6 sfaturi utile despre plecarea în vacanță cu automobilul propriu
Plecarea într-o vacanță cu mașina proprie îți oferă confort și multă libertate în ceea ce privește împachetarea bagajelor, dar în același timp poate fi o mișcare care implică unele riscuri. Pentru o astfel de călătorie, trebuie sa te pregătești în prealabil.
Cum știi că poți pleca într-o călătorie de lungă durată cu mașina personală? Există câteva aspecte pe care trebuie sa le iei în considerare pentru siguranța tuturor pasagerilor. Iată 6 sfaturi utile despre plecarea în vacanță cu automobilul propriu.
Asigură-te că toate actele mașinii se află în termenul de valabilitate
Înainte de a pleca cu automobilul într-o călătorie, trebuie să te asiguri că toate actele mașinii se află în termenul de valabilitate:
- Certificatul de înmatriculare
- Cartea de identitate a vehiculului
- Permisul de conducere
- Rovinieta
- Asigurarea RCA.
De asemenea, pentru a îndeplini standardele de siguranță pe care le impune legislația, vehiculul tău are nevoie de o verificare ITP anuală. Asigură-te că este încă validă și efectuată potrivit conformității legale.
Mergi la un service pentru o examinare amănunțită
Pentru a circula în mod sigur și corespunzător pe drumurile publice din țară, înainte de a pleca cu mașina în vacanță, mergi la un service și efectuează o examinare amănunțită. Dacă mașina se află în stare optimă de funcționare, poți pleca în concediul planificat.
Așadar, mecanicul va examina mai multe aspecte ale mașinii:
- Sistemul de frânare
- Plăcuțele și discurile de frână
- Nivelul lichidului de frână
- Uleiul de motor și filtrele
- Anvelopele
- Sistemul de direcție și suspensie
- Sistemul de răcire
- Sistemul de alimentare cu combustibil
- Sistemul electric (bateria, farurile, semnalizatoarele)
- Sistemul de evacuare
- Nivelul lichidelor (de parbriz, transmisie, servodirectie).
Adaugă o cantitate minimă de bagaje
Atunci când începi împachetarea bagajelor, încearcă să te limitezi la câteva genți. Nu supraaglomera mașina, deoarece poate afecta funcționalitatea corespunzătoare a acesteia (stabilitatea, eficiența frânării), reduce din confortul pasagerilor și crește consumul de combustibil.
Împachetează lucrurile utilizând saci de compresie sau prin metoda rulării și adaugă-le în genți moi, pentru a le putea presa în portbagaj. Astfel, te vei putea încadra în spațiul de care dispune mașina.
Dotează mașina cu echipamentele de siguranță necesare
În portbagajul mașinii trebuie să ai mereu cu tine un echipament de siguranță pentru a fi pregătit în cazul unor posibile accidente și pentru a respecta regulile pe care le impune legislația.
Printre acestea se numără: triunghiul reflectorizant, trusa de prim ajutor și extinctorul. Dacă le aveai deja, asigură-te că se află în stare funcțională bună. Verifică de asemenea, și funcționalitatea centurilor de siguranță înainte să pleci la drum.
Reglează scaunele în mod corespunzător
În timpul călătoriilor de lungă durată, scaunul șoferului trebuie reglat astfel încât să nu-i afecteze sănătatea. De asemenea, pe această cale, poți preveni accidentările grave provocate de un posibil accident.
Așadar, scaunul trebuie pozitionat aproape de volan, pentru a putea să apeși pedalele fără a întinde complet piciorul și ridicat astfel încât să poți vizualiza clar drumul și tabloul bordului. În ceea ce privește spătarul, înclină-l la aproximativ 100-110 grade, oferindu-i astfel spatelui suportul necesar și reglează tetiera la nivelul vârfului capului.
Efectuează pauze regulate în timpul călătoriei
În cadrul unei călătorii de lungă durată, trebuie să faci pauze scurte, dar regulate (la fiecare două ore) pentru a menține siguranța și confortul tuturor pasagerilor.
Astfel, poți preveni oboseala, îmbunătățești circulația sanguină, dezmorțești mușchii și articulațiile corpului, reduci disconfortul creat de statul mult în șezut și ai posibilitatea de a verifica starea de funcționalitate a mașinii.
În concluzie, plecarea într-o excursie cu mașina necesită să iei măsuri de precauție asupra siguranței și sănătății tuturor pasagerilor. Următoarea dată când urmează să pleci în concediu cu vehiculul propriu, aplică sfaturile din acest articol care îți pot fi utile.
Sursă foto: Shutterstock