Afirmaţia medicului nutriționist Mihaela Bilic care a declanşat reacții negative în mediul online

Medicul nutriționist Mihaela Bilic vrea ca oamenii să înțeleagă diferența dintre alergii și intoleranțe și să nu se lase îngroziți de diversele informații propagate de diverse asociații sau academii.

Afirmaţia medicului nutriționist Mihaela Bilic care a declanşat reacții negative în mediul online

Mai exact, nutriționista a fost deranjată de primirea unui pliant în care, printre principalii 5 alergeni din țara noastră, sunt incluse atât lactatele, cât și glutenul. Ceilalți trei alergeni fiind nucile, alunele și proteinele din ou.

„De curând am primit un pliant adresat educației populației, dar și a celor din industria hotelieră/turism/restaurante privind riscul de alergii și intoleranțe în alimentația publică.

Cum erau prezentate informațiile? După părerea mea alarmist și neclar. În momentul în care spui că 1 din 10 oameni au alergii, lași senzația că alergia e mai degrabă o normalitate.

Ceva atât de frecvent încât trebuie luate măsuri de Sănătate publică. (…)

Pe lângă ușurința cu care sunt lansate astfel de afirmații, se face o confuzie gravă între alergii și intoleranțe.

După cunoștințele mele, nu există alergii la produsele lactate, ci doar intoleranțe cauzate de deficitul de lactază.

Alergie la proteinele din lapte au doar unii bebeluși sau copii mici, însă ea dispare definitiv odată cu înaintarea în vârstă.

Și glutenul are același mecanism, în cazul lui e vorba fie de boala celiacă (pentru care există diagnostic clar), fie de o intoleranță relativă confirmată prin teste mai mult sau mai puțin exacte.”

„Riscăm să transformăm experiențele culirae în experiențe medicale”

Nu vreau să minimalizez riscul la care se supun persoanele ce se știu alergice atunci când cumpără sau comandă produse alimentare.

Cu siguranță atât ei, cât și bucătarii/producătorii de mâncare sunt obligați să facă aceste mențiuni și să le ia în serios.

Însă a considera că intrarea într-un restaurant sau magazin alimentar este un risc vital și că lucrătorii din aceste instituții trebuie să se comporte ca într-o secție de Terapie intensivă – să știe să acorde primul ajutor în loc să gătească – mi se pare prea mult.

Nu este nevoie, cred eu, să rigidizăm și mai mult experiențele culinare, pentru că riscăm să le transformăm în experiențe medicale. Și atunci vom fi cu toții nu doar alergici, ci și bolnavi psihic.”

Răspunsul actriței Ani Crețu

Actriţa Ani Creţu, mamă a unui fiu cu alergii, i-a răspuns nutriționistei.

„Acum o lună şi un pic am întregistrat un proiect în Parlamentul Românie cu privire la protecţia persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice.

Faptul că un copil cu alergii este în pericol în fiecare clipă este un fapt. Eu nu trăiesc cu o sperietoare, trăiesc cu un fapt.

Dacă dumneavoastră vi se pare puţin, nu minimizaţi suferinţele noastră, nu puneţi piedici unui proiect care în România începe să prindă contur.

Am născut un copil sănătos, faptul că pe parcurs a dezvoltat nişte alergii nu înseamnă că are cineva o vină.

Am luat-o ca pe un fapt, dar nu pot s-o las aşa”, spune Ani Creţu, potrivit Click!.

„Intoleranţa nu te omoară, dar îţi degradează starea de sănătate, iar alergia îţi pune viaţa în pericol, poţi muri în 3 minute”, punctează actriţa.

„Ştiţi de câte ori mi s-a întâmplat să mă duc într-un restaurant, să cer un orez simplu, fără unt, şi să-l primesc cu unt?

Ospătarul îmi zice că n-are, eu îi spun că are, că-l simt, îl miros. Se duce cu el la bucătărie apoi revine şi-mi confirmă că are unt, că a uitat bucătarul.

Atunci, despre ce încredere vorbim? Dacă credeţi că noi, mamele de copii cu alergii, suntem bolnave psihic, cred că mai întâi dumneavoastră trebuie să faceţi un control.

Vă rog să nu mai minimalizaţi suferinţa noastră şi a copiilor noştri.”

Foto: Facebook

Citește și:

Andreea Bălan și George Burcea pleacă în vacanță cu cele două fiice! Unde vor merge în prima vacanță în patru?

Fiul cel mare al lui Ștefan Bănică Jr. vrea să îi calce pe urme celebrului său tată! Ce părere are artistul despre asta?

Ce frumoase sunt fiicele Reginei Letizia a Spaniei! Ultimul eveniment la care adolescentele i-au fost alături suveranei

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete