Abilitățile soft care te califică pentru un job în IT

Trăiești într-un ritm care se schimbă de la o zi la alta, în care tehnologia evoluează atât de rapid, încât nu se știe exact care vor fi cerințele tehnice pentru următoarele joburi. Cum poți face mai ușor o reconversie profesională în domeniul IT dacă nu ai deprins încă abilități tehnice? Dezvoltând abilități soft, precum adaptabilitatea, inteligența emoțională, comunicarea la distanță, colaborarea, managementul stresului.

Potrivit unui raport McKinsey, abilitățile soft sunt în mod progresiv solicitate pe piața muncii și cererea angajatorilor pentru ele va continua să crească. De altfel, conform estimărilor Deloitte, ocupațiile bazate pe abilități soft vor reprezenta cel puțin două treimi din totalul locurilor de muncă până în 2030. Iată cum îți poți asigura un job pentru viitor!

Text: Mihaela Pascari

Deprinde abilități soft la cursurile gratuite în IT

Tot ceea ce trebuie să faci este să te înscrii la cursuri IT, organizate în România de eJobs, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Și apoi să alegi ce curs ți se potrivește. Dacă ești atentă la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, poți alege Cursul de Tester. Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator JavaScript.

Abilități deprinse în timpul cursului de Tester

Vei învăța cum să descoperi defectele website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori. Vei contribui la crearea celor mai tari website-uri.

Abilități deprinse în timpul cursului de Programator JavaScript

Vei învăța cum să creezi pagini web cu ajutorul JavaScript, HTML, CSS, dar și aplicații web.

Informații practice despre cursurile în IT

  • Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
  • Au loc de luni până vineri, între orele 17:00 / 17:30 și 20:00 / 20:30 (ora de începere se stabilește la prima oră de curs)
  • Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
  • Se întâmplă 100% online
  • Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
  • Includ consiliere în carieră

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SILVIU PETRESCU

[email protected]

Adaptabilitatea și reziliența

Kodak a presupus că filmul său va avea întotdeauna un loc în lume, Yahoo a rămas doar pe e-mail, în timp ce Google a deschis calea pentru mai multe căi de comunicare și lucru în echipă.

Toate aceste situații arată că pentru a menține succesul, trebuie să te adaptezi. În această perioadă este important să gestionezi incertitudinea, să-ți adaptezi comportamentul înțelegând provocările și nevoile colegilor tăi. Prin adaptare, rezolvi situațiile mult mai ușor și găsești motivația de a merge mai departe. Iar această abordare te ajută să avansezi în carieră.

Pentru a deprinde aceste abilități, încearcă să-ți lansezi zilnic provocarea de a lucra în circumstanțe și medii nefamiliare.

Inteligență emoțională

Este capacitatea de a percepe, de a reacționa și de a răspunde la emoțiile tale, precum și ale celorlalți. Este imperativ să păstrezi un echilibru al emoțiilor atunci când lucrezi cu oamenii deoarece emoțiile tale îi pot afecta. Managerii caută acei profesioniști care își modelează inteligența emoțională în timp ce primesc critici constructive. În plus, multe studii arată că un EQ ridicat se corelează direct cu satisfacția în muncă.

Rezolvarea într-un mod creativ a problemelor

Gândirea critică și găsirea unei soluții creative pentru o problemă legată de software este probabil principalul motiv pentru care o companie te-ar angaja. Poate părea că rezolvarea problemelor necesită doar o combinație de abilități și experiență. Dar, rezolvarea excelentă a problemelor implică și creativitatea.

Statisticile arată că grupurile care au avut o anumită pregătire în creativitate și rezolvarea problemelor produc cu 350% mai multe idei decât un grup care nu are aceste abilități, iar ideile pe care le produc sunt cu peste 400% mai originale.

Să fii creativă este cheia pentru rezolvarea unei probleme. Cel mai bun mod de a dezvolta creativitatea este să descurajezi orice obstacol. Să-ți permiți să faci greșeli. Să fii încrezătoare în tine și să oferi o perspectivă nouă și oamenilor alături de care lucrezi.

Comunicarea la distanță și colaborarea

Când nu ești fizic aproape de colegi, munca în echipă și comunicarea sunt provocatoare. Dacă sunt neglijate, proiectele sunt compromise și, treptat, dispare și încrederea între colegi. Dar, atunci când este stăpânită, această abilitate de a comunica indiferent de circumstanțe, îți permite să interacționezi eficient și productiv cu ceilalți, indiferent unde se află.

Cheia unei comunicări eficiente este ascultarea. Dezvoltatorii web pot fi adesea în situații în care doar ei știu cum să repare ceva sau de ce ideea altcuiva este imposibilă. De aceea e important să nu respingi imediat gândul acelei persoane. Exersează ascultarea, contactul vizual și asigură-te că explici în detaliu punctul de vedere într-un mod pe care toată lumea îl va înțelege.

Îți poți îmbunătăți comunicarea și colaborarea la distanță, folosind instrumentele și mediile potrivite, precum Slack, Microsoft Teams, Google Meet. Întâlnirile regulate, stabilite pe aceste canale media, contribuie la dezvoltarea abilităților de relaționare.

 Gestionarea stresului

Sănătatea emoțională este un subiect căruia merită să-i acorzi atenție într-o perioadă atât de delicată. Statisticile arată că afecțiunile mintale sunt a treia cauză pentru incapacitatea de muncă în Germania. Cu o incapacitate medie de muncă de 17,3 zile per angajat, Institutul Federal German pentru Securitate și Sănătate în Muncă a estimat un total de 712,2 milioane de zile de incapacitate de muncă în 2019 și pierderi economice de producție la un total de 88 de miliarde de euro. Un motiv în plus pentru a nu neglija problemele emoționale, cauzate de suprasolicitare, stres, epuizare. Pentru a face mai ușor față provocărilor emoționale, cere ajutor de specialitate, practică un sport în mod regulat și dormi suficient.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial