5 cauze frecvente de deces în rândul tinerilor acum 100 de ani

Cu siguranță, speranța de viață din prezent este mai mare decât era cu o sută de ani în urmă. Dar, lucru poate și mai important, mortalitatea în rândul tinerilor este mult mai mică decât acum un secol. Azi ne plângem de cancer, obezitate și patologia cardiacă asociată. Dar de ce mureau tinerii cu o sută de ani în urmă?

Trăim mai mult și mai bine, cifrele o dovedesc

La începutul secolului XX, speranța de viață era de puțin peste 48 de ani pentru bărbați și aproximativ 54 ani pentru femei. În prezent, speranța de viață a bărbaților a crescut cu 31 ani (până la peste 79 ani), iar cea a femeilor, cu aproape 29 ani (până la aproape 83 ani). 

Poate și mai dureros este că, acum o sută de ani, aproximativ 27% dintre nou-născuți mureau în primul an de viață, iar 46.2% dintre copii mureau înainte de a deveni adulți. În prezent, mortalitatea în rândul copiilor este de doar 4.6%, și e o cifră dureroasă, pentru că asta înseamnă că un copil moare la fiecare 15 secunde. 

Care erau cele mai frecvente cauze de deces?

Cele mai frecvente cauze de deces erau foarte diferite acum o sută de ani, față de ceea ce întâlnim în statisticile prezentului.

  1. Infecțiile

Înainte de descoperirea antibioticelor, infecțiile erau cea mai frecventă cauză de deces, inclusiv în rândul tinerilor și al copiilor. Tuberculoza și bronhopneumonia făceau ravagii, și nu erau singurele: poliomielita, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, pojarul, rubeola și oreionul le însoțeau.

În absența antibioticelor și a unor minime cunoștințe despre terapia de susținere și rehidratare, enteritele erau, la rândul lor, o cauză relativ frecventă de deces. 

  1. Bolile cardiace

Într-o perioadă în care oamenii nu aveau prea multe noțiuni despre alimentația corectă, iar medicina era abia la începuturile sale, bolile cardiovasculare aveau partea lor de vină în ceea ce privește durata de viață. Să nu uităm că fumatul era considerat un obicei sănătos, iar consumul de alcool nu atrăgea nici măcar oprobiul relativ pe care îl stârnește în prezent.

  1. Afecțiunile renale

Afecțiunile cardiace și cele renale merg mână în mână și erau la fel de imposibil de tratat prin mijloacele de care dispunea medicina cu o sută de ani în urmă. Bolile renale netratate garantează o moarte relativ lentă, într-un interval de timp de câțiva ani, dar dacă e să luăm în considerare și condițiile de viață de care beneficiau predecesorii noștri cu un secol în urmă, longevitatea unui suferind sigur nu era prea mare.

  1. Accidentele

Oricât ar părea de ciudat, accidentele erau și ele o cauză relativ frecventă de deces în secolul trecut. Lumea era mai periculoasă din cauza absenței reglementărilor legate de siguranță și din cauza absenței mijloacelor de protecție. Să nu uităm că a existat o perioadă, în preajma războiului, în care mașinile circulau pe beznă totală, fără să folosească niciun fel de lumini sau mijloace de semnalizare.

  1. Cancerul

Cancerul era cunoscut și în trecut, deși cunoștințele medicale limitate de atunci nu permiteau diagnosticarea și stabilirea diferitelor stadii ale bolii, conform standardelor de azi. Populația era expusă frecvent la tot felul de compuși și substanțe chimice toxice, în absența unor minime măsuri de protecție. Metodele de tratament erau practic inexistente, prin urmare toți cei care se îmbolnăveau mureau în timp relativ scurt. 

Deși avem tendința de a ne plânge de faptul că poluarea ne ucide sau că nu avem un control real asupra a ceea ce mâncăm, realitatea este că, în ansamblu, trăim mai mult și mai bine decât cu o sută de ani în urmă. Stilul de viață ține de alegerile personale și poate face diferența în ceea ce privește calitatea vieții. 

Sursa foto: Shutterstock 

(P) Material publicitar realizat împreună cu Poliana.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial