6 elemente importante care influențează calitatea somnului
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/5NzOfwXoH88
Somnul reprezintă perioada de timp în care corpul, dar și mintea, se eliberează de stresul de peste zi. Somnul poate fi, însă, influențat de o serie de factori, iar calitatea acestuia poate scădea sau crește în funcție de aceștia. Iată care sunt aspectele aflate în strânsă legătură cu somnul tău și ce ar trebui să faci dacă vrei să ai parte de odihnă.
Salteaua potrivită poate reduce durerile de spate
O saltea aleasă în mod corect îți poate oferi un somn odihnitor și o relaxare care să te ajute să începi fiecare zi plin de vitalitate. Dacă ai nevoie de o susținere eficientă la nivel cervical și lombar, comandă o saltea cu arcuri de la MatHaus; dacă vrei un pat în care să te afunzi efectiv, poți opta pentru o saltea din spumă cu memorie.
Ar trebui să ai în vedere la alegerea saltelei și specificațiile medicale. Dacă suferi de afecțiuni la nivelul spatelui, este recomandat să nu alegi saltele cu un nivel foarte mic de fermitate. Din contră, optează pentru saltele cu fermitate ridicată care să îți susțină greutatea corporală cât mai bine.
Pernele oferă suport în zona gâtului
Atunci când capul nu este așezat într-o poziție odihnitoare, te poți trezi cu dureri de cap sau de gât. Pentru a evita aceste situații, este recomandat să alegi pernele potrivite pentru tine. Alegerea pernelor se face la fel ca în cazul saltelelor. Cu cât nivelul de fermitate este mai mare, cu atât capul va fi mai bine susținut.
Întunericul stimulează producția de melatonină
Ritmul circadian al fiecăruia divizează ziua de noapte și întunericul de lumină. În consecință, atunci când este întuneric, creierul știe că este perioada de odihnă și „comandă' organismului starea de repaus.
Fă întuneric în cameră cu ajutorul unor draperii și stinge luminile. Vei vedea că vei adormi mai repede grație producerii de melatonină, iar somnul va fi mai „dulce și mai odihnitor.
Aerisirea camerei stimulează pofta de somn
Specialiștii afirmă faptul că în camera de dormit nu ar trebui să avem mai mult de 19-20 de grade. Practic, organismul simte diferența de temperatură și se pregătește pentru odihnă. De aceea, înainte de somn, cel mai indicat ar fi să aerisești foarte bine camera și să lași temperatura să scadă până la valoarea optimă.
Pentru a-ți ajuta corpul să simtă mai repede diferența de temperatură, poți face un duș înainte de somn. Corpul va ști astfel că îl pregătești pentru repaus, iar somnul va fi mai odihnitor.
Așternuturile din materiale naturale te ajută să dormi mai bine
Dacă îți place senzația de pat curat, proaspăt și primitor, poți să folosești lenjerii de pat din materiale naturale. Acestea vor absorbi transpirația din timpul nopții și te vor ajuta să te odihnești eficient.
Același lucru se aplică și în cazul pilotei, deoarece aceasta va trebui să îți acopere corpul și să te protejeze de temperaturi prea scăzute.
Un ceai cald are efect liniștitor
Nu întâmplător se recomandă consumarea unui ceai cald sau a unui pahar cu lapte cald înainte de culcare. Aceste băuturi calde și liniștitoare te pregătesc de somn, spre deosebire de cafea, pe care ar trebui să o consumi cu minim 7-8 ore înainte de culcare.
Aceste elemente influențează somnul sub toate aspectele sale, așadar ar trebui să te îngrijești de modul în care te pregătești pentru odihnă. Alege o saltea calitativă, perne și așternuturi, pregătește-ți un ceai și aerisește camera și oferă-i astfel corpului tău posibilitatea de a se reface pentru o nouă zi.