Anca Sigartau – patru avantaje ale vietii

Anca Sigartau – patru avantaje ale vietii

Anca Sigartau, avantaje Joaca in piese de teatru si in filme, traduce si regizeaza, a pus in scena un spectacol pentru copii p]na la 3 ani si, in plus, este indragostita de muzica.

Anca Sigartau s-a remarcat inca din studentie, cand a obtinut premiul pentru cea mai buna actrita, la „Gala Tinerilor Actori“ de la Costinesti din 1989.

A urmat, in 1991, premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol de comedie – Puck, din „Visul unei nopti de vara“, celebrul spectacol regizat de Liviu Ciulei, dar si premiul I obtinut de studentii sai de la Westminster Schools of Augusta – Georgia, Statele Unite (carora le-a fost profesoara timp de un an), cu spectacolul „The Forces of Light“, in regia Ancai Sigartau.

A tradus, regizat si apoi a jucat in spectacolul „Vreau sa fiu actrita“, de Robert Mauro, de la Teatrul Bulandra, iar colaborarea cu Teatrul „Ion Creanga“ s-a concretizat in spectacolul „Baloene colorate“. Roluri importante a avut si in filmele „Si totul era nimic“, „Margo“, „Amen“ si, in cel mai recent, „Schimb valutar“.

In prezent, actrita poate fi vazuta in spectacolele de la Teatrul Bulandra („Richard al III-lea se interzice“, „6 personaje in cautarea unui autor“ si „Unchiul Vanea“), dar si in cadrul emisiunii „Excentricii“, difuzata de TVR Cultural. Care sunt secretele unei vieti implinite?

Credinta. Fara doar si poate, pe primul loc este Credinta. Este forta care te face sa zambesti, sa respiri, sa mergi mai departe (chiar daca pentru o vreme o vei face in genunchi), sa te bucuri de cele mai frumoase lucruri (iar acestea sunt cele care nu se vad).

Bucuria. Avantajul Vietii este Bucuria. Acea bucurie neconditionata de bani, de succese de o secunda sau de cativa ani, acea bucurie care este dincolo de motive. Nu stii de ce, nu ai motiv, dar sufletul zboara. Unii spun ca dragostea face asta, ca atunci cand iubesti esti asa… Nu stiu daca este asa, stiu insa ca Bucuria e un dar care sigur s-a nascut in Cer.

Anca Sigartau, avantaje, actrita, vedeteDemnitatea. Fara a incerca o ierarhizare, locul al treilea mi se pare complementar celorlalte trei (sau patru, cinci sau 1.000). Este Demnitatea sau, mai pe inteles, Cinstea, Onoarea.

Un triunghi ce ne asigura spiritualitatea. Din pacate, ma simt pierduta si ciunga in societatea in care continui sa cred in aceste valori.

Speranta. Cel de-al patrulea avantaj este Visul (sau Speranta). E un avantaj care-si disputa locul cu un altul… Alegerea. Sunt doua avantaje vitale.

Primul, visul, imi este apropiat, dat fiind plamada din care este alcatuit un artist, al doilea, alegerea, este insasi conditia umana.

P.S. Stiu ca v-ati fi asteptat ca la punctele 1, 2, 3 si 4 sa fi scris copiii, copiii, copiii, copiii, dar m-ati intrebat de „avantaje“, nu de „ingeri“.

Text: Catalina Ioancea; Foto: Arhiva personala a Ancai Sigartau, Media Pro Distribution.

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete