Alice Botnarenco: ,,Femeile au acum multe sanse de a accede la posturi cheie,,

Alice Botnarenco: ,,Femeile au acum multe sanse de a accede la posturi cheie,,

Cat este de important pentru femei sa se alature unei comunitati unde sa descopere persoane la fel de motivate, de ambitioase, de perseverente ca ele?

E important, fireste! Oamenii au tins dintotdeauna sa se adune in comunitaţi mai mici sau mai mari in care impart aceleasi pasiuni, dar si probleme comune carora le gasesc impreuna rezolvarea.

Pentru femei, apartenenta la un grup de business format doar din reprezentantele sexului frumos este confortabila, comunica mai usor si sunt mai deschise in abordarea diferitelor teme care fac referire la viata lor profesionala.

In cazul nostru, participarea la evenimentele de business networking organizate de Femei in Afaceri in cadrul proiectului Meet the WOMAN! ofera posibilitatea de a intra in legatura cu femei cu experienta semnificativa in business de la care poti invata, dar si acces la informatii din mediul de afaceri. In plus, te poti promova fie ca ai o afacere, fie ca lucrezi intr-o companie.

Povesteste-mi, te rog, despre inceputurile „Femei in Afaceri".

Sa incep povestea chiar dinainte de Femei in Afaceri. Sunt antreprenoare, am o firma de rent a car din 2005, iar in 2009 ne aflam la inceputul recesiunii.

In acest context, am inceput sa petrec mai mult timp pe internet si sa caut solutii pentru mentinerea pe piata a firmei si dezvoltarea ei ulterioara.

Am creat grupul de discutii Femei in Afaceri pe Linkedin si am inceput sa abordez diverse teme cu antreprenoare care se confruntau cu aceleasi probleme, dar si cu femei angajate in companii de la care doream sa aflu cum percepeau intregul context economic.

La doar doua saptamani de la crearea acestui grup, ne-am intalnit in offline intr-o ceainarie din Bucuresti, iar fondarea asociatiei Femei in Afaceri a devenit o etapa fireasca in existenta mea profesionala.

In prezent, intalnirile noastre de business networking se organizeaza bilunar la Capital Plaza Hotel, fiecare participanta are oportunitatea sa isi prezinte business-ul sau jobul, are acces la competenta unui speaker invitat si beneficiaza de sesiunea de business networking de la finalul evenimentului.

De asemenea, in curand vom lansa noul site Femei in Afaceri, un portal de business, cu o sectiune de Membership, care va aduce beneficii palpabile membrelor noastre, dar vom avea si o sectiune importanta dedicata evenimentelor internationale.

Se tot vorbeste despre "lupta" femeilor intr-o lume a barbatilor. Asa simti si tu, avand in vedere backgroundul profesional, ca lumea afacerilor este una a barbatilor, in care femeile se "chinuie" sa patrunda?

Se discuta frecvent despre egalitatea de gen, a fost chiar unul dintre subiectele tratate la Global Summit of Women 2012 – cel mai mare forum economic internaţional la care Femei
in Afaceri a reprezentat Romania si la care am fost primul speaker roman din ultimii zece ani.

Sigur ca sunt diferente, au fost si probabil ca vor mai fi, dar consider ca femeile au in prezent multe sanse de a accede in posturi cheie.

Pe ce anume ai mizat cand ai pus bazele afacerii proprii, astfel incat aceasta sa aiba succes?

Pe mai multe repere: modelul antreprenorial al tatalui meu, o experienta minimala pe piata de capital, tinerete, entuziasm, pasiune pentru masini, ambitie si multa, foarte multa munca.

Am pornit cu resurse financiare limitate, un parc auto de trei masini, un site si cateva mii de pliante pentru promovare. Am facut de toate, m-am implicat in toate aspectele businessului
meu si am avut un cult pentru relatia cu clientii.

Esti foarte activa si, din cate am vazut, si pe ce pui mana se transforma in aur: asa s-a intamplat cu afacerea de rent-a-car, asa s-a intamplat si cu Asociatia Femei in Afaceri, pe care ai extins-o la nivel european.

De la cine ai mostenit energia si pasiunea pe care le pui in ceea ce faci?

Deja am anticipat intrebarea şi i-am dat Cezarului ce e al Cezarului, adica am recunoscut meritul tatalui meu. Pe langa modelul antreprenorial, am fost mereu o fire independenta si extrem de energica, atribute pe care le-am aplicat si in viata profesionala.

Din toate discutiile pe care le-ai avut pana acum, fie cu antreprenoare cunoscute, fie cu persoane aflate la inceput de drum in afaceri, care au fost cele mai dese obstacole pe care le-au intampinat?

Sunt mai multe obstacole fie ca esti la inceput sau in plina activitate de business. Lipsa banilor sau a experienţei sunt printre cele mai comune.

E important sa te informezi, sa inveti constant, sa frecventezi grupuri de business din domeniul tau de activitate si sa ceri expertiza specialistilor atunci cand e necesara.

Constat ca in prezent sunt multe oportunitati pentru cei care vor sa inceapa un business, dar si pentru angajatii din companii care vor sa isi dezvolte viata profesionala.

De exemplu, am acceptat cu bucurie sa fac parte din Reteaua Nationala a Mentorilor Antreprenoriatului Feminin – MENTORnet, un program in care, alaturi de alte doamne, indrum cateva tinere antreprenoare si le raspund la intrebarile care se ivesc de obicei la inceputul unei afaceri.

Exista o rubrica in revista intitulata Avantajele vietii, in care fiecare persoana pe care o alegem ne povesteste despre cele mai importante elemente din vietile lor, fie ca este vorba despre
persoane dragi, anumite evenimente/lucruri etc. Care ar fi pentru tine cele patru elemente?

Sunt acele aspecte care dau sens vietii: bunicii care m-au crescut, omul alaturi de care traiesc in fiecare zi, prietenii fara de care nu as fi o persoana intreaga si calatoriile care
reprezinta descoperirea altor civilizatii.

Citeste si despre Aurora Martin: Femeia care lupta impotriva discriminarii din Romania

Autor: Catalina Ioancea

Foto: Armand Ionescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Povesti adevarate