Adrian Despot – ,,Muzica dezvoltă creativitatea,,

Despot

Pentru că Bach nu impresiona fetele, a trecut la Beatles şi Guns N Roses. Apoi a lăsat chitara clasică şi a făcut carieră cu Viţa de Vie. Next level: albumul «Acustic».

Pedagogia muzicală studiată

Nu cred că aş avea răbdare să predau noţiunile de bază; mi-ar plăcea să intervin în momentul în care limbajul tehnic este deja deprins. Aş fi tentat să predau noţiuni de estetică şi filozofie muzicală. Aici există un gol înfricoşător în pedagogia muzicală. Pe de altă parte, noţiunile de bază reprezintă fundaţia pe care se clădeşte un viitor muzician.

✴ Bach şi chitara clasică

M-am lepădat de el aproape cu ură, pentru că mi se băga pe gât cu forţă, iar eu eram prea mic pentru a-l înţelege, şi l-am redescoperit câţiva ani mai târziu. Mă bucur că nu am avut resentimente. Chitara a evoluat fenomenal în ultimii ani şi toată atenţia mea se îndreapta către artişti contemporani că Andy McKee, Laurence Juber, Antoine Dufour, Erik Mongrain, Jon Gomm.

✴ Youtube – muzică gratis

 Accesul la cantităţi nelimitate de informaţie are două tăişuri. În teorie este benefic, pentru că oricine se poate promova în acest fel. În practică însă, doar numele mari atrag vizualizari şi se pot promova în mediul virtual. Traim într-o epocă digitală în care regulile jocului par total schimbate şi, din pacate, cei mici sunt condamnaţi să rămână mici, iar cei mari vor continua sa crească.

✴ Studiul muzicii

Muzica dezvoltă creativitatea, iar limbajul ei cizelează caracterele. Problema intervine când bucuria nativă a copiilor este retezată de introducerea brutală a noţiunilor teoretice sau de intenţiile exagerate de performanţă ale părinţilor.

Să asculţi cu mintea sau cu sufletul?

Să presupunem că există două moduri de a asculta muzică. Unul este cel activ, practicat de muzicieni, în care fiecare informaţie sonoră trece mai întâi printr-un filtru cognitiv, iar abia apoi prin unul afectiv, si cel pasiv, practicat de amatori, care nu are decât coordonate afective.

Iubesc ascultatul analitic în aceeaşi măsură în care jinduiesc după cel pasiv, atunci când am altceva de făcut. Dar când o melodie necunoscută se aude în fundal, până la urmă, îmi fură toată atenţia.

✴ Albumul «Acustic»…

…reprezintă o pauză de respiraţie în tumultuoasa şi zgomotoasa viaţă a trupei Viţa de Vie. E o pauză de smerenie faţă de muzică, de reflecţie asupra noastră şi a lumii care ne înconjoară şi o întoarcere la elementele naturale, primare.

În plus, prin intermediul lui, am avut ocazia să cântam în locuri inaccesibile până atunci pentru noi şi să ne adresăm unui alt fel de public. Opera Naţională şi Teatrul Naţional din Bucureşti, Filarmonica din Timişoara suntlocaţii de cult ale artei românesti, iar noi am fost prezenţi acolo, cu muzica noastră. Toate concertele au fost sold out, iar experienţa a fost răvăşitoare.

✴ Colaborarea cu Răzvan Suma

Răzvan este un muzician extraordinar şi un prieten pe măsură. A acceptat invitaţia noastră de a colabora înainte de a asculta măcar o secundă din cântecul propus.

Aportul talentului, profesionalismului şi virtuozităţii sale pe albumul nostru «Acustic» sunt de nepreţuit. E unul din cele mai frumoase cadouri pe care le-am primit vreodată. Ne-am simţit atât de bine cântând împreună încât am hotarât că trebuie să repetăm experienţa.

Foto – TV Mania

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete