5 lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a-ți renova locuința
Ești gata să-ți renovezi locuința? Iată ce ar fi bine să știi și să faci înainte de a te apuca de lucrările propriu-zise.
Renovarea casei poate fi un proces transformator și plin de satisfacții atunci când este făcut corect. Indiferent dacă înnoieşti bucătăria, refaci baia sau modernizezi camera de zi, renovarea este o aventură. Dar, ca toate aventurile, există o mulțime de lucruri care ar putea să nu meargă așa cum te aștepți. De la materiale defecte și întârzieri neprevăzute la cheltuieli ascunse, renovarea casei tale se poate transforma în cel mai stresant eveniment din viața ta. Însă, dacă vrei ca tot procesul să decurgă lin, fără prea multe schimbări și impedimente, ar trebui să iei în considerare următoarele lucruri ce ți-ar putea fi de mare folos.
Realizează proiectul de design
Încearcă să creezi o direcție de design detaliată după care să construiești un plan de acțiune. Nu-ți face griji pentru lipsa de experiență, există aplicații și programe care te pot ajuta în acest sens. În plus, nu e nevoie să faci designul casei ca un profesionist, ci doar să trasezi direcțiile și ideile. De asemenea, notează tot ce vrei să includă renovarea: dacă e nevoie de modificări structurale, cum ar fi reconfigurarea spațiului, dărâmarea pereților sau mutarea cablurilor, înlocuirea instalațiilor sanitare sau electrice. Pune pe hârtie ordinea pașilor și încearcă să descoperi toate detaliile, nu doar imaginea de ansamblu.
Stabilește bugetul
Odată ce ți-ai clarificat ce anume vrei să faci, e timpul să te ocupi de buget. Poți obține o estimare cu privire la costurile proiectului vizitând mai multe magazine de specialitate sau cerând oferte de la furnizori și arhitecți. Dacă alegi prima variantă, trebuie să ții cont de costurile care se vor adăuga materialelor, și anume manopera și situațiile imprevizibile care ar putea apărea. De asemenea, nu te opri la prima ofertă. E indicat să discuți cu cel puțin trei firme sau meșteri pentru a putea compara prețurile și a vedea oferta care-ți convine cel mai mult. Aici vorbim nu doar de preț, ci și de timpul de execuție și de pretențiile constructorilor. Un alt aspect important pe care ar trebui să-l iei în considerare atunci când realizezi bugetul este surplusul ce poate apărea. Pentru că, da, în procesul de renovare pot apărea și situații neprevăzute care duc la cheltuieli suplimentare. Dacă, după toate acestea, nu ți se pare că te încadrezi în banii de care dispui, poți lua în considerare să apelezi la un credit de nevoi personale. Un calculator de credit pentru nevoi personale poate fi soluția cea mai la îndemână pentru a vedea dacă te încadrezi la un astfel de credit sau dacă îți convin ratele.
Setează un timp realistic de durată a lucrărilor
După cum probabil ai mai auzit, renovările durează, de cele mai multe ori, mai mult timp decât te-ai fi așteptat. De aceea, e important să fii realistă atunci când îți propui un anumit timp de execuție. E bine să iei în calcul situațiile neprevăzute ce pot apărea, precum lipsa unor materiale, dar și timpul pe care meșterii și-l dedică proiectului tău. Așa că, în loc de o lună, spre exemplu, setează-ți încă două săptămâni în plus.
Interesează-te dacă ai nevoie de anumite aprobări
Pentru unele renovări care includ, spre exemplu, mutarea pereților sau construirea unora noi, e nevoie de câteva aprobări de la primărie. De aceea, ar fi bine dacă te-ai interesa din timp de aceste aspecte pentru a nu avea surprize neplăcute pe parcursul procesului de renovare.
Contactează o echipă de profesioniști
După ce ai parcurs etapele de mai sus, e timpul să alegi o echipă de profesioniști. Mare atenție la alegerea făcută. Cere recomandări de la alți clienți și, cel mai important, semnează un contract în care să fie specificate toate detaliile legate de procesul de renovare.
În concluzie, pentru ca renovarea să nu se transforme într-un proces dificil, ține cont de toate lucrurile specificate mai sus și fii atentă la toate detaliile.
Sursă foto: freepik.com
(P) Material publicitar realizat de Iprospect