Alina Marica a renunțat la domeniul bancar pentru a crea haine în care oamenii să se simtă naturali și actuali

creatie vestimentara maressia

creatie vestimentara maressia

Puterea de a schimba e la îndemâna fiecăruia şi curajul de a încerca începe întotdeauna cu tine. O dovedeşte Alina Marica, femeia care a lăsat domeniul bancar pentru a-şi clădi de la zero o linie vestimentară 100% românească.

Imediat după ce o întâlneşti îţi dai seama că Alina e o persoană specială. Ceva din privire sau din neastâmpărul mişcărilor o trădează ca pe o luptătoare ambiţioasă „cu un suflet de 20 de ani, aşa cum spune ea însăşi. Auzisem puţine despre ea şi asta fiindcă nu-i prea place să stea în lumina reflectoarelor, dar ştiam multe lucruri despre brandul său de creaţii vestimentare, românesc de la prima linie desenată până la ultima aţă brodată, cu nume venit din adâcurile istoriei dacice: Maressia.

„Nu mă tem de concurență

„Maressia e pasiunea mea trăită, un brand la care visez de mulți ani, în care mi-am pus sufletul și toată priceperea, e un stil de viață chiar. Poate părea ciudat ca de la domeniul bancar să fac această trecere, însă visul meu secret a fost să creez haine în care oamenii să se simtă naturali, dar totodată actuali', spune creatoarea.

Vreme de 15 ani a lucrat conştiincios, cu program fix, pontată zi de zi, într-o mare instituţie financiară, până ce, după naşterea fetiţei sale, care a ajutat-o să înțeleagă cât e de important să fii independent și să îți poți gestiona singur timpul, a decis să renunţe la domeniul rigid al cifrelor şi să facă altceva. Ceva mai frumos, mai artistic, mai apropiat de sensibilitatea ei.

Şi a urmat o şcoală de design vestimentar, o meserie „niţel altfel, unde neastâmpărul din imaginaţia ei îşi dă frâu liber: „Am ales calea cea mai grea, adică să construim un brand de la zero. Calea de la visuri la realitate e anevoioasă, dar atunci când crezi și te implici cu toată energia ta, reușești să pui lucrurile în mișcare.

Dar eu sunt obişnuită cu provocările, sunt mamă a doi copii şi soţie, ştiu că nici o zi nu e la fel şi că trebuie să am energie să îmi fac datoria cât mai bine. Iar strategia aceasta o folosesc şi atunci când vine vorba de Maressia. Sunt prezentă în fiecare zi la atelier, alături de echipa mea formată din şapte angajaţi şi împreună ne concentrăm pe realizarea perfectă a creaţiilor; nu las niciodată lucrurile la voia întâmplării şi asta le-am solicitat şi celor care lucrează cu mine.

Povestea noastră chiar începe cu «a fost odată ca niciodată», pentru că ne-am inspirat din rădăcinile noastre cele mai străvechi: în limba dacă Maressia înseamnă «râu mare»'.

creatie maressia

Simboluri străvechi brodate pe piesele de îmbrăcăminte

De fapt, dacă ajungi s-o cunoşti mai bine, poţi să desluşeşti sub surâsul ei permanent o fire de artist. Căci în adâncul sufletului, ea e o artistă. O artistă îndrăgostită. De ceea ce face, de culori şi nuanţe, de hainele care trebuie să spună totdeauna ceva:

„Am ajuns la această alegere pentru că reflectă dorința noastră de a aduce simbolurile din arhaic, din tradițional, în prezent, printr-o interpretare care să cuprindă diversitatea culturilor, importanța țesăturilor, misterul tradițiilor, aşezate toate într-un stil urban. Produsele Maressia sunt create și gândite de mine, având un consultant, profesor universitar, în zona de simbolistică și de integrare a simbolurilor în tendințe, şi mi-am dorit foarte mult ca hainele Maressia să îi facă pe cei care le poartă să se simtă speciali.

Citește continuarea în pagina următoare

Am pus în aceste creaţii o mare parte din sufletul meu, care mi-a dictat, firesc, să îmi găsesc inspiraţia în natură şi în simbolurile arhaice menite să țină la distanță forțele malefice ale Universului, cum este ochiul dacic, ori rădăcinile puternice împletite cu visurile noastre, redate de copacul vieții.

De aceea şi folosim materiale naturale: pânza topită, inul natural, pânza de casă, borangicul sau lâna naturală, iar simbolurile alese sunt brodate cu fir de mătase sau bumbac.

Cursuri şi locuri de muncă pentru persoane defavorizate

Când am început acest proiect am căutat oameni din categorii vulnerabile, în comuna unde avem atelierul. Pe acești oameni și tot ce știu ei să facă astăzi i-am învățat de la zero. Asta a fost una dintre cele mai mari provocări.

Toată lumea îmi spunea că nu am cum să reușesc, că e foarte greu ceea ce vreau eu. Dar până la urmă, dacă ar fi ușor, ar face toate lumea, nu? Pentru toți cei care lucrează acum în atelier am organizat cursuri de formare profesională timp de trei luni. Pot spune că am avut noroc, pentru că am găsit oameni serioși, care au vrut să învețe.

Cursurile au fost organizate împreună cu profesioniști, ingineri și lectori din domeniul textil. Despre ea, am constatat uşor, Alina Marica vorbeşte mai puţin, nu fiindcă s-ar ascunde, ci mai curând dintr-o modestie a omului care crede că nu el, ci faptele sale sunt cele care trebuie să conteze.

„Ce-ţi trebuie ca să fii un creator de frumuseţe, Alina?. „Nu aş şti să-ţi spun exact, e o chestie tare complicată. Pasiunea, neliniştea de a căuta, de a crea, ochiul artistic, gustul pentru frumos….

„Nu ştiu cât durează crearea ţinutelor. Nu poţi contabiliza asta

alina marica

„E ceva ce se moşteneşte cred, fiindcă de mică am avut mereu o pasiune pentru creații vestimentare. Îmi amintesc că în timpul facultății îmi făceam singură hainele, folosind o mașină de cusut de la bunica mea, iar după absolvire şi după ce m-am angajat în bancă, o bună bucată de timp am cusut haine și pentru colegele și prietenele mele şi culmea e că toate ieşeau bine. Creaţiile însă nu sunt simple.

O emoţie, o carte, o amintire, o persoană sau un peisaj pot fi scânteia. Apoi încep construcţia. Încercările, combinaţiile din ce în ce mai apropiate de ceea ce caut, de ceea ce e în mintea mea, explică Alina, cu un zâmbet care îi luminează faţa.

Vorbeşte despre munca ei de acum, despre cererea tot mai mare de ținute gândite de ea şi despre extinderea brandului 100% românesc care oferă creații în ediție limitată printr-un showroom, dar şi prin ieşirea pe piața internațională, apoi despre mulţumire, linişte şi împlinire, despre copiii care i-au moştenit dragostea de frumos.

Nu ştiu exact, dar îmi închipui că acolo, la ea, în „atelierul său de creat frumuseţe, printre zecile şi zecile de feluri de pânzeturi şi culori, Alina intră şi se mişcă la fel de natural ca şi cum ar intra în propria-i bucătărie: „Aşa e. Eu ştiu că hainele îţi simt sufletul. Da, deseori e ca o magie, ca şi cum ai avea o putere fermecată. Pe care însă nu ţi-a oferit-o nimeni, ci ai câştigat-o singură, după o muncă epuizantă.

Autor: Adrian Cîlțan 

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate