9 simptome care pot indica menopauza prematură
Menopauza precoce se referă la începutul ciclului de menopauză la o vârstă mai mică decât media. Aceasta poate afecta femeile în diferite moduri, atât fizic, cât și emoțional. Deși orice femeie poate suferi de menopauză precoce, unele au un risc mai crescut. Simptomele asociate cu aceasta sunt diverse și le poți afla din acest articol.
Ce este menopauza prematură?
Menopauza precoce sau prematură este termenul folosit pentru a descrie oprirea ciclului menstrual al unei femei înainte de vârsta de 40 de ani. [1] Aceasta se diferențiază de menopauza naturală, care apare în mod normal la vârsta de 51 de ani [2]. Menopauza este asociată cu un număr mare de simptome și complicații pe termen lung.
Simptome ale menopauzei precoce
Menopauza precoce se referă la apariția simptomelor caracteristice menopauzei mai devreme decât în mod obișnuit. Iată care sunt potențialele simptome ale acesteia:
1. Reducerea producției de estrogen și progesteron – Acest lucru poate cauza menstruatii neregulate, schimbări ale libidoului sau chiar absența ciclului menstrual. Estrogenul și progesteronul joacă un rol important în reglarea ciclului menstrual și prevenirea ovulației;
2. Creșterea nivelului de FSH – Nivelul crescut al hormonului FSH (foliculostimulator) poate fi un semnal chimic care indică faptul că ovarele nu mai produc suficient estrogen pentru a menține ciclul menstrual regulat. Când estrogenul și progesteronul scad, FSH-ul crește pentru a compensa această scădere. Dacă valorile FSH depășesc limita normală, aceasta poate indica prezența unei menopauze precoce.
3. Scăderea nivelului de prolactină – Prolactina este un alt hormon care joacă un rol important în reglarea ciclului menstrual. O scădere a nivelului acestuia poate duce la menopauza precoce. Deoarece prolactina are o activitate inhibitorie asupra libidoului, o reducere a acesteia poate contribui la alte simptome specifice menopauzei precoce, cum ar fi depresia, anxietatea și schimbări ale dispoziției;
4. Pierderea libidoului sau a dorinței sexuale;
5. Pot avea loc schimbări ale metabolismului, de exemplu, luarea în greutate;
6. Oboseala cronică și problemele de somn sunt, de asemenea, frecvente în această perioadă;
7. Problemele la nivelul pielii pot include apariția acneei, uscarea și ridarea pielii;
8. Schimbările ciclului menstrual pot include apariția menstruației neregulate sau schimbarea cantității de sânge pierdute;
9. Femeile care suferă de menopauza prematură pot observă, de asemenea, o creștere a senzației de cald, mai ales la nivelul fetei, gâtului și pieptului. Acest lucru poate fi însoțit de frecvente stări de transpirație nocturnă sau diurnă inexplicabilă. Aceste simptome fizice pot fi uneori obositoare și extenuante și pot dura ani întregi pentru unele femei.
Pe lângă simptomele imediate, cum ar fi bufeurile și schimbările hormonale, menopauza precoce poate afecta și calitatea vieții femeii pe termen lung. Această poate include o creștere a riscului de dezvoltare a unor afecțiuni, precum osteoporoză, boli cardiovasculare, probleme cognitive și emoționale – toate aceste afecțiuni pot fi agravate dacă menopauza prematură nu este recunoscută și tratată adecvat.
Opțiuni de tratament
Terapia hormonală este o opțiune de tratament importantă pentru femeile care suferă de menopauză precoce. Medicii pot prescrie tratamente hormonale pentru a ameliora simptomele menopauzei precoce și pentru a reduce riscurile de boli asociate cu aceasta.
În plus, există produse de îngrijire disponibile pentru schimbările menopauzale. Astfel de produse pot ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii afectate de menopauză precoce.
În concluzie, este esențial că femeile să fie conștiente de simptomele și semnele menopauzei precoce, precum și de cauzele potențiale ale acesteia. Dacă se suspectează o astfel de problemă, este important ca femeia respectivă să discute cu medicul despre tratament și alte opțiuni disponibile pentru controlul simptomelor și gestionarea oricăror complicații ulterioare.
Sursă de informare:
1. Early and Premature Menopause.' NHS Inform, www.nhsinform.scot/healthy-living/womens-health/later-years-around-50-years-and-over/menopause-and-post-menopause-health/early-and-premature-menopause, accesat la 20 februarie 2023;
2. Gallagher, Grace. Understanding Menopause Skin Changes and What You Can Do.' Healthline, Healthline Media, 18 July 2022, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/menopause-skin-changes, accesat la 20 februarie 2023.