A tăcut pentru totdeauna vocea de la TELEENCICLOPEDIA. Rămas bun Mariana Zaharescu! Mulțumim…

teleenciclopedia

Pentru câteva generații de români, Mariana Zaharescu s-a identificat total și definitiv cu Teleencicopedia, cea mai longevivă emisiune de televiziune de la noi. Vocea ei însă a tăcut definitiv, la vârsta de 87 de ani.

A tăcut pentru totdeauna vocea de la TELEENCICLOPEDIA. Rămas bun Mariana Zaharescu! Mulțumim…

După câtiva ani în care a lucrat pentru Radio, Mariana Zaharescu a câștigat concursul prin care a făcut trecerea către televiziune. Impresionați de tinerețea și de timbrul ei cu totul special, pătrunzator și cald totodată, de dicția ei impecabilă, membrii comisiei în fața cărora a susținut concursul au ales-o fără să stea pe gânduri. Tânăra avea să fie în scurt timp vocea celei mai iubite emisiuni, fiind supranumită chiar 'Vocea de aur'. Mulți dintre noi încă ne amintim inconfundabilul timbru cu care oferea informațiile ce însoțeau imaginile, Teleenciclopedia fiind – cel puțin înainte de 1989 – singura emisiune în care puteam urmări interesante documentare având ca subiect natura, tehnologia, arta, istoria sau sănătatea, printre altele. În vremurile în care internetul nu exista și astfel de informații nu aveau cum să ajungă altfel la noi, serile de sâmbătă, când era difuzată emisiunea, erau așteptate cu cel mai mare interes.

Teleenciclopedia a fost difuzată pentru prima dată în ziua de 22 mai 1965, la ora 20, ideea emisiunii aparținându-i lui Dumitru Udrescu. În afară de Mariana Zaharescu, pentru această producție au mai lucrat, printre alții, Ion Caramitru, Irina Petrescu, Silviu Stănculescu și Florian Pittiș.

TVR1 difuzează emisiunea și în prezent, după 54 de ani, în fiecare sâmbătă la ora 18.45. În toți acești ani melodia de generic a rămas aceeași, devenind emblematică. Este un fragment din „Moment muzical' semnat de compozitorul Nicolae Kirculescu, în interpretarea pianistului Dan Grigore, acompaniat de Orchestra Radio sub bagheta dirijorului Iosif Conta.

Foto: captură YouTube

Citește și:

Andreea Bălan, declarație de dragoste impresionantă pentru soțul ei. George Burcea este, fără îndoială, sufletul ei pereche

Delia, despre copii: „Lumea în care trăim nu-mi place atât de mult'

Celentano din Las Fierbinți: Nu moare nimeni!'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete