6 competențe esențiale pentru copilul tău care nu se predau la școală

O educație completă ar trebui să includă și învățarea competențelor pe care cei mici le vor putea folosi pe întrega perioadă a vieții de adult. Pentru a fi o persoană împlinită și de succes, oricine are nevoie să știe cum să navigheze printre relații și responsabilități. Chiar dacă școala este un mediu excelent deoarece îi învață pe copii multe lucruri utile, adevărul este că sistemul actual de învățământ nu predă și competențele pentru a reuși în viață și a prospera în general, cum ar fi: negocierea, gândirea logică, reziliența, educația financiară și investițiile, empatia, comunicarea etc. Pe lângă cunoașterea lor, trebuie foarte bine însușit și modul de aplicare al acestor competențe din lumea reală.

În general, termenul de competență este de obicei folosit pentru a defini oricare dintre abilitățile necesare pentru a face față bine și eficient provocărilor vieții. Susținerea copiilor atunci când se confruntă cu provocări mari și dezvoltarea competențelor de care vor avea nevoie în viitor, reprezintă o sarcină semnificativă pentru părinți și pentru educatori. De exemplu, pentru dezvoltarea comunicării, una dintre competențele esențiale, se recomandă parcurgerea unor teste de literație pentru clasele 1-8. Competențele de literație au un rol crucial în viața unei persoane, ajutând la dezvoltarea capacităților de reflecție și exprimare, de gândire critică și empatie, asigurând integrarea și participarea în societate la componentele vieții.

Copiii încep să-și construiască abilități de viață încă de la naștere, fiecare nouă etapă de dezvoltare punând bazele următoarei. Pe măsură ce cresc și încep educația formală, pe lângă învățarea modului în care trebuie să relaționeze cu ceilalți sau cum să rezolve probleme, copiii învață cititul, scrisul și aritmetica. Dar care sunt celelalte competențe pe care trebuie să le cunoască copiii?

În 1999, Organizația Mondială a Sănătății a identificat șase domenii cheie ale competențelor sau abilităților de viață. 

  1. Competențe de comunicare și interpersonale. Acestea includ competențele necesare pentru a comunica și lucra cu alte persoane și, mai ales, pentru a transmite mesaje în scris și verbal.
  2. Competențe de luare a deciziilor și rezolvarea problemelor. Se referă la competențele necesare pentru a înțelege problemele, a găsi soluții la ele, singur sau împreună cu alții, iar apoi deciderea măsurilor potrivite pentru a le rezolva. 
  3. Gândirea creativă și gândirea critică. Sunt incluse capacitatea de a gândi în modul diferite și neobișnuite despre diverse probleme și de găsi soluții noi pentru ele. Simultant, este descrisă capacitatea de a evalua cu atenție informațiile și de a înțelege relevanța acestora. 
  4. Conștiința de sine și empatia. Sunt două competențe cheie ale inteligenței emoționale. Cu ajutorul lor te poți descrie pe tine însuți și poți avea sentimente pentru alte persoane, ca și când ai fi trecut chiar tu prin experiențele lor. 
  5. Asertivitatea și autocontrolul. Se referă la abilitățile necesare pentru a-ți păstra calmul în situații dificile, dar și abilitatea de a te menține lucid în fața provocărilor importante. 
  6. Reziliența sau competența de a face față problemelor. Această abilitate descrie capacitatea de a-ți reveni după eșecuri și de a le trata ca oportunități de învățare sau pur și simplu ca niște experiențe. 

Școala este locul în care copiii petrec mult timp în cea mai importantă perioadă de dezvoltare a lor. Cu toate acestea, în ciuda faptului că ei vor dobândi o mulțime de cunoștințe, adesea intră în viața de adult complet nepregătiți. Cel mai probabil, deoarece multe dintre competențele esențiale în viață, nu sunt niciodată predatele la școală. Și, dacă părinții nu sunt la rândul lor familiarizați cu acest subiect sau dacă cei mici nu au șansa unor cursuri suplimentare de dezvoltare personală, își vor petrece întreaga viață fără a dezvolta competențele respective și fără a beneficia de ele. 

sursa foto: https://www.piqsels.com/

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial