8 metode eficiente prin care te poți proteja de poluarea din marile orașe

8 metode eficiente prin care te poți proteja de poluarea din marile orașe

Poluarea din aer, în special în marile orașe, are efecte imediate asupra organismului nostru: poate provoca tuse seacă, iritații, poate exacerba alergiile, iar pentru persoanele care suferă de afecțiuni cronice, precum astmul, consecințele se resimt și mai puternic. Chiar dacă nu există o soluție prin care să evităm cu totul poluarea, există numeroase metode prin care putem scădea riscurile și ne putem proteja, astfel încât impactul aerului poluat asupra organismului nostru să fie cât mai redus:

Verifică zilnic nivelul de poluare

Cea mai bună metodă prin care poți afla cât de poluat este aerul în zona în care locuiești este să folosești o aplicație precum Airly sau AerLive. Acestea se folosesc de senzori pentru a determina nivelul de particule dăunătoare din aer și pentru a estima un grad al poluării dintr-o anumită zonă. Atunci când observi că nivelul poluării a depășit limitele sigure pentru sănătatea populației, îți poți lua măsuri sporite de protecție. 

Folosește un purificator de aer

Una dintre primele recomandări în caz de poluare este să evităm aerisirea locuinței și să ținem ferestrele închise. Pentru că ne petrecem o bună parte din timp acasă este important să ne asigurăm că aerul din locuință este cât mai curat. Un ionizator aer poate îndepărta cu succes toate particulele nocive, precum polenul, părul de animale, praful, microbii, mucegaiurile, compușii organici volatili sau particulele de monoxid de carbon, igienizând aerul din casa ta. 

Evită să faci sport în aer liber

Atunci când nivelul de poluare este mare este recomandat să eviți activitățile sportive în aer liber, inclusiv plimbările pe afară. În schimb, poți face sport la sala de fitness sau acasă și să limitezi astfel inhalarea unui aer cu potențial toxic. 

Decorează-ți casa cu plante

Unele plante precum Aloe Vera, Chlorophytum sau Iedera sunt recunoscute pentru proprietățile lor de purificare a aerului și pot fi de mare ajutor în orice locuință, reducând nivelul de poluare din casele noastre. Cel mai bine este să le amplasezi în spațiile care nu beneficiază de foarte multă aerisire, în baie sau pe holuri, astfel încât să contribuie la crearea unui aer mai sănătos în casă. 

Evită zonele cu trafic aglomerat

Chiar și atunci când senzorii de aer ne arată că atmosfera de afară este sănătoasă, acest lucru nu este valabil și în zonele cu trafic intens. Aglomerația de mașini poate polua pe o rază de până la 500 de metri, așa că este bine să eviți pe cât posibil să ieși la plimbare prin zonele aglomerate la orele de vârf sau să deschizi geamurile dacă locuiești în apropierea unui bulevard intens circulat. 

Adoptă o dietă bogată în antioxidanți

Antioxidanții sunt o barieră naturală pentru radicalii liberi cauzați de poluare și ne pot ajuta să ne protejăm de efectele nocive ale unui aer poluat. O dietă bogată în antioxidanți, vitamina C, magneziu și acizi grași Omega poate spori imunitatea organismului și poate reduce impactul poluării asupra corpului nostru. 

Evită lumânările și bețișoarele parfumate

Deși au o aromă plăcută, lumânările și bețișoarele parfumate nu fac altceva decât să crească nivelul poluării din locuință. Dacă vrei să parfumezi casa, poți recurge la metode naturale, mult mai sănătoase. Cojile de lămâie sau puțină apă fiartă cu bucăți de mere și un strop de scorțișoară vor împrăștia o aromă plăcută în locuința ta, fără a afecta calitatea aerului din casă. 

Renunță la produsele chimice de curățare

Produsele de curățenie care conțin substanțe chimice grele pot fi o sursă de poluare în locuința ta, așa că este bine să le înlocuiești cu soluții naturale de curățare oricând ai ocazia. Oțetul de mere, sucul de lămâie și bicarbonatul de sodiu pot fi utilizate cu succes pentru a igieniza suprafețele și a le curăța bine. 

Cu cât ții cont mai mult de aceste recomandări, cu atât ai mai multe șanse de a te proteja de poluare și de efectele sale asupra organismului. 

Sursa foto: Pixabay from Pexels

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Alecoair

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial