Ai terminat liceul și nu știi unde să studiezi? Iată care sunt cele mai importante centre universitare din țară

Ai terminat liceul și nu știi unde să studiezi? Iată care sunt cele mai importante centre universitare din țară

Știi că vrei să mergi la facultate și tot ce ți-a rămas de făcut este să alegi una potrivită pentru tine. Având în vedere că există atât de multe oferte, acest proces poate fi descurajant, mai ales că piața muncii este într-o continuă schimbare.

Aproximativ 540.000 de studenți se înscriu, anual, în învățământul superior românesc. Cei mai mulți studiază în București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Constanța. Dacă nu te-ai hotărât încă unde vrei să îți petreci studenția, îți prezentăm câteva detalii despre cele mai importante centre universitare din țară:

București

Capitala este cel mai mare centru universitar din țară, cu peste 176.000 de studenți, ceea ce înseamnă o treime din numărul total de cursanți ai învățământului superior românesc. Universitatea din București este una dintre cele mai căutate instituții de învățământ superior din România. În anii trecuți, printre cele mai căutate facultăți au fost Facultatea de Matematică, cu un accent deosebit pe specializarea Tehnologia Informațiilor, Facultatea de Administrație și Afaceri și Facultatea de Limbi și Literaturi Străine.

Capitala este preferată de studenți și datorită locurilor de cazare pe care le oferă. Universitatea din București pune la dispoziția studenților aproximativ 5.300 de locuri de cazare în cele 18 cămine. Totodată, studenții pot alege să își petreacă anii studenției într-un cămin privat. West Gate Studios este primul campus universitar privat de pe piața românească, având aproximativ 800 de garsoniere disponibile.

Cluj-Napoca

Al doilea centru universitar al țării este Cluj-Napoca. Aproximativ 60.000 de absolvenți de liceu aleg în fiecare an să își petreacă anii studenției în orașul transilvănean. Cele 10 instituții de învățământ din județ atrag atât studenți români, cât și străini. În ultimii ani, numărul străinilor care vin la Cluj pentru studii a crescut considerabil. La Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF), concurența pentru locurile alocate candidaților din alte țări este foarte mare, de multe ori o depășește pe cea de la secția română. Aproape 2.500 de tineri străini învață la UMF, aici fiind și cea mai mare comunitate de studenți francezi din România. Totodată, Universitatea Babeș-Bolyai este emblema de succes a Clujului și a țării. 

De asemenea, Clujul s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și face parte din primele orașe „smart din România. În plus, turismul a început să devină o sursă importantă de venit pentru județ, mai ales datorită celor două festivaluri de muzică, Electric Castle și Untold.

Iași 

În topul alegerilor pentru studii universitare se află și Iașiul. Peste 50.000 de absolvenți de liceu aleg anual să studieze la una dintre cele 10 universități din capitala Moldovei. Universitatea Alexandru Ioan Cuza este prima instituţie de învăţământ superior din ţară, tradiţia şi prestigiul acesteia fiind cunoscute în întreaga lume. În ultimii ani, Universitatea s-a remarcat în domeniul cercetării din România. În Copou sunt toate căminele universităţii și, în ultimii ani, au fost investite milioane de euro în construirea și renovarea lor.

Și viața culturală din Iași este un magnet pentru absolvenți. Aici se desfășoară cel mai important festival literar din România – Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT). De asemenea, zilnic sunt organizate expoziții, ateliere, proiecții de filme, concerte și workshopuri în spații devenite emblematice pentru Iași: Acaju, cafeneaua oamenilor creativi, Palatul Culturii și Teatrul FIX.

Timișoara

Și Timișoara atrage anual peste 40.000 de absolvenți de liceu. Universitatea de Vest din Timișoara este printre cele mai apreciate la nivel național. O preocupare pentru tinerii care aleg să studieze la facultățile din Timișoara o reprezintă locurile din cămine. Numărul studenților este de trei ori mai mare decât locurile de la cămine. Însă, sectorul imobiliar este bine dezvoltat, iar ofertele de apartamente de inchiriat in Timisoara sunt numeroase.

Totodată, Timișoara este un punct important și pe harta culturală a țării. Orașul a obținut titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021.

Constanța

Orașul de la malul mării atrage anual peste 20.000 de absolvenți. Universitatea Ovidius, care are 16 facultăți și 87 de specializări și Universitatea Maritimă sunt printre cele mai căutate instituții de învățământ superior. În plus, în Constanța, studenții își pot găsi cu ușurință un loc de muncă part-time, mai ales în timpul verii, când se deschide sezonul turistic.

Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, majoritatea facultăților au renunțat la admiterea sub formă de examen și organizează concursuri de dosare atât pentru licență, cât și pentru master.

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Storia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Advertorial