5 lucruri de care să ții cont înainte și după ce cumperi o mașină
În momentul în care îți cumperi o mașină, știi din start că aceasta nu este o investiție, ci o cheltuială. Pe lângă banii pe care îi dai pentru achiziționarea acesteia, vor mai exista și alte costuri suplimentare. Totuși, de cele mai multe ori, mașina este o necesitate și o modalitate de a-ți ușura viața, mai ales atunci când locuiești departe de muncă, când mergi la cumpărături sau în călătorii.
În funcție de preferințele tale și de modul în care vei utiliza mașina, poți alege mai ușor modelul dorit. De aceea, îți oferim câteva lucruri de care poți ține cont în momentul în care alegi să îți cumperi o mașină.
1. Stabilește un buget realist pentru achiziționarea ei, în care să incluzi și un fond de rezervă
Mai întâi, este foarte important să achiziționezi o mașină pe care să ți-o permiți. Astfel, stabilește un buget realist înainte de a o cumpăra. Pe lângă acel buget, include și un fond de rezervă la care să apelezi atunci când vor apărea și alte cheltuieli legate de taxe, întreținerea propriu-zisă a mașinii, costurile combustibilului, reparații etc.
2. Pune la punct toate detaliile care țin de siguranța ta și a mașinii
Apoi, un alt pas esențial este o asigurare auto, astfel încât atât tu, ca proprietar, cât și mașina, să beneficiați de protecție în cazul unor daune sau situații imprevizibile. Prin intermediul unei asigurări ai o gamă largă de beneficii, cum ar fi acoperirea anumitor cheltuieli în cazul unui accident.
Totodată, pune la punct și detaliile precum înmatricularea acesteia, asigurându-te astfel că mașina este înregistrată corect și că deții toate actele necesare.
3. Întreține și verifică în mod regulat mașina
Pentru o bună funcționare a mașinii și pentru a o folosi pentru o perioadă cât mai lungă, du-o regulat în service, fă-i mentenanța necesară, respectă intervalul recomandat pentru schimbarea uleiului, a lichidului de frână, a celui de transmisie și de răcire.
De asemenea, verifică în mod constant bateria mașinii și bornele, astfel încât să fie în permanență curate. În sezonul cald, examinează starea sistemului de răcire, ca acesta să funcționeze într-un mod corespunzător. Este util să păstrezi și manualul de utilizare al mașinii, fiindcă în cadrul acestuia găsești informațiile necesare în legătură cu mentenanța mașinii, precum și cu specificațiile acesteia.
4. Monitorizează constant starea anvelopelor
Starea anvelopelor este un alt aspect de care ar fi indicat să ții cont odată ce îți cumperi mașina, pentru că acestea contribuie la siguranța pe care o ai atunci când te afli în autoturism. Verifică presiunea anvelopelor constant, înlocuiește-le pe cele de vară cu cele de iarnă la momentul potrivit și achiziționează altele atunci când sunt prea uzate, au crăpături sau denivelări.
5. Dotează mașina cu un echipament de urgență
Pe lângă lucrurile menționate mai sus, în portbagajul tău trebuie să se afle mereu o roată de rezervă și un echipament de urgență, care să conțină un cric, chei pentru a scoate roțile, triunghiuri reflectorizante, un set de prim ajutor (bandaje, pansamente sterile, dezinfectant, foarfece), furtun pentru umflat roțile, compresor, un extinctor de mici dimensiuni.
Așadar, a-ți cumpăra o mașină presupune o cheltuială, fiindcă, în afară de prețul cu care o achiziționezi, ai nevoie de un fond de rezervă pe care să îl folosești pentru eventualele taxe, pentru asigurarea mașinii, întreținerea acesteia, combustibil etc. Asigură-te că îți menții în permanență mașina într-o stare bună, că o duci regulat la service și că schimbi anvelopele de fiecare dată când este cazul, astfel încât să beneficiezi de siguranță atunci când te afli pe drum și să poți să te bucuri de automobil cât mai mult timp.
Sursă foto: Pexels.com