5 lucruri despre saturația de oxigen pe care trebuie să le știi

Pentru ca procesele organice să se desfășoare în condiții optime, sângele trebuie să transporte suficient oxigen în celule. Atunci când saturația de oxigen coboară sub limitele considerate ca fiind normale, pacientul se confruntă cu o serie de simptome specifice. 

Acest articol acoperă informațiile de bază despre ce este saturația de oxigen, care sunt valorile normale ale acestui parametru, cum se poate determina în timp real nivelul său, care sunt simptomele unei saturații reduse și cum se poate preveni acest scenariu. 

1. Ce este saturația de oxigen?

Saturația de oxigen (SpO2) este un indicator al cantității de oxihemoglobină pe care organismul o produce, responsabilă pentru fluxul de oxigen celular. Este exprimată prin reprezentarea simultană a doi parametri esențiali în stabilirea nivelului de saturație a oxigenului: 

  • Saturația de oxigen în sângele arterial – SaO2
  • Saturația de oxigen în sângele venos – SvO2 

Saturația de oxigen este vitală pentru a stabili conținutul de oxigen din sânge, dar și dinamica procesului de livrare a oxigenului către țesuturi și organe vitale. Atunci când sunt identificate valori sub limitele considerate ca fiind normale, funcțiile organice sunt afectate. 

2. Care sunt valorile optime ale saturației de oxigen?

Pentru că acum știi ce este saturatia de oxigen, află că valoarea sa ideală este de 100%.  Dacă există fluctuații, saturația nu ar trebui să scadă sub 95%. În cazul în care acest lucru se întâmplă, iar valoarea sa coboară sub această limită, înseamnă că organele nu mai sunt oxigenate corespunzător (hipoxemie – nivelul scăzut al saturației de oxigen). 

În aceste condiții, starea de sănătate a persoanei respective trebuie să fie sub atenta monitorizare a unui medic specialist, deoarece o scădere sub pragul de 90% poate cauza decesul pacientului, în lipsa unui sprijin medical în regim de urgență (ce poate include chiar și ventilația mecanică). 

3. Cum se determină nivelul acesteia?

Procedura prin care se stabilește valoarea saturației de oxigen (SpO2) se numește pulsioximetrie. Cu ajutorul unui senzor de înaltă precizie, este stabilită valoarea de oxigen prezentă în sânge, la momentul efectuării acestei măsurători. 

Procedura are un caracter non-invaziv și poate fi realizată la recomandarea medicului specialist, pentru a se determina dacă există un risc real pentru sănătatea pacientului. De asemenea, există un aparat special pentru măsurarea autonomă a saturației de oxigen (pentru uzul casnic), ce poartă denumirea de pulsioxiometru (vezi imaginea de mai sus)

În cazul în care valorile de pe afișajul pulsioxiometrului arată valori mai mici de 90-95%, se recomandă apelarea numărului unic 112, aceasta fiind considerată o urgență medicală.

4. Cum se poate manifesta saturația de oxigen scăzută?

Atunci când valorile acestui parametru scad sub limitele critice prezentate anterior, persoana în cauză se poate confrunta cu anumite simptome specifice, precum: 

  • probleme de respirație; 
  • dureri de cap și confuzie; 
  • bătăi de inimă rapide; 
  • dureri în piept. 

Dacă nivelul saturației de oxigen continuă să fie unul redus, persoana în cauză se poate confrunta cu manifestările cianozei: decolorarea pielii, a unghiilor și sensibilizarea membranei mucoase. Cianoza este, de asemenea, o urgență medicală și poate duce la insuficiență respiratorie. Această problemă poate cauza decesul pacientului. 

5. Ce se poate face în privința saturației de oxigen reduse?

Pentru a preveni sau a reduce riscul de a dezvolta hipoxemie, se recomandă vizitele cu regularitate la cabinetul medicul specialist, pentru efectuarea controalelor de rutină. Astfel, expertul poate depista la timp manifestările acestei afecțiuni, înainte de o posibilă agravare.

Specialistul îți mai poate recomanda: 

  • renunțarea la fumat – acest viciu poate cauza deteriorarea plămânilor, determinând un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni pulmonare; 
  • menținerea unei igiene adecvate – prin aceasta măsură, se minimizează riscul de expunere la anumiți agenți patogeni, responsabili pentru dezvoltarea infecțiilor respiratorii sau a pneumoniei; 
  • abordarea unui stil de viață sănătos – construirea unei diete optime (conform recomandărilor medicului nutriționist), integrarea sportului în programul săptămânal, reducerea stresului etc 

Scăderea saturației de oxigen sub limitele normale reprezintă o urgență medicală, ce poate cauza chiar și decesul pacientului. Suportul medical este esențial pentru monitorizarea evoluției acestei patologii, iar sfatul expertului poate oferi informații esențiale pentru a preveni, sau a reduce, manifestările hipoxemiei.

Acest articol este are un caracter strict informativ, ce nu înlocuiește consultul de specialitate! Dacă te confrunți cu simptome specifice scăderii saturației de oxigen, solicită ajutorul cât mai repede posibil!

REFERINTE:

Holland, Kimberly. Blood Oxygen Levels: What Is a Normal Level?' Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/normal-blood-oxygen-level. Medically reviewed April 29, 2022. Accessed October 21, 2022 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial