Alina Novac, specialist în drepturile omului, diplomație și apărare: “Vreau o lume mai sigură pentru copii”

alina novac

Specialist în drepturile omului, diplomație și apărare, dar și mamă a doi copii, Alina Novac se implică în campanii umanitare.

Sunt o femeie care se regăsește în toate femeile și o părticică din fiecare femeie se poate regăsi în mine! Sunt o femeie complexă, iubesc ceea ce fac, iubesc provocările și nu pot trece niciodată peste un domeniu despre care să nu învăț ceva, oricât de puțin! Același lucru e valabil și pentru oameni, chiar dacă îi întâlnesc și pentru o singură dată! Relațiile pe care le construiesc sunt bazate pe onoare, corectitudine și, obligatoriu, susținere reciprocă! Peste asta nu pot trece niciodată!

În viziunea mea, cu cât o femeie e mai puternică, cu atât eleganța și feminitatea ei se intensifică!

Sunt sofisticată și nici nu mă văd fiind altfel! Am multe pasiuni și nu înțeleg monotonia! Îmi plac scufundările subacvatice, cursele de maşini, motociclismul, off road-ul, explorările, tirul sportiv, în același timp îmi place arta în toate formele ei de exprimare și mi-e dor să citesc o carte!

Pentru Mina și Vladimir, sunt o mămică liberă în concepții și, dacă trebuie să intru în mintea lor, o fac fără ezitare – mă și strâmb pe stradă și arunc cu baloane cu apă după necunoscuți, dacă e nevoie! Ca orice mamă, îmi doresc să fac tot ce pot mai bun pentru ei și cel mai important vis e să ajungă doi oameni cu suflet frumos, educați și respectuoși. Nu reușesc să fac totul perfect pentru ei, însă dacă le pot inspira încredere, respect pentru ei înșiși și pentru locul în care trăiesc și putere de a-și realiza visurile, înseamnă că rolul meu în viața lor e îndeplinit.

Din păcate, au trecut și prin momente mai puțin plăcute, lucru care m-a ajutat să îmi găsesc puterea de a depăşi propriile momente dificile, astfel încât să îi ajut pe ei să treacă peste ale lor. La rândul lor, și ei mă ajută să găsesc motive pentru a depăşi zâmbind lucrurile mai puțin plăcute din viață.

Eu nu am fost o femeie iubită… dar cred cu toată ființa mea în iubire completă. Nu există iubire fără respect, apreciere, susținere, mândrie, emoție și un pic de nebunie! Cred că oamenii sunt fundamental buni și frumoși, doar că unii s-au rătăcit pe drum. Și trebuie ajutați să se regăsească sau, ideal, ajutați să nu se piardă. Tocmai de aceea fac tot ce pot pentru a aduce un pic de fericire cuiva.

Să conștientizezi că tu poți contribui la fericirea altor vieți, chiar cu un minimum de efort, oricât de mic ar fi acesta, și să alegi să nu îți pese totuși… pentru mine este de neînțeles și dureros. Și mă revolt! Nu există o altă cale pentru a ne construi lumea pe care ne-o dorim decât prin propriile noastre proiecții. Noi suntem arhitecții comunităților în care trăim, iar copiii noștri ne vor urma de cele mai multe ori exemplul.

De aceea, am înființat Asociația Global Intelligence, al cărei scop e de a educa și a ridica gradul de conștientizare a cetățenilor cu privire la rolul pe care aceștia îl au în mediul în care trăiesc. Mai mult, din dorința de a uni mai multe forțe pentru a construi o comunitate mai puternică și de a crea în societate exemple de bune practici, am fondat organizația Round Table 20 în orașul meu natal, Botoșani. Pentru acțiunile umanitare, sociale și educaționale pe care le-a desfășurat, într-un an de activitate, RT20 a reușit performanța de a fi desemnată, de RT International, organizația anului 2017.

Fiecare viață trebuie prețuită. Campania umanitară „Jeans4Dreams, dedicată copilașilor aflați în dificultate, militează pentru copiii cu dizabilități, cu boli cronice neurologice în fază terminală, cu HIV/SIDA pozitiv, copiii cu risc de abandon familial și școlar. Sunt copilași care au nevoie de iubire și îngrijire specială, au nevoie de răbdare și ajutor imediat.

Astfel îşi vor redobândi încrederea şi stima de sine, îşi vor recâştiga locul şi rolul lor în cadrul comunităţilor din care fac parte şi în cadrul societăţii. Mi-aș dori să creăm exemple de oameni, de fapte, de atitudini, să spargem prejudecăți și să invităm România să participe la cea mai de suflet manifestare de umanitate unită sub un singur crez: „Fiecare viață trebuie prețuită!'.

alina novac

Dacă vrei să realizezi ceva de care să fii mândru, este necesar să lucrezi pentru asta! Nu aș putea să mă bucur pentru ceva la care nu am contribuit cu adevărat. De multe ori, am tras de mine până la epuizare și dincolo de ea. Sunt zile în care uit să mănânc sau chiar să beau un pahar cu apă. Chiar au ajuns copiii să îmi aducă apă să se asigure că nu leșin de sete!

Mi-e greu să vorbesc despre cum arată o zi din viața mea. Dimineața știu că va fi o zi plină, iar seara știu că dimineața am avut dreptate. Un motiv ar fi și faptul că nu mă rezum la o singură activitate profesională, nici nu aș putea. Chiar dacă nu toate presupun un contract și bani la finalul lunii, toate înseamnă efort și dedicare. Și toate au partea lor de satisfacție.

Fiecare activitate pe care o desfășor mă completează și mă definește ca omul care sunt. Afaceri europene, securitate și apărare, drepturile omului, diplomație, sunt domenii în care activez și care necesită o pregătire și o informare continuă. Mereu am avut un caracter justițiar, moștenit de la părinți.

Am pus bazele uneia dintre primele și, încă, puținele, companii românești de consultanță privind protecția informațiilor clasificate, pregătirea personalului și implementarea sistemelor integrate de management al securității. Îmi face plăcere să dezvălui câteva detalii despre următorul proiect: am încheiat un parteneriat cu Universitatea din Padova în vederea înființării unui Institut Internațional pentru Pace.

Această propunere a venit împreună cu o altă problematică dezbătută în contextul situațiilor analizate și studiate privind identificarea și aplicarea unor măsuri și strategii eficiente de mediere a conflictelor la nivel mondial, indiferent de natura lor. Vom importa, extinde și adapta un program complex pentru restabilirea ordinii și siguranței în comunitățile locale, regionale și globale. Se bazează pe un exemplu de bună practică aplicat în Italia și reprezintă rezultatul unei perioade lungi de cercetare și experimentare realizată la Universitatea din Padova prin aplicarea unei metode tehnico-științifice de operare cu referire la modelarea unei noi „arhitecturi comunitare'.

A consemnat: Daniela Palade Teodorescu

Foto: Tiberiu Arsene

Vestimentație: rochie George Hojbotă, colecția Echo de Ravel;

Coafură: Livia Berceanu, Le grand art

Make-up: Traviata Păduraru

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povestile voastre