Acestea sunt câteva dintre riscurile variate ale practicării masajului deep tissue

Masajul terapeutic poate fi de mai multe feluri, iar în această categorie se încadrează și masajul deep tissue, o terapie aplicată țesuturilor în profunzime. Acest tip de masaj poate reprezenta soluția căutată de mulți pacienți pentru probleme precum sindromul tunelului carpian sau tendinita cotului.

Există clar avantaje ale practicării acestui masaj, însă există și anumite riscuri? Care sunt acestea și în ce măsură ți le poți asuma astfel încât să faci un pas înainte spre rezolvarea problemelor pe care le ai printr-un masaj deep tissue?

Ce implică masajul deep tissue?

Masajul cunoscut sub denumirea „deep tissue' este un tip de masaj terapeutic practicat în vederea tratării unor leziuni precum tendinită sau sindromul tunelului carpian, precum și pentru tratarea tensiunii cronice. Deși se aseamănă într-o măsură considerabilă cu masajul clasic, folosindu-se chiar și ulei de masaj, ritmul de realizare a acestuia este unul mai lent, însă se exercită o presiune mai mare asupra zonelor cu probleme, pe acestea insistându-se mai mult. 

Pentru a elibera tensiunea musculară și din țesuturile profunde, terapeutul exercită pacientului aflat pe masa masaj anumite mișcări și aplică presiunea necesară folosindu-se de antebrațe, de coate, de degete, de mâini și chiar de pumni. Toate aceste mișcări și modul de realizare a masajului deep tissue pot duce la apariția unor dureri sau inflamații, fiind restricționate în același timp mișcarea și circulația din țesutul muscular. Această restricție temporară poate duce la apariția unor dureri în zona gâtului, în zona de sus a spatelui, la nivelul picioarelor sau la nivelul umerilor. 

Pentru cine este recomandat masajul deep tissue?

Un astfel de masaj se adresează persoanelor care au dureri specifice musculare sau au nevoie de reabilitare după diverse accidente. Fiind un fel de masaj terapeutic, acesta se adresează celor care suferă de tulburări posturale, de dureri cauzate de sciatică, de diverse inflamații ale țesuturilor musculare sau de dureri cauzate de accidentele sportive. De asemenea, un astfel de masaj este recomandat în procesele de recuperare după cădere sau în caz de tensiune musculară sau spasme ale gambei sau mușchilor gluteali, cvadriceps sau în partea de sus a spatelui. 

Care sunt riscurile asociate masajului deep tissue?

Deși realizat în mod corect de către un terapeut experimentat și bine instruit, acesta putând utiliza diverse accesorii utile, așa cum sunt ventuze silicon, acest tip de masaj implică anumite riscuri despre care este bine să știi dinainte. În cazul în care este exercitată o presiune prea mare asupra corpului pacientului, există chiar și riscul apariției fracturilor. Deși șansele apariției unor fracturi prin exercitarea mișcărilor specifice ale acestui masaj sunt mici, acestea există, mai ales dacă pacientul uită să discute cu terapeutul despre anumite afecțiuni medicale existente, așa cum este cazul osteoporozei. 

Un risc extrem de des întâlnit în terapia prin masaj deep tissue este durerea care poate avea chiar cote ridicate. Deși nu este absolut necesară apariția durerii pentru a spune că masajul este bine realizat, există posibilitatea ca presiunea exercitată de terapeut asupra țesuturilor profunde ale corpului să ducă la apariția unor dureri considerabile. Rigiditatea sau tensiunea resimțite după masaj nu ar trebui să dureze mai mult de una-două zile. Este foarte importantă hidratarea corespunzătoare pentru îndepărtarea toxinelor eliberate în timpul tratamentului și pentru o revenire rapidă, precum și evitarea unei activități fizice chiar și ușoare imediat după ședința de masaj. 

Pentru evitarea unor riscuri nedorite, este recomandat să discuți cu terapeutul despre orice afecțiune medicală pe care o ai, mai ales dacă este vorba despre probleme cu cheagurile de sânge, despre cancer sau despre leziuni deschise provocate de anumite accidente.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial