5 scenarii de luat în calcul dacă nu ai primit nicio ofertă de job în IT

Dacă nu ești invitată la interviuri, ar fi bine să mai arunci un ochi pe documentele pe care le folosești pentru a aplica. Asigură-te că CV-ul tău are un format modern și conține experiență de lucru relevantă pentru jobul la care aplici.

Ce faci însă dacă reușești totuși să ajungi la interviuri, dar nu izbutești să depășești această etapă? În afară de un CV neadaptat jobului, mai sunt și alte lucruri care îți mai pot sabota șansele de a obține cât mai curând un prim job în IT. Le analizăm pe fiecare în parte în rândurile de mai jos!

Text: Mihaela Pascari

Nu dai dovadă de pasiune când ajungi fața în față cu un recrutor

Angajatorii pot simți dacă entuziasmul pentru o poziție lipsește. Abilitățile pot fi dobândite, dar angajatorii își doresc să vadă pasiune atunci când iau în considerare un candidat. Transmite cât de atractivă ți se pare respectiva poziție în scrisoarea de intenție și în timpul interviului inițial. Când aplici pentru un loc de muncă, citește-i cu atenție descrierea și cercetează compania. Fă o listă cu toate detaliile care te fac să-ți dorești să lucrezi acolo și asigură-te că explici de ce-ți place IT-ul și cum activitatea ta ar putea fi benefică pentru misiunea și obiectivele companiei.

Nu ți-ai antrenat suficient abilitățile de comunicare la un interviu

Dacă ai ajuns la etapa de interviu în procesul de aplicare, felicitări! Dar dacă mai multe interviuri nu conduc la nicio ofertă de job, poate e cazul să-ți revizuiești un pic abilitățile de comunicare. Poți exersa împreună cu prietenii, membrii din familie sau chiar cu foști colegi de job. Toate aceste persoane ar putea să-ți ofere sfaturi pertinente despre ce faci corect și unde e loc de mai bine. Dacă ai un mentor în carieră sau un fost șef cu care te înțelegi bine, poți vorbi cu ei pentru a face o simulare de interviu. O altă idee demnă de luat în calcul pentru a-ți spori șansele este coaching-ul online. De la un specialist vei obține negreșit un feedback constructiv și practic. Cum multe interviuri se desfășoară online în aceste zile, e recomandat să te pregătești și pentru un interviu video. Astfel îți vei crește șansele de reușită.

Nu ai așteptări salariale în conformitate cu nivelul pieței

Mai ales la început de drum, pe un teritoriu complet nou, e important să fii flexibil cu așteptările salariale și cu beneficiile pe care ți le dorești. Participarea la un interviu cu o listă de cerințe care nu pot fi negociate poate constitui un semnal de alarmă pentru angajatori. Ce poți să faci? Întocmește o listă a beneficiilor de care ai nevoie neapărat, cum ar fi asigurarea de sănătate. Apoi, fă o listă suplimentară de beneficii care ar fi ideale, dar negociabile. La interviu explică-ți nevoile, dar dă dovadă și de flexibilitate.

Nu te-ai numărat printre cei mai potriviți candidați

Din păcate, nu vei învinge întotdeauna competiția. Acest lucru nu înseamnă neapărat că nu ai fost bun pentru respectivul loc de muncă, ci doar că altcineva s-a potrivit mai bine. Indiferent dacă abilitățile și experiența lor au fost mai potrivite, sau pur și simplu au avut acea scânteie care ție ți-a lipsit, unii candidați sunt imposibil de învins.

Și având în vedere că mulți angajatori publică în prealabil posturi vacante și intern, există șansa ca aceștia să aibă deja pe cineva în minte înainte de a te întâlni. Dar, înainte de a începe să te îndoiești de propriile abilități, nu uita: a nu fi ales nu înseamnă că nu ești bun în ceea ce faci. Înseamnă doar că altcineva era locul potrivit la momentul potrivit. Păstrează-ți optimismul și încearcă să înveți ce poți din această experiență. În acest fel, îți vei crește șansele de a fi candidatul potrivit data viitoare.

Nu ai niciun studiu de specialitate în domeniu

Sunt multe persoane care studiază pe cont propriu pentru a obține un prim loc de muncă în IT, dar asta nu înseamnă că un curs nu-ți poate facilita întregul proces. Plus că el poate fi trecut la CV și poate reprezenta un plus în ochii recrutorilor. Ai o gândire logică, înclinație spre design, precum și atenție la detalii? Nu lăsa aceste aptitudini nevalorificate! Ai și un start bun pentru a-ți face o calificare în JavaScript sau în QA. Trebuie doar să urmezi cursuri gratuite în IT, puse la dispoziție de eJobs prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

La aceste cursuri de IT se poate înscrie orice persoană care bifează următoarele puncte:

  • Are domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București)
  • Are o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • Este angajată, cu contract de muncă, PFA, Întreprindere Individuală
  • A absolvit cel puțin 8 clase

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe

ID proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Contact:

SILVIU PETRESCU

[email protected]

0729.729.843

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Cariera