Alertă în Constanța: o ambarcațiune cu 110 persoane confirmate cu COVID-19 la bord a acostat în Portul Constanţa

Vineri dimineață a acostat, în Portul Constanța, fregata „Regina Maria'. La bordul acesteia se află 110 persoane confirmate cu COVID-19. Toţi militarii infectaţi urmează să fie evaluaţi la Spitalul Militar Modular de Intervenţie şi Tratament din Constanţa, iar medicii vor decide dacă ei vor fi internaţi sau izolaţi la domiciliu.

Comunicatul de presă transmis de Forțele Navale a precizat că fregata “Regina Maria” şi-a încheiat misiunea NATO la care participa, în Marea Mediterană, după apariţia primelor două cazuri de militari infectaţi cu noul coronavirus, la sfârşitul săptămânii trecute.

„Nava a acostat vineri, 13 noiembrie, în portul militar Constanţa, după care a fost pusă în aplicare procedura operaţională pentru identificarea şi managementul persoanelor simptomatice/ asimptomatice sosite în ţară, elaborată de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Dintre cei 235 de membri ai echipajului prezenţi la bord, 110 persoane au fost confirmate cu infecţie SARS CoV-2, la testarea realizată luni, 9 noiembrie, în Turcia. În timpul marşului de întoarcere în ţară, nu au apărut probleme deosebite în starea de sănătate a militarilor de la bord, majoritatea dintre cei infectaţi fiind asimptomatici şi doar patru persoane cu simptome uşoare COVID-19 (tuse, subfebrilitate, pierderea gustului şi mirosului)', se arată în comunicatul Forţelor Navale.

Potrivit News, militarii infectați vor fi evaluaţi medical la Spitalul Militar Modular de Intervenţie şi Tratament, iar medicii care va fi modalitatea de acţiune, intervenţie şi tratament. Ceilalți militari care au avut rezultat negativ la testarea RT-PCR pentru SARS CoV-2, dar au fost în contact direct cu ceilalți vor intra în carantină instituţionalizată, urmând a fi retestaţi.

„Dacă, în perioada de carantinare, vor exista persoane cu simptome COVID-19, se va aplica procedura operaţională legală pentru managementul acestei maladii', au precizat reprezentanţii Forţelor Navale.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţa, printr-un comunicat de presă, că nava participa la o misiune de monitorizare a traficului naval din estul Mediteranei, în cadrul grupării navale permanente NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group).

Primul caz a fost depistat în ziua de 7 noiembrie, în timp ce nava se afla pe mare, în apropierea portului Aksaz, din sudul Turciei. Doi militari de la bord au prezentat o stare de sănătate moderat alterată, cu simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19.

„Medicul de la bord a aplicat imediat procedurile operaţionale standard pentru astfel de situaţii, cei doi militari, un soldat profesionist şi un maistru militar, fiind izolaţi şi primind îngrijirile medicale specifice. Ulterior, aceştia au fost repatriaţi, în cursul zilei de 8 noiembrie, din teatrul de operaţii maritim cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române. Ei au fost internaţi în facilităţile medicale ale MApN – unul fiind confirmat pozitiv la testarea COVID-19 şi internat în Spitalul Medical Mobil ROL 2, de la Otopeni, iar celălalt, cu rezultat negativ la testarea pentru infecţia cu SARS CoV-2, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti', au comunicat reprezentanții MApN.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro