5 greșeli pe care să le eviți atunci când speli hainele colorate

Hainele colorate nu lipsesc din garderoba ta, îți place sa le porți în special vara și îți oferă o stare de bine. Problema apare atunci când trebuie să le speli, căci nuanțele vii au tendința de a se decolora, iar un obiect vestimentar care își pierde din intensitatea culorii nu va arăta deloc chic. 

Pentru a păstra ca noi hainele colorate cât mai mult timp e important să știi câteva reguli atunci când le speli. Iată 5 greșeli dintre cele mai frecvente pe care să le eviți: 

  1. Folosești unui detergent oarecare

Detergentul folosit este esențial pentru a păstra în stare bună obiectele vestimentare. Pentru o curățare delicată, este recomandat să optezi pentru un detergent lichid pentru haine colorate. Rolul acestuia este reda intensitatea nuanțelor și, față de un detergent universal, are în compoziție substanțe menite să păstreze culorile vii. Încearcă să folosești diferențiat detergentul, atât pentru țesăturile albe sau negre, cât și pentru cele colorate. 

  1. Setezi o temperatură de spălare prea ridicată pentru hainele colorate

O altă greșeala frecventă în spălarea hainelor colorate este setarea unei temperaturi necorespunzătoare. În general, e bine să verifici eticheta fiecărui obiect vestimentar și să respecți întocmai indicațiile producătorului. Însă, dacă ai rufe în nuanțe vii evită să le speli cu apă prea caldă. Temperatura optimă pentru păstrarea nuanțelor este de 30 sau cel mult 40 de grade, în cazul în care vorbim de țesături naturale, precum bumbacul. 

  1. Nu le sortezi înainte

Înainte de a le spăla, hainele trebuie să fie sortate. Separă rufele albe de cele negre și de cele colorate, iar la ultima categorie ai grijă la nuanțe. Altfel spus, ține cont de gama culorilor și evită să speli mov cu galben sau roșu cu verde. Cele reci, precum albastru, violet sau verde merg puse împreună în mașina de spălat, în timp ce galbenul, portocaliul sau roșul se pretează a fi curățate împreună. 

  1. Nu ții cont de tipul țesăturilor

Pe lângă gama de culori și tipul țesăturii trebuie luat în calcul atunci când speli hainele colorate. Verifică eticheta produselor și vezi recomandările producătorului. Țesăturile naturale, precum bumbacul și inul se pot spăla împreună. Evită să le amesteci cu cele sintetice. De asemenea, hainele delicate din mătase, voal, dantelă sau lână trebuie să fie spălate la programe speciale, pentru a evita deteriorarea lor. 

  1. Folosești prea mult detergent sau balsam de rufe

Cantitatea de detergent este esențială atunci când speli orice tip de rufe. În cazul hainelor colorate, dacă folosești prea mult riști să își piardă din intensitatea nuanțelor sau să ai linii ori pete albe inestetice. Dozează-l conform recomandărilor și în funcție de gradul de murdărie al rufelor. Același lucru este valabil și pentru balsam. Prea mult nu înseamnă miros mai intens, ci poate duce la o clădire incompletă. Un alt lucru important de care să ții cont atunci când speli haine colorate este cantitatea lor în mașina de spălat. Nu băga până umpli cuva, căci nu se vor spăla corespunzător și există riscul să rămână cu diverse pete sau să le scoți mult pres șifonate. 

Te poți bucura de hainele tale colorate timp îndelungat dacă ai grijă cum le speli. Curățarea lor se face cu atenție, evitând greșelile enumerate mai sus. De asemenea, nu le usca direct sub razele soarelui, căci există riscul să se decoloreze. Așează uscătorul undeva la umbră, de preferat în aer liber, în bătaia vântului și lasă-le suficient loc între ele, cât să se poată zvânta rapid și eficient.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial