Agenda iti tradeaza stilul tau de lucru

3. Artistul
Cum il recunosti
Pentru artist, a scrie in agenda personala este inca un prilej de a se bucura de liniste si de a pica in reverie. De aceea, in agenda sa gasesti desene sau figuri de tot felul, ori notite cu gandurile si sentimentele sale, poti gasi poze personale sau imagini care i-au placut, sau care i-au atras atentia prin ceva. Are o agenda neincarcata de informatii fara prea mare utilitate.
Prefera agendele de tip sintetic, cele care nu specifica neaparat orele in fiecare zi sau care au intreaga saptamana pe doua pagini. Ii este greu sa se organizeze cu agendele de tip electronic, pe care le evita sau pe care le foloseste ocazional. Cel mai probabil, notitele sale se vor suprapune atat cu planul personal, cat si cu cel profesional; prefera sa aiba o singura agenda, care ii ofera o viziune de ansamblu, fiind un spirit sintetic.
Puncte forte
Acest tip este genul creativ, inovator, lucreaza foarte bine cu concepte si abstractiuni, fiind eficient in activitati de tip intelectual, care ii solicita planul ideilor. Este, de regula, o prezenta placuta si odihnitoare pentru cei din jur si relationeaza foarte bine cu ei, avand foarte mult de oferit din punct de vedere afectiv-emotional. Are de obicei un stil sintetic de a vedea lumea, fiind cel care ofera o viziune de ansamblu si care da sensuri lucrurilor.
Puncte slabe
Nu lucreaza prea eficient cu aspectele concrete, uneori lipsindu-i cu desavarsire pragmatismul. Adesea, nu poate fi punctual, nu se poate supune unor proceduri stricte si nici nu poate urma un program fix (aici se aseamana cu anarhicul). Poate scapa din vedere detalii si amanunte importante. Poate parea excentric sau putin ciudat celor din jur, tocmai pentru ca are un stil foarte personal in tot ceea ce face. Daca exagereaza prin reverie, poate ajunge la o satisfacere falsa a diverselor nevoi si de aceea nu mai este foarte motivat sa-si desfasoare activitatile curente, de zi cu zi, sa-si urmareasca obiectivele.
Ce sta in profunzime? – Savurarea experientei; fuga de realitate
Aceste persoane pot fi foarte senzoriale, in sensul ca savureaza experientele traite, se bucura de senzatiile vizuale, auditive, olfactive etc. De asemenea, artistii pot fi persoane mai degraba introvertite, care se refugiaza in sine, in planul interior, in reverie si imaginatie. Mai in profunzime, poate fi tocmai incapacitatea de a gestiona, de a "digera" realitatea, in complexitatea ei si, de aceea, stilul acesta apare ca o forma de aparare.

4. Anarhicul
Cum il recunosti
E genul aiuritului, care nu reuseste niciodata sa aiba ordine pe birou, acasa nu gaseste nimic, iar in geanta are vraiste mai tot timpul. Desigur ca si agenda sa va arata la fel, in cazul in care o are. Poate avea si mai multe – de regula, incepe una, o rataceste, incepe alta, apoi o gaseste si pe prima. Studiindu-i agenda te poti alege cu o durere de cap, pentru ca oscileaza intre pagini scrise frumos si pagini mazgalite, poate avea foi lipsa, bucatele de hartie rupte; printre pagini, poti gasi vederi, chitante, facturi etc.
Puncte forte
Te poate surprinde cu o flexibilitate deosebita si cu o buna capacitate de adaptare la situatii atipice. Neavand obiceiul sa-si stocheze informatiile pe hartie, opereaza cu acestea pe planul interior, exersandu-si aceste abilitati mentale. De aceea, poate surprinde prin reactii prompte si rapiditatea deciziilor.
Puncte slabe
Se adapteaza greu la proceduri, structuri, activitati fixe. Dezordinea de care da dovada poate deranja pe cei din jur si poate genera conflicte. Poate fi un bun executant, dar ii e greu sa planifice, sa organizeze, sa coordoneze. I se potrivesc activitatile flexibile, bazate pe spontaneitate si flexibilitate.
Ce sta in profunzime? Dorinta de libertate, revolta contra autoritatii
Acest tip e motivat de dorinta de libertate, de fuga de constrangeri si de incorsetare. Este un spirit independent, autonom; in adancul sau, simte revolta fata de autoritate, fata de norme si reguli.

Echilibru si armonie = eficienta
Echilibrul este calea catre eficienta. Fiecare stil se poate manifesta mai mult sau mai putin; de aici, o serie de particularitati care deosebesc persoanele intre ele. Exagerarea comportamentala poate duce la accentuarea aspectelor negative, a lipsurilor de care dau dovada persoanele care se "inscriu" intr-un stil ori altul. Deci, indiferent de tipul in care ne incadram, important este sa ne gasim echilibrul, sa ne valorificam resursele proprii si sa ne accentuam punctele forte specifice.
Combinarea stilurilor Un alt aspect care merita subliniat e faptul ca stilul in care ne incadram poate sa nu fie pur si pot sa apara unele diferentieri intre persoane si agendele lor si din acest punct de vedere. De pilda, anxiosul poate avea si unele tendinte de hiperexactitate, aceste doua stiluri putandu-se imbina foarte bine si duce la rezultate extraordinare atunci cand sunt armonizate. Alte tipuri care se imbina frecvent sunt anarhicul si artistul, putand fi confundate la prima vedere.

Psiholog Aurelia Ungureanu; foto: Octav Nitu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera