perpetuat, astfel ca, astazi, acest model functioneaza cu succes in special in societatile dezvoltate. Eugen Dumbrava: "Modelul anului sabatic se aplica mai ales in domeniile academice si de cercetare stiintifica. Organizatiile respective au generat niste criterii de eligibilitate pentru potentialii beneficiari. Acestea sunt comunicate angaatilor si fiecare isi poate consulta istoricul pentru a sti daca este inclus pe lista de asteptare, conform optiunilor personale".

Ce faci cand stai "pe bara"
Te dedici studiului, cercetarii, scrisului. Majoritatea celor din domeniul educatiei si cercetarii prefera aceasta varianta. Astfel, castiga timp suficient sa studieze ori sa aprofundeze anumite cunostinte de specialitate, sa duca la bun sfarsit un proiect de cercetare, sa scrie o carte.
Urmezi cursuri de pregatire sau de calificare, cercetezi o idee de business. Daca ai nevoie de o specializare pentru a face mai bine fata jobului tau, daca vrei sa obtii o noua calificare sau daca vrei sa-ti schimbi meseria, poti opta pentru aceasta pauza. De asemenea, daca ai vreo idee de afacere si nu ai timp sa o studiezi, acorda-ti acest ragaz, dar pastrandu-ti vechiul post.
Calatoresti. Ai muncit neintrerupt ani de zile, ai ajuns la un statut social si financiar bunicel, copiii au mai crescut si simti nevoia sa-ti reincarci bateriile calatorind in propria ta tara sau in strainatate. Pauza de cariera iti face cu ochiul. Nu trebuie sa astepti anii pensiei ca sa te bucuri de placerea calatoriei. La pensie, poate ca nici sanatatea nu te va mai ajuta sa-ti indeplinesti, fara riscuri, visul.
Te ocupi de familie si petreci mai mult timp cu prietenii. Exigentele din ce in ce mai mari de la serviciu ii obliga pe angajati sa neglijeze viata de familie. Nu numai ca renunta sa se mai gandeasca la urmasi, dar, daca au copii, nu reusesc sa se ocupe de ei, sa petreaca mai mult timp impreuna, desi si-ar dori foarte mult. Daca unul dintre copii trece printr-un moment important al activitatii scolare (examen de capacitate, BAC, examen de admitere la facultate etc.) sau daca are nevoie de mai mult sprijin din partea parintilor, poti astfel sa-l ajuti. Ai avea si mai mult timp sa petreci cu prietenii de familie, cu rudele, cu cei apropiati.
Te implici in activitatea de caritate, lucrezi voluntar pentru o organizatie neguvernamentala, dezvolti un proiect social. Si la noi incepe sa castige teren dorinta de a face ceva in sprijinul semenului aflat in nevoie. Daca organizatia in care lucrezi ca voluntar o data pe luna desfasoara un proiect (de pilda, o tabara pentru copii) si are nevoie de serviciile tale, un mic concediu neplatit ar fi o solutie. Cand te vei reintoarce la serviciu, te vei simti mult mai implinita.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera