5 sfaturi despre cum să faci cumpărăturile în mod eficient
Cumpărăturile ajută la satisfacerea propriilor nevoi și preferințe. Achiziționarea alimentelor, a produselor de igienă și de îngrijire a corpului sunt indispensabile, iar alegerea cu grijă a acestora contribuie la îmbunătățirea calității vieții.
Deși poate părea o activitate stresantă, deoarece îți diminuează timpul și banii, există câteva trucuri care te pot ajuta să efectuezi cumpărăturile în mod rapid și eficient din punct de vedere financiar. Iată 5 sfaturi care îți pot fi utile.
Efectuează o listă de cumpărături
Înainte de a pleca la cumpărături, gândește-te la câteva preparate pe care ai vrea să le mănânci în următoarele două sau trei săptămâni. Acest lucru te va ajuta să previi risipa alimentară și să fii mai organizat.
De exemplu, dacă în perioada respectivă ți-ar plăcea să încerci câteva retete cu carne de miel, caută ce ingrediente ai nevoie și estimează cantitatea de carne necesară pentru fiecare preparat. Astfel, efectuezi o listă de cumpărături prin intermediul căreia vei putea să achiziționezi doar alimentele necesare.
Mănâncă consistent înainte de a merge la cumpărături
Cumpărăturile pot fi simple și de scurtă durată, dacă stabilești înainte un anumit plan alimentar. Însă, anumite aspecte te pot face să recurgi la cumpărarea diverselor alimente de care nu ai nevoie și care nu sunt benefice organismului.
Cu alte cuvinte, dacă pleci la cumpărături înfometat, vei fi tentat să cumperi mai multe produse decât ai stabilit inițial. Pentru a preveni acest lucru, mănâncă ceva consistent înainte de a merge la cumpărături. Pe această cale, nu vei simți nevoia să achiziționezi anumite bombe calorice, deoarece stomacul tău va fi deja plin.
Verifică ofertele promoționale
Printre strategiile de marketing utilizate de către supermarketuri se află adăugarea anumitor promoții care îi ajută să stimuleze vânzările și să reducă stocurile. Aceste oferte promoționale pot fi și în avantajul tău, în calitate de cumpărător, atunci când te folosești de ele în mod responsabil.
De exemplu, dacă vrei să cumperi cereale cu fulgi de porumb pentru micul dejun, verifică și alte branduri decât cele pe care le achiziționezi de obicei, deoarece s-ar putea să găsești un produs similar cu o promoție avantajoasă.
O altă promoție care ar putea să fie în avantajul tău este cea de tipul 2+1 gratis. Așadar, dacă găsești un produs cu această ofertă pe care îl utilizezi frecvent, atunci poate fi benefică pentru tine.
Cumpără legumele și fructele din piață
Consumarea de legume și fructe este benefică pentru sănătatea organismului, însă acestea își pierd din proprietăți dacă sunt expuse la anumite tratamente chimice. În supermarketuri, ele pot fi tratate pentru a le prelungi durata de viață și a putea rezista în urma procesului de transportare.
Optează pentru achiziționarea lor din piață, deoarece sunt mult mai proaspete și au de cele mai multe ori o calitate superioară. De asemenea, ai șanse mari să le găsești pe cele cultivate în mod natural, direct de la producător.
Achiziționează anumite produse în cantități mari
Atunci când mergi la cumpărături, estimează câte săptămâni vrei să-ți ajungă produsele cumpărate, pentru a ști volumul achizițiilor din ziua respectivă. Dacă ai stabilit să mergi o dată la trei săptămâni și în rest doar să mai cumperi anumite alimente (pâine, apă), achiziționează în cantități mari produsele care au rezistență îndelungată.
Printre acestea se numără: alimentele neperisabile (paste, ouă, condimente, orez, conserve, sare etc.), cele congelate (carne, pește, fructe și legume), anumite borcane (miere, gem, sosuri, unt de arahide etc.), produse pentru îngrijirea casei, pentru igienă și îngrijirea corpului.
În concluzie, efectuarea cumpărăturilor în mod eficient are la bază redactarea unei liste cu produse necesare și stabilirea unui plan alimentar, astfel încât să ai în vedere doar achiziționarea lucrurilor necesare. Aplică sfaturile din acest articol care îți pot fi utile.
Sursă foto: Shutterstock