Sarcina este o perioadă specială în viața oricărei femei: simplul gând că în interiorul tău se naște o nouă viață este copleșitor! Pentru ca lucrurile să decurgă lin și fără evenimente, monitorizarea sarcinii de către medicul specialist este obligatorie. Instrumentele folosite de acesta sunt investigațiile medicale, și iată care sunt cele recomandate de obstetrician!
Atunci când se vorbește despre investigații imagistice în sarcină, medicul se referă la ceea ce se numește morfologie fetală și ecografie de sarcină.
Prima ecografie recomandată este cea de confirmare a sarcinii, efectuată, în general, începând cu săptămâna șase. Scopul acesteia este să confirme că există o sarcină intrauterină cu un fetus viu [1].
Morfologia fetală este o ecografie detaliată, care permite vizualizarea organelor interne ale viitorului bebeluș, efectuarea unor măsurători relevante pentru dezvoltarea acestuia și identificarea precoce a unor eventuale probleme:
Analizele de sânge se efectuează în mai multe momente, în perioada sarcinii, lista acestora fiind actualizată în funcție de rezultatele obținute anterior și de factorii de risc ai gravidei. Ele includ:
Sumarul de urină și urocultura au rolul de a identifica, precoce, orice infecție urinară. De asemenea, ele permit (alături de parametrii biochimici uree și creatinină) evaluarea funcției renale.
Infecțiile urinare sunt o problemă frecventă în cazul gravidelor, din motive care țin de anatomia locală, de scăderea firească a imunității în perioada sarcinii și de stilul de viață (consum insuficient de lichide, lenjerie din materiale sintetice etc). Din păcate, ele pot evolua subclinic (fără simptome foarte evidente și deranjante) și pot determina complicații, mergând până la avort spontan, prin urmare este important screening-ul periodic [6].
Evaluarea clinică a gravidei este efectuată, fără îndoială, de orice medic obstetrician în momentul prezentării acesteia la prima consultație și oricând se dovedește necesar, după aceea. Printre altele, cu această ocazie se efectuează un examen al secreției vaginale, pentru identificarea unei eventuale infecții care ar putea pune în pericol sarcina.
Examenul bacteriologic al secreției vaginale se repetă în ultimul trimestru de sarcină, în vederea pregătirii gravidei pentru naștere [7].
Diabetul gestațional este o complicație a sarcinii care, neidentificată la timp sau gestionată necorespunzător, poate determina probleme importante de sănătate gravidei și, uneori, bebelușului.
Screeningul pentru diabet gestațional este recomandat în cursul trimestrului al doilea de sarcină și constă în determinarea glicemiei bazale, administrarea unei soluții concentrate de glucoză și repetarea determinării la diferite intervale de timp, după aceea [8].
Analizele și investigațiile medicale efectuate în perioada sarcinii îi permit medicului curant să își adapteze abordarea la nevoile specifice ale fiecărei gravide. Prin urmare, considerăm esențial ca acest minim de investigații să fie efectuate de toate femeile însărcinate, cu mențiunea că unele dintre ele (de pildă, profilul TORCH) ar putea fi făcute și înainte de concepție, atunci când aceasta este una planificată.
Bibliografie: