ADRIANA ARMANU, antreprenor în turism: „Depășește-ți limitele și schimbă-ți mindsetul”

Trebuie să ne apropiem mai mult de banii noștri, iar pentru asta, trebuie să încercăm să ne depășim limitările personale, crede Adriana Armanu, antreprenoare în vârstă de 38 de ani, cu o carieră în turism. Sesiunea de smart financial coaching de la BCR a făcut-o să-și schimbe puternic gândirea legată de bani.

Principalele concluzii ale Adrianei Armanu:

1. Fii productivă și fă-ți planuri de viitor, cu atenția îndreptată și către zona financiară.

2. Banul este o energie cu care trebuie să stabilești o relație. Și o relație are nevoie să fie întreținută.

3. Depășește-ți limitele și schimbă-ți mindsetul.

Sfatul Adrianei pentru femeile din România este să-și creeze o relație cu banii lor, una bazată pe respect și seriozitate, pe responsabilitate și acțiuni concrete.

„Muncești, muncești, dar pentru ce?' În vârstă de 38 de ani, Adriana Armanu și-a dus pasiunea pentru călătorii la rang de antreprenoriat. Este pasionată și de spiritualitate, iar acum lucrează să-și reconstruiască încrederea în sine. Adriana simte că are numeroase limitări când vine vorba de bani. De altfel, crede că acesta e un side effect la faptul că nu a urmărit niciodată să facă profit din turism, ci s-a axat pe pasiune. Așa a ajuns să aibă bani puși deoparte în cont, pe care nici nu-i cheltuie, nici nu-i investește. Sunt o „resursă inactivă'.

Prin urmare, Adriana admite că trebuie să-și creeze ceva mai multă disciplină. Să renunțe la fricile pe care le are în general față de gestionarea banilor și să înceapă să investească, să miște banii, să-i transforme în ceva productiv. Muncește atât de mult, spune ea, încât a rămas cumva blocată în prezent.

Recunoaște că nu și-a pus întrebări legate de viitor

„Muncești, muncești, dar pentru ce? Care e scopul final? Care e destinația finală?', s-a întrebat deseori Adriana Armanu.

După sesiunea de financial coaching de la BCR, antreprenoarea și-a dat seama ce trebuie să schimbe la comportamentul ei financiar. Un prim pas este să renunțe la prejudecățile legate de bănci. A crescut cu ideea că un credit la bancă face mai mult rău decât bine, dar a ajuns la concluzia că poate fi, de fapt, o resursă benefică. Iar banca, la rândul ei, poate fi un foarte bun partener cu care se poate ajuta reciproc. Imediat după sesiunea de financial coaching, Adriana și-a contactat reprezentantul contului ei de business de la BCR pentru a stabili un plan concret de disciplinare a finanțelor și a modului de gestionare a banilor.

Să nu ne comportăm cu banii cum ne comportăm cu un vecin de bloc pe care abia îl cunoaștem

Adriana își dorește mult ca relația pe care ea o are cu banii să nu fie una pasivă, astfel ca „pagina despre relația ei cu banii, din povestea ei de viață să nu rămână goală'.

Recomandările Laurei Hexan, specialist în Investiții și Piețe Financiare, BCR: „Diferența dintre cei care au ajuns în punctul dorit și cei care încă nu au ajuns este curajul de a face primul pas în direcția propusă. Ca atare, aș recomanda tuturor să investească. Al doilea lucru este conștientizarea faptului că nimic bun nu se naște peste noapte, așa că atunci când investești, ia-ți un orizont lung; iar al treilea este să-și diversifice portofoliul.'

Ce a învățat de la sesiunea de coaching financiar este că trebuie să avem o relație mai strânsă cu banii noștri, să ne apropiem mai mult de energia lor. Pentru asta, crede ea, trebuie să ne depășim limitările pe care ni le impunem singuri. Toate aceste temeri și blocaje pe care le va avea în viitor și le va alunga cu ajutorul specialiștilor în domeniu și coachingului de carieră, spune antreprenoarea.

Un sondaj BCR arată că majoritatea femeilor cer sfaturi financiare de la familie și prieteni, în proporție de 49%, în timp ce 37% se documentează singure pe internet sau Social Media. Numai 27% poartă această discuție cu un expert în finanțe.

BCR încurajează dialogul financiar, în locul celui comercial, și deschide discuții simple și sincere despre bani cu toți cei interesați. Românii pot beneficia de un diagnostic financiar gratuit în orice sucursală BCR, iar cu ajutorul unei platforme speciale, unice în România, care folosește date și soluții avansate de analiză, experții băncii le pot arăta cum să-și planifice obiectivele de viață și cum să dețină controlul banilor pentru a obține bunăstare pe termen lung.

Astăzi, Adriana se simte deja mai deschisă la abordări și perspective noi. Ea a comparat relația sa cu banii cu interacțiunea pe care o are cu un vecin de bloc pe care abia îl cunoaște, pe care îl salută fugar când trece pe lângă el. Dar dacă se ivește o problemă, tot la el apelează.

Din stagnant în productiv

Adriana Armanu e de părere că nu trebuie să pierdem nicio clipă din vedere perspectivele de viitor atunci când suntem prea concentrați pe prezent. După coachingul de la BCR, și-a pus în cap să se concentreze mai mult și mai des pe tot ce înseamnă investiții și cum se poate folosi de ele pentru a-și construi un viitor mai puternic, schimbându-și flow-ul energiei ei financiare din stagnant în productiv.

În afaceri, dar și în viața personală, contează atenția și disciplina față de cheltuieli, dar și optimizarea costurilor, crede Adriana Armanu. De acum, și-a spus ea, va fi mai atentă cu ce bani cheltuie și se va gândi de două ori înainte să cumpere ceva costisitor, ca să fie sigură că ia cea mai bună decizie.

Antreprenoarea se simte mai deschisă după ce a discutat cu specialiștii în educație financiară la sesiunea de coaching financiar BCR, mai inspirată în ceea ce privește relația ei cu banii și cu banca, o relație pe care o are de mai bine de șapte ani. Adriana e mai energică, spune ea, și mai plină de dorință și motivație pentru a fi stăpână pe finanțele sale și pe viitor.

Inflația și scumpirile din ultimul an au avut o influență puternică asupra finanțelor personale în rândul femeilor: 41% dintre femei afirmă că au resimțit aceste efecte economice, iar 62% dintre ele economisesc sau investesc în prezent mai puțin comparativ cu ultimii 3 – 4 ani, conform unui studiu BCR.

Resursele trebuie folosite, inclusiv cele bancare

Același sondaj arată că mai puțin de jumătate dintre femei economisesc și pun deoparte lunar sume între 100 de lei și 500 de lei. 44% dintre femei își „pun bine' banii cash, acasă, iar 20% dintre participantele la studiu au spus că își investesc economiile într-un fond de pensie sau o asigurare de viață. În același timp, 25% dintre ele nu economisesc și nu investesc.

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial