Anul sabatic. Pe cand si la noi?

Anul sabatic. Pe cand si la noi?

Sa nu te mai duci la serviciu cateva luni sau chiar un an fara sa-ti pierzi locul de munca si fara sa ajungi falita! Ti se pare un vis? Nu, anul sabatic chiar se intampla si este o practica des intalnita in Occident.

In principiu, anul sabatic este un concediu fara plata, acor- dat la cerere. Poate dura de la trei luni, la un an (in unele cazuri chiar mai mult), in functie de disponibilitatea companiei de a se putea dispensa de serviciile persoanei respective. Reprezinta o pauza in cariera pentru care, in stra-inatate, angajatii opteaza din ce in ce mai des.

La origini a fost o sarbatoare religioasa
Eugen Dumbrava, senior consultant la portalul www.hr-romania.ro, unul dintre cele mai complexe sisteme de informare si de operare in domeniul Resurselor Umane din Romania, spune ca anul sabatic reprezinta "o adaptare laica a unei sarbatori religioase in care oamenii erau deprinsi sa acorde un timp de odihna pamantului si, implicit lor, vietii personale, in conditiile in care principala lor activitate era aceea de a lucra pamantul". Practic, inca din Antichitate, oamenii au realizat ca "in viata exista lucruri mai importante decat munca in sine, si anume: relatiile, familia, viata cetatii, viata spirituala, natura". In timp, practica anului sabatic s-a perpetuat, astfel ca, astazi, acest model functioneaza cu succes in special in societatile dezvoltate. Eugen Dumbrava: "Modelul anului sabatic se aplica mai ales in domeniile academice si de cercetare stiintifica. Organizatiile respective au generat niste criterii de eligibilitate pentru potentialii beneficiari. Acestea sunt comunicate angaatilor si fiecare isi poate consulta istoricul pentru a sti daca este inclus pe lista de asteptare, conform optiunilor personale".

Ce faci cand stai "pe bara"
Te dedici studiului, cercetarii, scrisului. Majoritatea celor din domeniul educatiei si cercetarii prefera aceasta varianta. Astfel, castiga timp suficient sa studieze ori sa aprofundeze anumite cunostinte de specialitate, sa duca la bun sfarsit un proiect de cercetare, sa scrie o carte.
Urmezi cursuri de pregatire sau de calificare, cercetezi o idee de business. Daca ai nevoie de o specializare pentru a face mai bine fata jobului tau, daca vrei sa obtii o noua calificare sau daca vrei sa-ti schimbi meseria, poti opta pentru aceasta pauza. De asemenea, daca ai vreo idee de afacere si nu ai timp sa o studiezi, acorda-ti acest ragaz, dar pastrandu-ti vechiul post.
Calatoresti. Ai muncit neintrerupt ani de zile, ai ajuns la un statut social si financiar bunicel, copiii au mai crescut si simti nevoia sa-ti reincarci bateriile calatorind in propria ta tara sau in strainatate. Pauza de cariera iti face cu ochiul. Nu trebuie sa astepti anii pensiei ca sa te bucuri de placerea calatoriei. La pensie, poate ca nici sanatatea nu te va mai ajuta sa-ti indeplinesti, fara riscuri, visul.
Te ocupi de familie si petreci mai mult timp cu prietenii. Exigentele din ce in ce mai mari de la serviciu ii obliga pe angajati sa neglijeze viata de familie. Nu numai ca renunta sa se mai gandeasca la urmasi, dar, daca au copii, nu reusesc sa se ocupe de ei, sa petreaca mai mult timp impreuna, desi si-ar dori foarte mult. Daca unul dintre copii trece printr-un moment important al activitatii scolare (examen de capacitate, BAC, examen de admitere la facultate etc.) sau daca are nevoie de mai mult sprijin din partea parintilor, poti astfel sa-l ajuti. Ai avea si mai mult timp sa petreci cu prietenii de familie, cu rudele, cu cei apropiati.
Te implici in activitatea de caritate, lucrezi voluntar pentru o organizatie neguvernamentala, dezvolti un proiect social. Si la noi incepe sa castige teren dorinta de a face ceva in sprijinul semenului aflat in nevoie. Daca organizatia in care lucrezi ca voluntar o data pe luna desfasoara un proiect (de pilda, o tabara pentru copii) si are nevoie de serviciile tale, un mic concediu neplatit ar fi o solutie. Cand te vei reintoarce la serviciu, te vei simti mult mai implinita.

Cum rezolvi cu serviciul
A-ti lua liber cateva luni sau chiar un an inseamna sa iesi o perioada din cursa cotidiana contra cronometru. Dar poti sa faci asta si in acelasi timp sa-ti pastrezi serviciul?

In Occident, marile companii dau posibilitate angajatilor sa isi ia o astfel de pauza pastrandu-le slujba. Dar companiile mici nu isi permit acest lux, si conducerile nu sunt prea incantate cand vreunul dintre angajati pretinde concediu, chiar si neplatit. In plus, nu exista nici o obligatie legala ca firma sa acorde astfel de pauze angajatilor. Si, oricum, nici in Occident acest lucru nu se intampla foarte des: spre exemplu, statisticile arata ca doar o treime dintre angajatori ofera diferite forme de pauza in cariera.

In general, pauzele se intind pe o perioada de pana la cinci ani, timp in care ai locul de munca garantat. Iar daca respectiva companie nu are o astfel de politica, angajatul isi poate sustine cauza in fata conducerii firmei sau poate avea o discutie particulara cu patronul. Si, cine stie, poate avea castig de cauza! In cazurile fericite (in posturile din mediul academic si din cercetare), angajatul primeste un procent care se situeaza intre 50% si 80% din salariu, plus alte beneficii, sub forma de bonusuri ori facilitati platite de angajator.

Eugen Dumbrava sustine ca in strainatate exista scheme bine definite de catre Departamentul de Resurse Umane, in care sunt prezentate tipurile de odihna sabatica oferite de organizatie: "Aceasta oportunitate este vazuta ca un beneficiu specific al angajatului si se acorda numai prin consultare cu acesta. Si pentru ca spiritul intreprinzator a sesizat la timp ca in zona exista un potential de afaceri profitabile, au aparut si firme care te ajuta sa-ti planifici sau sa-ti organizezi agenda acelui an de odihna conform propriilor aspiratii".

Pe de alta parte insa, Eugen Dumbrava atrage atentia ca organizatiile care adopta practica amintita au instrumente stiintifice de masurare a performantei individuale, precum si multa consideratie pentru valoarea capitalului uman.

Si, din moment ce aplica metoda, inseamna ca sunt convinsi ca aceasta reprezinta un avantaj pentru orga-nizatie, fiind fezabila.

Avantaje pentru angajat
– Duci la bun sfarsit o cercetare, un curs, un proiect la care ai tinut foarte mult sau indeplinesti un obiectiv fara sa-ti pierzi locul de munca.
– Ajungi sa-ti cunosti valoarea personala si iesi din malaxorul cotidian, care nu te lasa nici sa respiri (in goana dupa bani si performanta la locul de munca, angajatul modern nu mai are timp de copii, rude, prieteni, de viata culturala, de iesit din oras in weekend etc.).
– In acelasi timp, iti dai seama de valoarea si necesitatile celorlalti, carora le oferi din timpul tau si din resursele tale intr-un alt ritm si in circumstante mai putin tensionate decat cele impuse de un serviciu zilnic.
– Afli ca dezvoltarea personala poate insemna sa cunosti alte spatii culturale, cu oameni noi, nevoi si asteptari noi.
– Inveti ca natura inca mai are multe sa-ti spuna cu privire la binele propriu si cel colectiv.
– Te relaxezi activ.

Ce pregatiri presupune anul sabatic
1 Cum faci rost de bani. Daca ai ocazia sa beneficiezi de o perioada de odihna sabatica, trebuie sa dispui de ceva rezerve financiare. Iti sugerez cateva solutii.
– Economisesti o perioada inainte.
– Vinzi ceva de valoare.
– Iti inchiriezi locuinta, daca pleci din oras sau din tara, si incasezi chiria in avans.
– Ipotechezi un bun imobiliar.
– Amanetezi ceva valoros.
– Folosesti oferta cardurilor de credit.
– Iei de la banca un imprumut pentru nevoi personale, returnabil intr-o perioada mai mare de 12 luni.
– Te imprumuti la prieteni.

Asa cum multe modele validate in Occident au ajuns sa functioneze si la noi, va veni o vreme cand si anul sabatic ii va vizita pe romani la ei acasa.

Ce pregatiri presupune anul sabatic (continuare)
2 Cum rezolvi cu darile. Daca pleci din oras sau din tara, asigura-te ca ai platit toate taxele si impozitele. In plus, incheie o intelegere cu o persoana de incredere si lasa-i bani pentru achitarea unor cheltuieli neprevazute pentru intretinerea casei, care revin, de obicei, proprietarului: se sparge o teava, un geam, se strica centrala termica etc. Aceasta persoana ar trebui sa mearga periodic la locuinta ta, pentru a verifica daca totul este in ordine, si sa pastreze legatura cu administratorul blocului si cu vecinii.

3 Ce faci cu casa daca pleci in calatorie
– O inchiriezi – este o solutie usoara si simpla; inchei un contract pe perioada in care esti plecata, incasezi banii aferenti si, cu un anume timp inainte sa te intorci (ca sa fii sigura ca nu dormi la prieteni!), ii reamintesti chiriasului cand ii expira contractul si cand trebuie sa-ti elibereze locuinta; daca nu vrei sa ai batai de cap cu gasirea chiriasului si intocmirea actelor, angajeaza un agent imobiliar si asigura-te ca este unul serios (cea mai sigura solutie este un contract cu o firma imobiliara).
– Lasa casa in grija rudelor apropiate.
– O lasi gratuit spre intretinere si folosinta pe o perioada determinata unei rude care studiaza sau care nu are unde locui pentru o perioada.

Trucuri pentru un an sabatic reusit
– De la inceput, sa stii clar ce vrei sarealizezi in pauza pe care ti-ai luat-o.
– Stabileste-ti un buget si nu iesi din limitele lui.
– Cand te intorci sau iti termini pauza, nu te grabi sa reintri in rutina cotidiana; reflecteaza asupra a ceea ce ai facut si, in cazul in care nu mai ai serviciu, nu accepta primul post care iti iese in cale.

In castig sau in pierdere
Eugen Dumbrava: "Practic, odihna sabatica este privita ca o recreere menita sa te recreeze". De aceea, sustine el, pentru angajat nici nu poate fi vorba de dezavantaje. Si totusi, in pofida acestei opinii venite de la o persoana super-avizata, ar exista cateva…

In castig sau in pierdere (continuare)
Dezavantaje pentru angajat
– Pierzi contactul cu ce se intampla in organizatia ta (in anumite domenii, cum ar fi publicitatea, jurnalismul etc., unde schimbarile se produc in ritm alert ori se lucreaza zi-lumina, nici nu poate fi vorba de o astfel de pauza).
– Poti sa-ti atragi dezaprobarea sefilor, care nu vor mai vedea in tine angajatul dispus sa se sacrifice pe altarul organizatiei. Risti sa nu mai fii promovat sau, la prima restructurare, sa ti se arate frumusel usa.
– Nici colegii n-or sa te priveasca prea bine, pentru ca – nu-i asa? – nu toata lumea poate intra odata in odihna sabatica.

Avantaje pentru angajator
– Lucreaza cu oameni capabili sa-si foloseasca abilitatile profesionale la maximum (intr-un fel lucrezi cu un angajat odihnit, relaxat, multumit etc. si altfel cu unul surmenat, care de-abia asteapta weekendul pentru a-si reface fortele). – Castiga increderea angajatilor, care vad, concret, ca sunt apre-ciati si ca necesitatile si aspiratiile lor preocupa conducerea firmei. – Isi fidelizeaza astfel angajatii.

Dezavantaje pentru angajator
Eugen Dumbrava sustine ca intr-un sistem organizational stabil, gestionat dupa criterii masurabile si predictibile, nu exista dezavantaje pentru angajator. Principalul dezavantaj ar fi, totusi, ca firma va trebui sa-ti gaseasca un inlocuitor, care sa preia volumul tau de munca (ceea ce presupune ceva efort din partea celor de Departamentul Resurse Umane).

Dar, evident, pana sa ajungi ca organizatie sa apreciezi la un nivel atat de subtil capitalul uman, este un drum lung in ceea ce priveste cunoasterea oamenilor din organizatie si modelarea atitudinii lor fata de munca.

Care este situatia la noi
In Romania, arata Eugen Dumbrava, atitudinea fata de munca inca este intoxicata de perioada in care valoarea muncii nu era apreciata sau rasplatita corect.

"Este nevoie de timp pentru a parcurge acele etape in care sa ne facem bine treaba, in care valoarea unui angajat sa nu fie decisa de un oarecare grad de rudenie sau de repere anatomice.

La noi, intelegerea carierei e subordonata notorietatii si nu competentelor profesionale sau academice, este planificata cu sincope, iar tranzitia nu a lasat multora o usa deschisa in ceea ce priveste satisfactia materiala.

Mai avem de lucrat atat in privinta mentalitatii noastre fata de munca si a regulilor care o guverneaza, cat si a celei aspirationale, in care avem nevoie sa armonizam asteptarile cu potentialul propriu".

Adina Dragomir

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera