Anul Klimt, la Viena

Anul Klimt, la Viena

Pallas Athene,  Wien Museum

Pallas Athene, 1898 © Wien Museum

Gustav Klimt: Asteptare si Implinire, Schitele frizei cu mozaic din Palatul Stoclet, 21.03.-15.07.2012, MAK Muzeul Austriac pentru Arte Aplicate /Arta contemporana, Stubenring 5, 1010 Viena, www.mak.at

Finalul mai multor ani de lucrari de restaurare si conservare si cea de-a 150-a aniversare a nasterii lui Gustav Klimt au dat in 2012 prilejul Muzeului de Arte Aplicate /Arta Contemporana (MAK) sa organizeze o expozitie dedicata capodoperei colectiei, schitelor facute de Gustav Klimt pentru mozaicul din sala de mese a palatului Stoclet din Bruxelles. Cele noua schite cu dimensiuni de circa un metru pe doi metri au fost create in anii 1910 si 1911.

Klimt a avut la inceputul lucrarilor doar un concept aproximativ despre cum avea sa arate friza in detaliu. Opera de arta asa cum este ea cunoscuta astazi a luat nastere prin modificari repetate aduse schitelor efectuate la scara 1:1. In cursul lucrarilor de restaurare si conservare au fost documentate aceste modificari, au fost identificate metodele de lucru ale lui Klimt si indicatiile sale au fost comparate cu partile de mozaic si resturile de lucru de la Atelierele Vieneze.

Impotriva lui Klimt. Nuda Veritas si aparatorul sau, Hermann Bahr, 10.05.-29.10.2012, Muzeul Teatrului Austriac, Lobkowitzplatz 2, 1010 Viena, www.theatermuseum.at

La Muzeul Teatrului, vestita pictura a lui Gustav Klimt, Nuda Veritas, constituie punctul central al unei expozitii temporare. Adevarul gol, o femeie impunatoare, cu o inaltime de doi metri, ii pune privitorului o oglinda in fata. Pictura provine din colectia scriitorului austriac Hermann Bahr, care a lasat-o in custodie Muzeului Teatrului. Bahr a fost prieten cu Klimt si un sustinator fervent al artei timpurilor sale. Dezbaterea aprinsa din jurul operelor artistice ale lui Klimt a fost contracarata de acesta in cartea sa Impotriva lui Klimt.

Klimt. Colectia Muzeului Vienei, 16.05.-16.09.2012, Muzeul Vienei, Karlsplatz, 1040 Viena, www.wienmuseum.at

Muzeul Vienei dispune de o colectie Klimt extrem de valoroasa, care va fi prezentata integral pentru prima data in 2012. Cu cele aproximativ 400 de folii, muzeul are in posesie cea mai mare colectie din lume de desene ale lui Klimt, care cuprinde capodoperele, dar si schitele si pasii preliminari din toate etapele creatiei. Prezentarea acestor folii faciliteaza cunoasterea tuturor fatetelor grupelor tematice de lucrari. Pe langa desene se vor prezenta si unele picturi, printre care si cea mai importanta opera aflata in posesia muzeului, Portretul Emiliei Flöge din anul 1902.

Portrait of Emilie Flöge, 1902 © Wien Museum

Portrait of Emilie Flöge, 1902
© Wien Museum

Obiecte in focus: Colectia de mostre textile a Emiliei Flöge, 25.05.-14.10.2012, Muzeul Austriac pentru Arta Populara, Laudongasse 15-19, 1080 Viena, www.volkskundemuseum.at

Muzeul Austriac pentru Arta Populara se afla in posesia a aproximativ 350 de mostre textile din mostenirea Emiliei Flöge (1874-1952). Partenera si muza lui Klimt a fost proprietara salonului vienez de haute couture Surorile Flöge de pe Mariahilfer Straße, unde ea crea modele de rochii pentru inalta societate vieneza. In expozitie vor fi prezentate pentru prima oara broderiile in culori aprinse, dantelele delicate, impletiturile fine si stofele cu ornamente Jugendstil. Mare parte din colectia de mostre textile provine din spatiul sud-est european.

Gustav Klimt si Casa Artistilor, 06.07.-02.09.2012, Casa Artistilor – Künstlerhaus, Karlsplatz 5, 1010 Viena, www.k-haus.at

O expozitie ce va avea loc la Casa Artistilor – Künstlerhaus va prezenta punctele de contact artistice si biografice dintre Gustav Klimt si cea mai importanta asociatie artistica din Europa Centrala. Klimt a fost din 1891 pana in 1897 membru al Casei Artistilor si a participat la numeroase activitati ale acestei asociatii. Datorita retelei sociale pe care asociatia i-a oferit-o, artistul a fost convocat in numeroase comitete pentru acordarea de contracte publice. In arhiva Casei Artistilor au ramas o serie de documente, scrisori si fotografii cu privire la viata si opera lui Klimt.

150 de ani Gustav Klimt, 12.07.2012-06.01.2013, Belvedere Superior, Prinz-Eugen-Straße 27, 1030 Viena, www.belvedere.at

Belvedere Superior prezinta cu 150 de ani Gustav Klimt pe langa expozitia Gustav Klimt/Josef Hoffmann. Pionieri ai modernului (pana pe 04.03.2012 in Belvedere Inferior) de la mijlocul lunii iulie 2012 si o alta expozitie dedicata personajului principal al acestui an. Pe baza celei mai mari colectii de picturi ale lui Gustav Klimt din lume, expozitia se va ocupa si de pana acum atat de neglijata istorie a receptarii operelor lui Klimt.

Informatii actuale despre toate expozitiile Klimt din Viena pe www.klimt2012.info

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Vacanta